Erfpacht

Parool: “Circa 120.000 Amsterdamse huizenbezitters kunnen hun rekenmachine uit de bureaula pakken of alvast een afspraak maken met hun financieel adviseur. Vanaf de tweede helft van dit jaar moeten zij een keuze maken. Een erg ingewikkelde keuze, waar mogelijk tienduizenden euro's mee gemoeid zijn.

WOZ-waarde

Erfpachters kunnen opnieuw kiezen voor afkoop, maar dan voor eeuwig. Die betekent dat ze de gemeente een bedrag betalen op basis van de WOZ-waarde van hun woning en aan de hand van een waardering voor de buurt waarin ze wonen, waarna het huis voor altijd is gevrijwaard van erfpachtkosten."

Parool: "Amsterdamse erfpachters kunnen vanaf vandaag met een online rekentool zien wat zij de gemeente moeten betalen als ze overstappen naar eeuwigdurende erfpacht.

Het gebruik van de rekenhulp vereist wel de nodige gegevens. Naast postcode, huisnummer en de WOZ-waarde op 1 januari 2014 moeten ook het type Algemene Bepalingen ingevuld worden. Deze staan op de koop- of leveringsakte van de woning. Mensen die deze akte niet direct bij de hand hebben dienen contact op te nemen met de notaris of kunnen de gemeente opbellen.”

Dit is ook van belang voor woningeigenaren in Gein 3. U kunt ook inspreken bij de gemeente hierover. Voor het berekenen van uw canon of eeuwigdurende erfpacht na afloop van uw huidige periode heeft u heel wat gegevens nodig.

Het wordt voor veel mensen zeer duur om die erfpacht af te kopen. Ook de jaarlijkse canons dreigen zeer hoog te worden. De houtskeletwoningen in Gein 3 moeten bijvoorbeeld rekening houden met een jaarlijkse canon tussen € 1329 en  1558; de eenmalige afkoop kost tussen de € 35.113 tot 41.166. In deze bedragen is de korting al inbegrepen. Wie later kiest betaalt nog veel meer.

Het probleem met de houtskeletwoningen is dat ze na vijftig jaar eigenlijk wel toe zijn aan herbouw of een zeer grondige renovatie, mogelijk zelfs herbouw van het casco. De keuze is dan bijzonder moeilijk. De WOZ-waarde is intussen zo absurd hard gestegen dat afkopen van de erfpacht meer kost dan het herbouwen van het skeletbouwhuis zelf. De WOZ-waarde van houtskelethuizen is niet reëel meer.

UPDATE 

Parool: “De erfpacht wordt doorgedrukt, ondanks ­heftige bezwaren van Stichting Erfpachters Belang Amsterdam en ruim 36.000 Amsterdammers die de petitie hebben getekend.

De mensen die de erfpacht voor eeuwig hebben afgekocht, zullen de kosten daarvan willen verrekenen bij verkoop en dus stijgen de huizenprijzen. Daardoor stijgt ook de WOZ-waarde voor mensen die het niet hebben gedaan, en dat levert hun een extra verhoging van hun canon op. Wat een pervers systeem.

De waarde van de grond onder een huis is bij erfpacht eigendom van de gemeente. Deze waarde wordt simpelweg bepaald door de marktwaarde van een pand te verminderen met de (her)bouwkosten van het pand op die bouwgrond.

Wat weinig eigenaren van een huis op erfpachtgrond lijken te weten, is dat de WOZ-waardering van een dergelijk pand volgens de wet dient te worden getaxeerd alsof die grond eigen bezit is van de pandeigenaar.
Oftewel: de huiseigenaar krijgt van de gemeente een WOZ-waardering alsof de grond van hem is en deze WOZ-waarde wordt bij veel belastingen als deel van het vermogen als uitgangspunt genomen. In het nieuwe plan blijft die situatie ongewijzigd, dus de eigenaren van panden die op erfpachtgrond staan, worden nog altijd dubbel gepakt.

Wat echter niet duidelijk wordt gecommuniceerd, is dat bij een laag canonpercentage ook een zeer laag verdisconteringenpercentage hoort, wat erg nadelig is. Een rentestijging van maar 2 procent (we zitten momenteel op het laagste percentage ooit) levert een afkoopsomvermindering op van rond de 50 procent, ook al is de jaarlijkse canon dan wat hoger.

Kwalijk, ten slotte, is dat de gemeente druk uitoefent op bestaande erfpachters om dit jaar nog over te stappen: een gunstiger WOZ-waarde in 2014 zou een korting van minstens 28 ­procent opleveren. Of de WOZ-waarde blijft stijgen, is de vraag, aangezien veel erfpachters het geld niet hebben voor afkoop en huizen op voortdurende erfpacht in prijs kunnen dalen.”

© 2015