Ecocheck basisschool Gein

DeGezondeStad: "Afgelopen winter deed ecoloog Maarten Terpstra van Van der Tol Hoveniers (partner van De Gezonde Stad) de EcoCheck op het schoolplein van basisschool Het Gein in Amsterdam-Zuidoost. Het speelplein werd beoordeeld op ecologische waarden: Is er voldoende groen? Zijn er bomen en wordt er gebruik gemaakt van duurzame materialen? Is er voedsel en zijn er schuilplekken voor dieren? Omdat het schoolplein erg versteend is, scoorde de school niet hoog in de EcoCheck. Maar geen nood, er is van alles mogelijk.

Hufterproof groen

In de EcoCheck zijn in totaal 180 punten te behalen. Basisschool Het Gein behaalde er 25 met het schoolplein. Uiteraard is het schoolplein geen tuin en niet bedoeld voor planten en dieren, maar voor kinderen om er te spelen. Niet alleen voor de schoolkinderen, maar buiten schooluren en in vakanties ook voor de buurt. Hygiëne en veiligheid zijn daarom belangrijk als er ecologische aanpassingen aan het speelplein worden gedaan. Daarnaast moeten ze ook hufterproof zijn. Gelukkig is Maarten Terpstra specialist in ‘natuurlijk spelen’. Van der Tol heeft al meerdere schoolpleinen veranderd in een natuurlijke speelplek die fijn is voor kinderen en voor planten en dieren.

Na overleg tussen Van der Tol en de school is een voorstel gekomen voor een aantal oplossingen, voor het voetbalveld en het dak, maar ook voor de kaalgetrapte speelheuvel op het plein. Daarnaast heeft Van der Tol een voorstel gedaan voor een wilgentunnel, die samen met de kinderen gebouwd kan worden. Ook wordt een gesprek gepland met de beheerder van de tuin- en groenstroken op het plein. Hij kan heel eenvoudig de tuin ecologisch beter onderhouden door vooral niet te veel op te ruimen, maar bladeren te laten liggen en snoeiafval onder de struiken op te bergen en niet af te voeren.”

De kleine rakkers hadden zelf al de wilgentenen die in een hoog hek waren gevlochten om het leuker te maken, er tussenuit gehaald. Gewoon de kinderen opleggen om van die wilgentenen af te blijven is er blijkbaar niet meer bij in dit reëel existerende universum.

Maar ondertussen worden in deze omgeving onder druk van een aantal bewoners die meer parkeergelegenheid willen en zeer gedupeerd zijn door de katjes en stuifmeel en luizen die van de bomen op hun auto’s vallen (als je vier auto’s hebt staan en dat is tegenwoordig voor de gemiddelde spitsburger toch een gebruikelijk aantal in deze wijk, dan blijf je natuurlijk aan de gang met wassen en dat zou niet mogen kunnen toch), 101 gezonde bomen gekapt. Men heeft nu een constructie bedacht waarbij er 115 terug zouden komen, in de eerste plaats niet in de beide straten omheen de basisschool en ten tweede niet zoals het hoort, de rekening klopt niet (men heeft in de hele buurt al bomen gekapt en die moeten ook gecompenseerd worden, er is gerommel met cijfers). Het juiste Definitieve ontwerp is nu beschikbaar.

Resultaat is dat er per saldo veel minder bomen in de hele omgeving van de school komen. Er komen negen bomen bij in het W. Gerresepad. In de C. Aarnoutsstraat worden maar 17 bomen vervangen (en verdwijnen er 27 voorgoed) en in de J. Krüsestraat maar 16 (29 verdwijnen er definitief). Dat is een forse ingreep voor een druk verkeerspunt bij de basisschool.

shot 0819 copy


Jaren geleden heb ik in mijn straat, C. Aarnoutsstraat, een van de toevoerstraten naar de school toe, het parkeergedrag van de ouders bekeken en dat is niet fraai. Ouders storen zich niet aan opgegeven rijrichtingen en parkeren hun auto’s overwegend achterstevoren zodat hun uitlaatgassen naar de stoep gericht zijn en de ramen van onze keukens. Deze huizen vlak bij de school zijn houtskelethuizen, bijzonder milieuvriendelijk en energiezuinig. Maar je kunt je keukenraam niet openzetten omdat meerdere keren per dag die parkerende auto’s hun uitlaatgassen je keuken inblazen. Wij hebben ook luchtverwarming en er wordt in deze huizen ook lucht van buiten naar binnen gezogen. Drukker autoverkeer zorgt voor meer vervuiling die ook op deze manier onze huizen kan indringen.

Bovendien en erger nog lopen nu de kinderen vlak achter de uitlaten van de draaiende motoren naar school toe. Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te weten dat hierdoor een aantal kinderen al vroegtijdig gezondheidsproblemen zullen krijgen. De kinderen lopen middenin de uitlaatgassen. Een paar jaar geleden heb ik aandacht gevraagd voor deze kwesite en een actie gehouden onder de ouders die hun auto’s achterstevoren parkeerden. Flyertje aan de ouders uitgedeeld, stadsdeel gevraagd om borden te plaatsen die ouders verzoeken niet meer achterstevoren te parkeren. Het liep allemaal op niets uit. De overlast door auto’s wordt jaar na jaar erger. Dan kun je wel een aardige EcoCheck doen en wat meer bomen planten op het schoolplein, maar het milieu in deze straten gaat gewoon achteruit.

Het zal jaren duren voor de nieuwe aanplant zijn zuiverende werking kan ontplooien. Er zijn jammer genoeg teveel autobezitters die lak hebben aan milieu en gezondheid van anderen en zelfs hun eigen kinderen en die liever meer auto’s op straat willen, maar dan zonder het ongerief van katjes, stuifmeel en luisjes, want dat is toch zo errrruuuuuuggggg! Nou, als de nieuwe geplande eiken geplant zullen zijn, dan kan men weer genieten van vallende eikels op de auto’s en de processierups die voor allergische reacties zal zorgen. Ik wens de geplaagde autobezitters alvast veel sterkte toe in hun toekomstige actie om de eiken weer weg te krijgen omdat die hun auto’s beschadigen.

© 2015