Biodiversiteit

Rijksoverheid: "Een gezonde natuur is belangrijk voor maatschappelijk welzijn en voor de economie. Daarom wil de overheid de Nederlandse natuur behouden en versterken. Wereldwijd verslechtert de biodiversiteit. Het aantal verschillende soorten dieren, planten en micro-organismen neemt af. De overheid wil daarom de biodiversiteit nationaal en internationaal behouden en duurzaam gebruiken. In 2020 moeten natuurlijke systemen bijdragen aan biodiversiteit, water- en voedselzekerheid, armoedebestrijding en welzijn.”

Het is bijzonder vreemd dat ondanks bovenstaande woorden onze overheid de natuur en biodiversiteit steeds verder aantast en de economie de voorrang geeft waardoor bijvoorbeeld de land- en tuinbouw zelf in de problemen kan komen. Dit kabinet heeft het mogelijk gemaakt dat op zowat alle beschermende wetten er steeds meer en makkelijker ontheffingen kunnen verleend worden. De rijksoverheid is geneigd de situatie rooskleuriger voor te stellen dan die is en er wat propaganda tegenaan te gooien. Ons wordt een mooi systeem van wetten en regels voorgespiegeld, maar alles kan met ontheffingen tenietgedaan worden en dat gebeurt dan ook op grote schaal. En dat komt eenvoudig door de neoliberale geest die nog steeds in heel Europa en in het bijzonder in Nederland rondwaart en kortzichtig kiest voor de korte-termijnwinst (voor een kleine groep organisatoren).


Biodiversiteit"De wereld kan niet zonder biodiversiteit. Soorten en ecosystemen zorgen bijvoorbeeld voor de productie van zuurstof, afbraak van dode dieren en planten, bestuiving van planten (waaronder landbouwgewassen), waterzuivering en het beheersen van plagen. Biodiversiteit betekent voor de mens voedsel, bouwmateriaal, brandstof (hout) en grondstoffen voor kleding (zoals katoen) en medicijnen. We noemen dit ecosysteemdiensten."

EuropaNu: "Hoewel er ook goed nieuws valt te melden over de natuur in Europa, trekt de intensieve landbouw een zware wissel op de leefgebieden van veel diersoorten. De druk op de natuur en wilde dieren blijft onverminderd hoog. Dat valt op te maken uit het rapport 'Staat van de natuur in de Europese Unie', dat woensdag is gepubliceerd.

De invloed van de landbouw op gras-, duin- en watergebieden pakt in sommige gebieden slecht uit voor de biodiversiteit, die dan ook nog altijd afneemt. Het gaat dan onder meer over overbegrazing en het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Wel beschouwen de onderzoekers van het Europese Milieuagentschap ongeveer de helft van de vogelsoorten in de EU als ‘veilig’, wat inhoudt dat ze niet met uitsterven worden bedreigd.”

Staat van de natuur in de Europese Unie: “De staat van instandhouding van en trends voor habitats  zijn slechter dan voor soorten. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de langere traditie van instandhoudingsmaatregelen voor soorten en aan de minder complexe aard en kortere  responstijd voor soorten om te herstellen. In de gehele EU is 16% van de beoordelingen van habitats gunstig, terwijl meer dan drie kwart ongunstig is, waarvan 30% ongunstig-slecht."

Stand van de natuur: "Typen habitats blijken over het geheel genomen in een slechtere staat van instandhouding te zijn en een negatievere trend te vertonen dan soorten, want slechts 16 % van de beoordelingen van habitats zijn gunstig. De overgrote meerderheid van de habitats bevindt zich in een ongunstige staat van instandhouding, waarbij 47 % van de beoordelingen ongunstig-ontoereikend en 30 % ongunstig-slecht is.

De belangrijkste bedreigingen die voor habitats zijn vastgesteld, zijn bepaalde landbouwpraktijken (inclusief veranderingen in de teeltwijze, overbeweiding, stopzetting van beweidingssystemen, bemesting en bestrijdingsmiddelen) en door de mens veroorzaakte "wijzigingen van natuurlijke omstandigheden" (meestal hydrologische veranderingen).”

Schriftelijke vragen van het raadslid Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) inzake festivals en fauna

Geen wonder dat het slechter gaat met veel parken en natuurgebieden als deze zich in Nederland steeds meer zelf moeten bedruipen en geld genereren met evenementen en festivals. Daardoor wordt flora vertrapt en fauna verdreven. En onze overheid is zeer laks in het handhaven van bestaande wetten en regels. De EHS wordt in Amsterdam op de meest brutale manier met voeten getreden door een burgemeester die het evenementenbeleid naar zich toe getrokken heeft en geen tegenspraak duldt. Ook vorige gemeenteraden en burgemeesters hebben de EHS systematisch taboe verklaard om maar evenementen te kunnen toelaten en nieuwe bouwplekken te kunnen aanwijzen in groengebieden. Het lijkt sterk op neoliberale anarchie, de sterkste, die met het meeste geld krijgt toegang tot het groen. Door het afknijpen van subsidies worden natuurverenigingen gedwongen om zelf evenementen toe te staan en te organiseren. Weg biodiversiteit en recreatie! Onze regenten bepalen wel wie (met subsidie vaak ook nog!) openbare terreinen mag gebruiken en misbruiken. Er worden miljoenen vrijgemaakt voor ‘het groen’, maar dat geld komt dan terecht bij boeren en evenementenorganisatoren. Parken worden opgeknapt, d.w.z. geschikt gemaakt voor meer evenementen en meer bezoekers. Het is misbruik van geld dat is geoormerkt voor groen.

 Doe mee aan het Natuuronderzoek Noord-Holland

© 2015