Parkenoverleg: "De Agenda groen waarin de koers wordt uitgezet voor investeringen in het groen in Amsterdam tussen 2015 en 2018 is aangenomen en vastgesteld in de gemeenteraad van Amsterdam in de gemeenteraadsvergadering van 30 september jl. (Via deze link kunt u bekijken hoe de stemming daarover in de gemeenteraadsvergadering van 30 september is verlopen.)
Enkele leden van het Parkenoverleg hebben zich intensief bemoeid met de aanloop naar dit besluit, door gesprekken te voeren met de woordvoerders van de meeste politieke fracties, door te overleggen met wethouder Choho, en door suggesties te doen voor amendementen en moties.
De inspanningen zijn gedeeltelijk succesvol geweest. Ze waren gericht op vijf punten:
1. Evenementen in stadsparken moeten passen bij het park (zie punt 7 hieronder);
2. Tijdens evenementen in stadsparken moet een groot deel van het park open blijven voor andere gebruikers (zie punt 9 hieronder);
3. De impact van evenementen op stadsparken moet breed worden onderzocht, inclusief onderzoek naar bodemverdichting, zowel vóór als ná een evenement (zie punt 3 hieronder);
4. Het Parkenoverleg moet mee kunnen praten over de opzet en uitvoering van dat onderzoek (niet expliciet besloten; wel bevestigde de wethouder herhaaldelijk dat hij in overleg was en wil blijven met het Parkenoverleg);
5. Het Parkenoverleg moet mee kunnen praten over de actualisering van het Amsterdamse evenementenbeleid (idem).
Vooraf aan de stemming van de gemeenteraad over de Agenda groen, ontving de gemeenteraad de aanbiedingsbrief van de Wethouder Openbare ruimte en Groen, meneer Choho. En de adviezen van de diverse bestuurscommissies van de stad, van de TAC (Technische Advies Commissie) en van de ‘stakeholders’, waarvan het Parkenoverleg een was.
De notulen van de raadsvergadering zijn nog niet beschikbaar, en ook de tekst van alle 27 moties en amendementen is nog niet op de website van de gemeente Amsterdam te vinden. Maar een behulpzame ambtenaar heeft ze voor ons gescand.
In het licht van de aandachtspunten van het Parkenoverleg zijn vooral de onderstaande moties en amendementen (kort weergegeven) van belang. De letters corresponderen met de letters (handgeschreven) op de moties en amendementen:
1. Parkenoverleg betrekken bij convenant van de gemeente met evenementen- en festivalorganisatoren (E, van Partij van de Arbeid = PvdA): verworpen.
2. Zones aanbrengen in parken, en daarin het type ruigtegebied te waarborgen (I, Partij voor de Dieren = PvdD): verworpen.
3. Ecologische impact van evenementen in het groen inzichtelijk maken (J, PvdD): aangenomen.
4. Geluidsnormen herzien met bijzondere aandacht voor infrageluid (K, PvdD): verworpen
5. Per park een profiel opstellen over de toelaatbaarheid van evenementen (M, PvdD): verworpen. Tegenargument van wethouder & raadsmeerderheid: komt aan de orde in de voorbereiding van het evenementenbeleid.
6. In locatieprofielen van stadsparken zones aanwijzen waar geen evenementen en festivals kunnen plaatsvinden (G, GroenLinks = GL): aangenomen.
7. Aan Agenda Groen toevoegen dat voor evenementen in stadsparken het uitgangspunt geldt dat die evenementen moeten aansluiten bij de mogelijkheden, het karakter, de omvang en de opzet van het park (T, GL): unaniem aanvaard. De wethouder bevestigde tijdens de vergadering een aantal malen: “we gaan uit van het park.”
8. Klepelen als vorm van groenbeheer uitfaseren (V, GL): verworpen.
9. Bij een evenement in een park waarborgen dat er in dat park tijdens het evenement (ook vooraf en erna) voldoende ruimte overblijft voor regulier gebruik (W, GL): aangenomen.
10. Bij voorbereiding evenementenbeleid inbrengen: mogelijkheid onderzoeken van speciaal ingerichte groene festivalterreinen, en ook mogelijkheden inventariseren om sportparken als zodanig aan te bieden (Z, GL): aangenomen.
11. Als er een convenant komt met de festivalbranche, dan twee uitgangspunten inbrengen:
- Kosten voor herstel van door evenement veroorzaakte schade wordt betaald door de organisatie; en
- Wederkerigheid, d.w.z. de festivalorganisator geeft een bijdrage, gerelateerd aan het bezoekersaantal, aan groeninvesteringen in het park. (AA, GL): aangenomen.
12. Een duurzame bonus-malus regeling voor festivalorganisatoren (hoe duurzamer en groener georganiseerd, hoe meer kans op toewijzing) (AE, D66): verworpen."