Bijlmerpark kaalslag
MetroInDeBijlmer: “Kwakoe sloopt Bijlmerpark
Als het om ons geliefde Kwakoe-festival gaat, weten wij dat het bij dit evenement altijd vooral om geld heeft gedraaid. Tot een paar jaar geleden vooral om zwart en grijs geld en bijvoorbeeld oninbare schulden bij het Stadsdeel, de laatste jaren als een keurig verdienmodel voor een nette bv. Een andere constante was, dat het festival in de ogen van ons stadsdeel bij het uitstek het vehikel was om zichzelf te promoten als een bruisende zwarte stad en het voorbeeld van een geslaagde, op integratie en emancipatie gerichte politiek. City-marketing dus, met uiteraard als mededoel: het wegpoetsen van alle negativiteit, die zo gemakkelijk de krantenkolommen haalde. Vandaar ook dat in het verleden de organisatie ongelooflijk kon sjoemelen, tot dat het festival zelf het beroerde imago van de Bijlmer versterkte, en er dus voor een keurige organisatie werd gekozen.
Het politieke belang van het festival uitte zich ook bij de herinrichting van het Bijlmerpark. In alle plannen die voor het park werden bedacht, stond altijd een eis voorop: zoveel mogelijk ruimte voor het Kwakoe-festival. En die kwam er ook, in een park, dat zich zelfs onlangs mocht tooien met de naam van werelds meest geliefde leider. Zo hebben we nu een enorme lap grond, dat vanwege zijn grootte en leegte nauwelijks gebruikt wordt, behalve voor Kwakoe-time, dit jaar met op- en afbouw van het evenement zo’n zes weken. Voor de rest rust het uit en probeert het te herstellen van de jaarlijkse aanslag op het gras en op grond, die door de massa’s volk jaarlijks meer inklinkt.
We hebben het sterke vermoeden dat voor het gebruik van de grond en het herstel daarvan geen geld wordt betaald, zoals bijvoorbeeld wel gebeurt bij de house-festivals rond de Gaasperplas. Het stadsdeel geeft hierover geen enkele informatie, wel kunnen we in de besluitenlijst van de bestuurscommissie lezen, dat het festival ook dit jaar weer subsidie heeft gekregen: 40.000,00 voor zijn belang als instrument van citymarketing en cultureel evenement, en 10.000,00 voor zijn bijdrage aan de sociale samenhang.”
Er zijn in het Bijlmerpark meer dan 10.000 bomen en boompjes gekapt. Wat overbleef was een kale woestenij. Het moest een festivalterrein worden. Nu wil men ook het Gaasperpark inrichten als evenemententerrein. Want elke zich respecterende festivalboer wil zijn eigen grond natuurlijk. Daarom moeten al onze parken eraan geloven, zelfs de EHS. Zie het Gaasperparkplan van Groengebied Amstelland.
Een van de mogelijkheden om het Nelson Mandelapark op te waarderen tot ecologisch park te vergelijken met het Landje van Geijsel is het gewoon onder water te laten staan. Je ziet dan meteen dat de vogels er neerstrijken. Het kost geen geld. Kwakoe zetten we op drijvende vlonders. Na de feesten stapelen we de vlonders als sportheuvel voor de kids. Het festival kunnen we dan Floatland noemen. Dan is tenminste voor meer dan de helft van het jaar het park een natuurpark. Het spaart ook hoge kosten uit voor herstel van het park na Kwakoe.
Nelson Mandelapark
Foto’s: Flora te Riet