Het Gaasperpark
Het Gaasperpark met de Gaasperplas is een prachtig natuur- en recreatiegebied. De Floriade van 1982 die hier werd gehouden liet een paar bijzondere siertuinen na. Ook de Gaasper Camping Amsterdam vlak bij het park wordt in de zomer druk bezocht door toeristen uit heel Europa.
Het noordelijke deel van het Gaasperpark is in 1982 aangelegd voor de internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade. Het duinlandschap, het Oud-Hollandse landschap, de grienden, het rosarium, de grassentuin en heidetuin zijn hier een prettig overblijfsel van. Een griend is een aan het water gelegen stuk grond waarop verschillende soorten wilgen staan. Het is een typisch en eeuwenoud Hollands landschap. Er staat ook nog een tjaskermolen.
In 1991 is ongeveer 20 hectare bos aan de zuidoever ingericht (het Oranjebos) met een paar kleine moerascipressen om het gedenkbord. Dit was het huwelijkscadeau van de Amsterdammers voor Koningin Beatrix en prins Claus ter gelegenheid van hun zilveren huwelijk. Hier vind je nu beschermde planten als de rietorchis en de ratelaar.
Het Gaasperpark maakt deel uit van Groengebied Amstelland. De Gaasperplas heeft een zeer gevarieerde natuur, elk jaargetij valt er weer iets nieuws te ontdekken. Je zult versteld staan over de vele soorten bomen, planten, vogels en vissen die hier leven. Zo vinden uilen, nachtegalen, de bonte specht en de staartmees en vele andere soorten vogels hier hun thuis. In en om het water zijn ringslangen, padden, karpers, snoek, baars en witvis te vinden. De waarnemingen omvatten parkieten en vossen.
Het Gaasperplaspark is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Kenmerkend zijn de vele hoogteverschillen, slingerende paadjes en watertjes. Het park moet aandoen als een soort natuurlijk landschap in het klein. Het Gaasperpark is verdeeld in zones. Deze moesten aansluiten bij de aard van de omgeving. Het centrale deel is bosachtig. Het natuurlijke gebied ligt aan de zuidzijde: rietkragen en wilgen, elzen en populieren. En zelfs binnen deze zones zijn kleine intieme gebiedjes aangelegd, elk met een eigen ontwerp, beplanting en sfeer. Er is zelfs een naaktzone.
Het Oranjebos
Orchideeën in de Riethoek
Klarenbeek
Idylle voor libellen
Natuurterrein Klarenbeek is een idylle voor libellen en vanzelfsprekend ook voor mensen die van fauna en flora houden. Een korte impressie met wat lentebeelden. U ziet de vuurjuffer, variabele waterjuffer, viervlek en het paringswiel.
Een wandeling door natuurterrein Klarenbeek.
Op safari over zandpaden en knuppelbruggetjes door het veenlandschap van Klarenbeek. Je waant je gemakkelijk in een andere wereld. Hier komt het Oudhollandse cultuurlandschap, zoals dat in de 11e tot en met de 16e eeuw in deze omgeving is ontstaan, weer tot leven. Het is een afwisselend gebied met kleine landschapselementen, zoals bloemrijk hooiland, struweel, rietmoeras, knotwilgen, poelen en slootjes. In het terrein kunt u verder nog een wilde plantentuin en een medicinale kruidentuin vinden.
Vogelconcert in het Oranjebos
Steenrode heidelibel
Poelkikkers in het Gaasperpark
Gehakkelde aurelia
Parnassia
Kinderboerderij 't Brinkie
Kinderboerderij 't Brinkie ligt in het Centraal Park van Gaasperdam.
De boerderij is dagelijks - behalve op dinsdag - open van 10:00 - 17:00 uur.
Een bezoek is altijd de moeite waard voor groot en klein!
't Brinkie is goed bereikbaar te voet, op de fiets of met openbaar vervoer.
Op 't Brinkie vind je koeien, varkens, pony’s, ezels, parelhoenders, pauwen, eenden, kippen, kalkoenen, konijnen, cavia's, geiten en schapen.