SP: "SP-raadslid Remine Alberts doet een aantal voorstellen om het beleid voor festivals in parken duurzamer te maken. Alberts: “De effecten van alle festivals op de parken en de verdere omgeving moeten beter in kaart worden gebracht. We moeten ervoor zorgen dat we zuinig met ons kostbare groen omspringen. Achteraf spijt hebben is gewoon te laat.”
In het jaar 2015 staan er ongeveer 350 festivals op de agenda voor Amsterdam. Veel festivals vinden plaats in de open lucht, onder meer in Amsterdamse parken, het Amsterdamse Bos, maar ook natuurgebieden als het Twiske.
De SP wil dat de gemeente allereerst zowel voor als na een festival goed onderzoek doet naar de staat van een park. Alberts: “Er zijn al signalen dat de zachte bodem van de parken zwaar te lijden heeft onder al het gewicht. Maar bij duurzaam festivalbeleid hoort ook dat omwonenden ermee kunnen leven. Over deze punten willen we een gedegen onderzoek en passende maatregelen vanuit de gemeente. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we niet alleen dit jaar maar ook in de toekomst duurzame en leuke festivals in de stad kunnen hebben.”
Om een voorbeeld te geven van niet-duurzaam gebruik van natuurgebieden: vandaag kwam Dirt Maniacs bij de Ouderkerkerplas ter sprake in de vergadering van GGA. De hele omgeving is EHS/NNN gebied. Toch heeft Dirt Maniacs er al een 'Obstacle Course Training Centre' mogen aanleggen. Er is ingesproken door omwonenden die tegen dit permanent natuurvernietigingsproject zijn.
De bestuurders van GGA vonden dat de gezondheidsrisico’s volledig voor rekening komen van de bootcampers zelf omdat zij door deel te nemen zichzelf verantwoordelijk hebben gesteld voor gebeurlijke ongevallen en infectie door bijvoorbeeld verontreinigde moddergrachten en sloten. Eigen schuld, dikke bult. Dat is onzin natuurlijk. Het is de burgemeester die verantwoordelijk is en blijft voor orde en veiligheid.
Overal zijn rietkragen weggehaald, wat een aantasting betekent van de ecologische waarde van dit gebied. En in de sloten zal aardig wat biologisch leven vertrappeld worden. Het gaat GGA natuurlijk om het geld. Veel zal dat niet zijn, want erg veel vuilmaniakken kun je hiervoor niet warm krijgen. Het probleem is wel dat maniakken nu eenmaal maniakaal hun hobby uitoefenen, al zijn ze maar met een paar honderd. Elke week de modder in. Dus veel zal er niet overblijven van de Ecologische Hoofdstructuur daar. Het zal GGA en Recreatie Noord-Holland NV een zorg zijn.
GGA heeft al aangekondigd/te horen gekregen dat er nog meer bezuinigd zal moeten worden. Dus nog minder ecologisch beheer en meer exploitatie van natuurgebieden. Als de gebruikelijke subsidies van de stad Amsterdam en provincie steeds verder wegvallen en GGA moet steeds meer geld zelf genereren dan zal uiteindelijk de EHS/NNN grotendeels zijn vernietigd, omdat het evenemententerreinen zijn geworden. De biodiversiteit kunnen we dan wel vergeten. Zijn mensen al zo gewend aan milieuvervuiling dat ze zich als hobby als varkens in de modder wentelen?
Dirt Maniacs