1e dag Open Air

Prachtig weer vandaag, hoewel buiten het Gaasperpark een flink windje stond. De 20.000 bezoekers stroomden binnen. Sommige dingen werden beter georganiseerd, sommige slechter dan vorig jaar. De beveiliging en de fietsenstalling konden beter. De protestdemonstratie bestond uit zes mensen waaronder ook Jasper Groen van GroenLinks.

Positieve punten: de wandelroute naar de oud-Hollandse landschapjes in het park is nu wel bereikbaar voor parkbezoekers; er staan wel beveiligers maar die laten mensen wel door; dus dit jaar geen busje beveiligers met honden. Ik zag elders langs afgesloten nooduitgangen ook geen beveiligers met honden meer. Dat ziet er toch wat beschaafder uit. En ik heb hier in Gein 3 geen geluidsoverlast binnen. Buiten hoor ik het wel, maar een stuk minder dan andere jaren. Dat ligt vast aan de windrichting. Er staat een flinke bries en die waait het geluid elders heen. Maar wie nu geluidsoverlast ervaart weet ik niet. Driemond misschien.

shot 0724


shot 0725

Protestdemonstratie met Jasper Groen en leden van het Parkenoverleg

Screen Shot 2015-06-06 at 16.31.24


Screen Shot 2015-06-06 at 16.32.16


Zoals dat wel vaker voorkomt had een politieman een probleem met onze aanwezigheid. Eerst vertelde hij ons dat dit niet toegestaan was. Trouwens, was dit niet dezelfde agent die Flora twee jaar geleden tegen de grond werkte, in de boeien sloeg en arresteerde? Ik kan me vergissen. In dit geval werd niet meteen de wapenstok getrokken. Om hem heen waren meerdere overtredingen te constateren (wildplassen in de struiken, rijden met scooter) maar daar had hij geen oog voor. Flora liet haar melding zien en na het opbellen van de bevoegde oversten kreeg oom agent te horen dat dit wel degelijk toegestaan was. De wijkagent, heel aardige man, kwam nog een praatje maken.

shot 0715

Er is wat afgezeken in de bosjes!

shot 0717


shot 0722


Ook een sappig verhaal. Er loopt een doorgaande fietsroute van Nellestein naar de Gaasp toe door het park. Daarvoor zijn gisteren borden aangebracht. Zie bovenstaande foto’s. Nochtans stonden er tientallen ‘beveiligers’ mensen tegen te houden, vooral de overduidelijk niet-festivalgangers, die doorwilden naar Nellestein of omgekeerd. Ik heb die beveiligers uitgelegd dat dat niet de bedoeling was. Ik wees ze op bovenstaand bord. Van een van hen kreeg ik te horen dat dat bord er altijd gestaan heeft, en dat we vooral moesten luisteren naar hun aanwijzingen, niet de borden volgen. Bovenstaande foto toont tweee stoere knapen met oranje hesjes die dat bord daar gisteren hebben ingeramd, speciaal om de doorgaande fietsroute aan te geven. Maar de suffies van de beveiliging hadden weer verkeerde instructies gekregen of niet goed geluisterd. Dus stuurden ze mensen kilometers om.

Heel eenvoudig, de ingang van het festival is waar de toegangshokken staan. De ingang van het park bij het metrostation hoort vrij te zijn voor iederen, ook fietsers die door willen naar Nellestein of de zuidoever. Vanaf het metrostration lopen ook de festivalgangers. Amsterdam Open Air had dit gebied op de kaart in het roze gekleurd. Meerdere mensen hadden de organisatoren al gevraagd wat die kleur betekende. Ik neem aan dat Open Air dit gewoon wilde vrijmaken voor festivalbezoekers en alle anderen weren. Dat is weer zo’n gevalletje van illegaal de wet stellen. Wij kregen van Open Air geen antwoord op onze vragen over dit gebied. Wat ze de fietsers wel kunnen vragen is om de fiets aan de hand te nemen op dit traject. Maar het hoort open te zijn voor doorgaand fietsverkeer.

shot 0709


shot 0711


Dit opengebroken pad dat nog geasfalteerd moet worden en waar boomwortels open en bloot liggen, werd vandaag druk gebruikt door allerlei kleine wagens, naast scooters en fietsen. Dat had niet gemogen. Daardoor worden weer wortels van bomen beschadigd.

shot 0713


shot 0716


shot 0714


Daar hadden geen fietsen gestald mogen worden. Te weinig stallingen voor fietsen? Op een open veld kun je moeilijk fietsen stallen.

shot 0712


shot 0720


Deel van doorgaande fietsroute

shot 0719


Doorgaande fietsroute met gevaarlijke platen. Op bovenstaande foto moet je hier vanaf links een bocht van 90° maken. Als je achterwiel tegen de zijkant van zo’n stalen plaat schuurt, kun je vallen. De onderstaande foto geeft een hellinkje weer, ook niet erg veilig. Dit is dus de verbinding naar Nellestein die volgens de beveiligers niet gebruikt mocht worden, terwijl de bordjes hiernaartoe wezen en waarvoor speciaal rubberen platen zijn neergelegd.

shot 0718


Morgen meer. Trouwens, komt u ook morgen naar de protestdemonstratie om te picknicken? Vanaf 1 uur bij de Platanen en de ingang van het park vanaf metrostation Gaasperplas. Er is ruimte genoeg. We maken het gezellig.

Er is jammer genoeg om 17:20 uur al iemand met prioriteit 1 met infuus afgevoerd op een brancard met een Gator Utility Vehicle vanaf het festivalterrein naar de Driemondweg en met spoed opgehaald door een ambulance. 

© 2015