Trouw: "Natuurorganisaties zijn bang dat de Nederlandse kust straks vol staat met hotels en vakantiewoningen nu het kabinet bouwen in de duinen makkelijker heeft gemaakt. Zes organisaties, waaronder Natuurmonumenten en Stichting Duinbehoud, roepen op hun website actievoerders op de kust te beschermen."
BeschermDeKust: "De plannen voor bouwprojecten op de stranden en duinen van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo liggen er plannen voor duizenden vakantiewoningen, duinlodges en appartementen. Het prachtige, ongeschonden landschap van zee, strand en duinen, de gouden rand van de Zuidwestelijke Delta, dreigt zo verloren te gaan. Lees meer onderbouwing in ons onderzoek Kustanalyse.
Ons schrikbeeld is een veel te vol gebouwde kust. Samen met provincies, gemeenten en ondernemers kunnen we ervoor zorgen dat dit NIET bij ons gebeurt. Wil jij ook blijven genieten van rust en ruimte aan de kust? Word Baywatcher en moedig provincies, gemeenten en het bedrijfsleven aan onze prachtige kust te behouden!”
ROmagazine: "Angst voor massale recreatiebebouwing in de Nederlandse kuststrook is onnodig. De waterschappen blijven terughoudend met het toestaan van bouwwerken op en aan het strand. Dat is enkel mogelijk wanneer de waterkerende functie van de kust niet in het geding komt. Ook het Europese natuurbeleid werpt een drempel op voor bouwen langs de kust.
Zorgen over Beleidslijn kust
Dat stelt de Unie van Waterschappen in reactie op angst van Tweede Kamerleden en natuurorganisaties voor grootschalige ontwikkelingen in strand- en duingebieden. Hun zorgen komen voort uit een besluit dat de ministerraad kort voor het kerstreces nam. In de nieuwe Beleidslijn kust biedt het rijk meer ruimte voor initiatieven in het kustgebied. Daartoe komt het algemeen geldende verbod op nieuwe bebouwing buiten de bebouwde kom in het kustgebied te vervallen, zo meldde het ministerie van Infrastructuur en Milieu."
Maar veel vertrouwen kun we niet hebben in dit kabinet. De decentralisering voorspelt niets goeds.
ROmagazine: "Je zal maar minister van Ruimtelijke Ordening zijn. Dan neem je dus de ene week het Manifest 20 40 aan, waarin je wordt opgeroepen om van Nederland het gaafste land van de wereld te maken en amper twee weken later vernachel je de kust van datzelfde Nederland door je handen er van af te trekken en gemeenten en provincies verantwoordelijk te maken voor het behoud daarvan. Het lijken mij moeilijk te verenigen grootheden, maar Minister Schultz van Haegen kan het blijkbaar wel rijmen.
Ik ben ook niet bang dat onze kust verbelgt, dat is alleen al vanuit waterveiligheid totaal onwenselijk. De stad Oostende heeft bijvoorbeeld veel moeite om de zeedijken op te hogen, omdat er hotels en appartementencomplexen in de weg staan.
Nee, onze kust zal niet verbelgen, maar langzaam verrommelen.
Zoals onze hele land langzaam verrommelt. Wie wil weten hoe dat er uitziet, hoeft alleen maar naar de rand van de gemiddelde Nederlandse stad te gaan en te genieten van het zoveelste lege bedrijventerrein. Of, beter nog, naar het platteland in Overijssel of Gelderland, waar het vrije uitzicht steeds vaker verpest wordt door grote boerderijen.
De Nederlandse kust zal niet worden volgebouwd zoals in België. Het zal niet één groot Scheveningen of Zandvoort worden. Het wordt veel erger, het wordt een verzameling van zogenaamd bij de omgeving passende hotels en appartementencomplexen.
De Nederlandse kust wordt een smurrie van goede bedoelingen, waar je nergens meer ongezien kan rondstruinen. Dat is het ergste van het voornemen van de Minister, dat het geheel zoveel minder is dan de som der delen. En dat daar straks niemand voor verantwoordelijk is.”
GroenOntwikkelfondsBrabant: "Vanaf 24-12-2015 zijn er twee stukken grond binnen het Natuurnetwerk Brabant beschikbaar gekomen voor verkoop, en één pand met omliggende percelen.”
Veel natuur wordt in de verkoop gegooid en na verloop van tijd is de natuurfunctie danig aangetast. Ook de Oostvaardersplassen dreigen door drooglegging een kale plek te worden die uitermate geschikt is als onstaansplek voor tornado’s.
DeStentor: "Natuurkenner en oud-beheerder van de Oostvaardersplassen Nico Dijkshoorn stapt toch naar de Raad van State in een uiterste poging het droogleggen van het moerasdeel van het natuurgebied te voorkomen.
Waarschuwingen
Het stoort Dijkshoorn dat "alle waarschuwingen van deskundigen'' het ministerie van Economische Zaken vasthoudt aan het plan het gehele moeras in één keer droog te zetten. "Dit zal funest zijn voor de moerasvogels waarvoor de Oostvaardersplassen destijds als natuurterrein is aangewezen.’'