Parool: "Op deze locaties wil Amsterdam 12.000 nieuwe woningen bouwen
Het college heeft twaalf locaties in de stad aangewezen voor mogelijke woningbouw in 2016. Vinden de projecten doorgang, dan kunnen verspreid over de stad in totaal 12.000 nieuwe woningen gerealiseerd worden.
De locaties vormen een eerste stap in de ontwikkeling van in totaal 50.000 woningen die de gemeente in 2025 gerealiseerd wil hebben. Aan de Dienst Ruimte en Duurzaamheid nu de taak de definitieve plannen voor de bouw vorm te geven. Dezelfde dienst wees de twaalf locaties aan en oriënteert zich op andere plekken in de stad waar bouw nog mogelijk is.
Koers 2025, de inventarisatie waaruit de locaties zijn voortgekomen, is flexibel en kan waar nodig bijgestuurd worden door de ontwikkeling van locaties te versnellen of juist te vertragen. Bestuurscommissies van de betrokken stadsdelen hebben tot 11 maart de tijd om een reactie op de plannen te formuleren.”
De vraag is of onze bestuurscommissie hierover wil discussiëren en de burgers inspraak wil geven. Of gaat het net als met de Agenda Groen, die niet eens op de agenda is gezet? Het is duidelijk dat de zuidoever van de Gaasperplas ook is aangewezen als een van de plekken waar gebouwd kan worden. De structuurvisie Amsterdam 2040 heeft tot 2020 de zuidoever gevrijwaard van bebouwing. De ‘verkenningen’ die zijn gehouden door het stadsdeel over ondere andere de woonomgeving gingen nooit over deze bouwplannen. Tijdens een van deze bijeenkomsten, in de tijd toen de stadsdelen nog een eigen bestuur hadden, heeft van Poelgeest mij persoonlijk verzekerd dat de verkenningen niet gingen over bouwen aan de zuidoever. Dat is ook in andere bijeenkomsten nooit als plan voorgesteld. Dat was bij de consultatie voor de structuurvisie een paar jaar geleden ook door de bewoners resoluut afgewezen.
Het is ook zo dat de zuidoever behoort tot het Natuurnetwerk Nederland (NNN), voorheen de EHS, Ecologische Hoofdstructuur, waarbinnen geen woningen gebouwd mogen worden. Er is dus een wijziging van het bestemmingsplan voor nodig en ook een wijziging van de NNN. Om dat voor mekaar te krijgen zullen heel wat jaartjes nodig zijn. Het NNN valt onder provincie Noord-Holland, niet onder de gemeente Amsterdam. De kans dat hier gebouwd zal worden is daarom ook erg klein. Mevr. de Boer van OZO, bestuurscommissielid van de partij die zo tegen bebouwing van de zuidoever was in het verleden, heeft een tijd geleden verklaard dat ze bereid is mee te werken aan wijziging van bestemmingsplannen. Mogelijk bedoelde ze wijzigingen die festivals in ons natuurgebied mogelijk zouden moeten maken, maar als men daar aan begint, dan is het hek van de dam en is de volgende stap woningbouw. Daarmee zou Gein zijn uitloopmogelijkheid kwijt raken. Weg wandelgebied voor bewoners en hun viervoeters, weg natuur en recreatie aan de zuidoever.
Parool: "Amsterdam wil vijftigduizend woningen bouwen in acht jaar. Die ambitieuze plannen leiden wel weer tot een nieuw probleem: over een paar jaar is de bouwrijpe grond op.”
Het was de bedoeling dat Almere de woningdruk van Amsterdam zou opvangen. Blijkbaar zijn de stadsplanologen tot een ander inzicht gekomen en wil men Amsterdam zoveel mogelijk verdichten. Dat is een zeer kwalijke ontwikkeling. Flats langs de zuidoever, verpesting van het landschap en het NNN, meer verkeer (daarom maar alle bomen in de wijken kappen? want carports en oprijlaantjes bij huizen bestaan enkel in Almere), het is een onwenselijke toekomst voor Gein. Dan zouden ze vanaf Nellestein uitkijken op flats aan de overkant van de Gaasperplas.
Het is natuurlijk belachelijk dat men nu met deze plannen komt en de stadsdelen maar tot 11 maart de tijd geeft voor een reactie. Onze bestuurscommissieleden zijn waarschijnlijk nog onder de invloed van de rijkelijk gevloeide spiritualiën tijdens de voorbije feestdagen.
Voor een grotere kaart en de intenties en voorstellen van de gemeente Amsterdam zie Koers 2025.