Parool: “Morgen is de Dag van het Park. Aanleiding voor het Parkenoverleg om te pleiten voor een verbod op grootschalige evenementen. ‘Het park is een evenement.’
Naar aanleiding van de Dag van het Park, morgen ook in Amsterdam gevierd, pleit het parkenoverleg dan ook voor een rem op de ontwikkeling steeds meer grootschalige evenementen naar de parken te halen.
“Een park is geen evenemententerrein. Het uitgangspunt moet wat ons betreft zijn dat het om rust en groen draait. Een festival zoals keti koti in het Oosterpark past bij het karakter van het park omdat daar ook het slavernijmonument staat. Maar een festival als Appelsap, dat elk jaar groter wordt, kan ook moeiteloos naar een sportcomplex in de stad verhuizen of een parkeerterrein. Er is geen enkele noodzaak om dat in het Oosterpark te houden.”
Evenementen zijn slecht voor het park, is de mening van het Parkenoverleg. “Ze zorgen voor overlast in de vorm van vervuiling, verkeer en lawaai en richten schade aan aan flora en fauna.”
“Een bijzonder probleem zijn de gevolgen van al die bezoekers voor de bodemgesteldheid. Amsterdam heeft een drassige bodem. Als ergens duizenden of tienduizenden festivalbezoekers samenkomen, klinkt de bodem in. Uiteindelijk blijft een harde bodemplaat over. Je krijgt dan ook problemen met de grasmat en de afvoer van regenwater. Wij vinden dat daar onvoldoende rekening mee wordt gehouden bij de afgifte van vergunningen.”
Het bestuur volgt momenteel met argusogen de ontwikkelingen in de Stopera. Wethouder Abdeluheb Choho heeft zijn Agenda Groen in concept klaar. Daarin wordt ook stilgestaan bij het intensieve gebruik van de parken.
“De wethouder noemt werken, barbecueën, wandelen, zonnen, feestjes vieren, sporten als voorbeeld van dat intensievere gebruik. Over evenementen wordt met geen woord gesproken.”"
Het zijn niet alleen de festivalbezoekers die de grond verdichten, maar vooral de zware vrachtwagens die stalen platen, tenten en aggregaten aanvoeren. Die veroorzaken de grootste schade.