Overdaad aan festivals
Trouw: "Rondslingerend vuil, gevels die worden ondergepiest of -gekotst, maar vooral dat geluid. Dat verschrikkelijk hinderlijke geluid. Deze klachten domineerden de afgelopen weken het nieuws over de vele festivals in Amsterdam. 350 huisvest de hoofdstad er dit jaar, waaronder zo'n 35 'lawaaifeesten'. Veel te veel, zeggen de klagers. Vergeet niet wat we de stad opleveren, reageren de festivalorganisatoren. Maar heeft Amsterdam wel baat bij zo veel festivals of zouden het er minder moeten zijn? De baten en lasten op een rij.
Dance-event Amsterdam Open Air in het Gaasperpark kan het economisch gewin zelfs in getal uitdrukken: 300.000 euro per jaar. Geld dat wordt verdiend door de plaatselijke camping, de zorgboerderij, hotels in de buurt, de snackbar, lokale cateraars en de benzinepomp.
Het aantal klachten werd minder. Van 153 in 2011 naar 20 dit jaar. "Mensen zien dat we ze serieus nemen en dat neemt frustratie weg." Maar nog steeds is er kritiek. Weer een zucht van Wynia. "Het gaat om een kleine groep bewoners - twee personen eigenlijk - die pertinent tegen festivals is.”
De lasten van een festival zijn een factor waar zelden over gesproken wordt, zegt Dirk Noordman, directeur van Adviesbureau Cultuurtoerisme. Toch kosten de inzet van politie, schoonmaakploegen en het inperken van de overlast de gemeente en organisatoren geld. Natuurlijk kunnen de festiviteiten ook flink wat opleveren, maar alleen onder bepaalde omstandigheden. "Als het merendeel van de bezoekers al uit Amsterdam komt, levert dat weinig extra inkomsten op. Dan wordt het geld vooral verplaatst; het meeste zou toch al in Amsterdam worden uitgegeven." En dan is er nog een voorwaarde: de artiesten en ingehuurde bedrijven op het festival moeten woonachtig zijn in de festivalstad zelf. "Anders verdwijnt het verdiende geld linea recta naar hun eigen woonplaats.””
Amsterdam Open Air in het Gaasperpark
Wynia heeft het over twee personen die pertinent tegen festivals zouden zijn. Ik voel me zeer vereerd, meneer Wynia, maar ik ben niet tegen festivals, en die tweede persoon ook niet, wel tegen grote festivals in de ecologische hoofdstructuur en in onze parken. Het festival van Sjoerd Wynia, Amsterdam Open Air, is door de bestuursrechters en de Raad van State veroordeeld als zijnde in strijd met het bestemmingsplan. Er werden geen 20 klachten ingestuurd (Wynia bedoelt waarschijnlijk klachten over geluid, maar daarover klagen heeft helemaal geen zin - zelfs de mediatie leverde geen verbetering op), maar er werden zelfs 147 bezwaren ingediend alleen al tegen de evenementenvergunning. En de bezwaren tegen de omgevingsvergunning moeten nog behandeld worden. Zelfs die tegen de omgevingsvergunning voor 2014. Men heeft blijkbaar moeite om de regels na te leven en men vertraagt de hele procedure, want het is zeer goed mogelijk dat de bestuursrechters en de Raad van State ook de omgevingsvergunning ongeldig zullen verklaren. Wynia fantaseert. Zowat de hele stad komt in opstand. De media staan er vol van.
Wat de opbrengsten betreft, die zijn miniem, zeker als je de kosten en lasten verrekend. De spin-off is voor een klein aantal organisatoren en leveranciers. De lasten (politie, brandweer, ambulance, handhaving, schoonmaak) overtreffen de opbrengsten en deze lasten zijn voor de belastingbetalers, die ook nog eens uit hun parken verjaagd worden tijdens de mooiste tijd van het jaar.
Amsterdam Open Air en Groengebied Amstelland weigeren inzage in de cijfers.
SFX Entertainment, de grootste baas van de festivalindustrie, maakt verlies.
De kosten voor herstel van parken zullen over een paar jaar duidelijk worden.
Wethouder Choho besteedt nu 20 miljoen aan het festivalklaar maken van onze parken (Tedje van Es en F. Jacobse verdienen er een dikke boterham aan). Wanneer zal dat bedrag terugverdiend zijn? Nooit! Dat is verkapte subsidie aan festivalorganisatoren.
Voorbereiding voor festival
Stadsdeel Zuidoost heeft een nieuw plan en wil het Gaasperpark geschikt maken voor nog meer en grotere evenementen door het verbreden van paden en het vervangen van pittoreske bruggetjes door duikers zodat daar zwaar vrachtverkeer overheen kan. Kosten? Ik schat toch een paar honderdduizend euro’s. Wie moet dat geld opbrengen? Dat zal Amsterdam Open Air niet betalen, want dan gaat SFX helemaal over de kop. En onze burgemeester is dikke vrindjes met Sjoerd Wynia en Sander Groet.