Geluidsoverlast? ’t Zit tussen je oren!


We hebben op AT5 de uitspraken van wethouder Choho gezien en gehoord over de perceptie van overlast. Het zit waarschijnlijk allemaal tussen de oren volgens Choho. Inderdaad. Intussen is het bij een groot deel van de jongeren tussen de oren niet pluis: gehoorschade door festivals, met name de dance events. Als je gehoor beschadigd is en je kunt minder horen en dan heb je dus minder overlast als bezoeker van festivals. Daar heeft Choho dus gelijk in. Wie doof is heeft nergens last van. Leve de doofheid. Sommige politici zijn er ook erg goed in. Gay Pride, allemaal hardstikke leuk en noodzakelijk, maar het kan ook met wat minder overlast. Acceptatie wordt niet bevorderd door overlast.

Sail is een van die giga-evenementen waarbij weer duidelijk wordt dat de behoefte om geld te genereren voor de evenementenindustrie de enige norm is voor de organisatoren en jammer genoeg ook onze overheid. Youp heeft hierover een aardige column geschreven.

Youp: "Wat zijn er toch veel oelewappers. Deze week begint Sail en drijven er een hoop dure bootjes op het Amsterdamse IJ. Miljoenen mensen komen daar naar koekeloeren. Ik wens ze succes. Een van die boten is ronduit omstreden. Dat is de Chileense barkentijn Esmeralda. Het schitterende schip wordt ook wel De Witte Dame genoemd. Op die boot is in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen die vrolijke Pinochet het in Chili voor het zeggen had, gruwelijk gemarteld. Ik bespaar u de details, maar neemt u van mij aan dat er nog steeds bloed aan de mast kleeft.

Hoe lang blijft zo’n schip schuldig? Weet ik niet, maar ik weet wel dat je er als gemeente Amsterdam niet op moet gaan feesten. En dat gebeurt. De burgemeester heft komende week op het ongetwijfeld blinkende dek een glas op het succes van Sail Amsterdam, de organisatie die heel laf roept dat ze apolitiek zijn."

Voor mij geen Sail dit jaar. Te massaal. Te lawaaierig. Het moet zonodig weer met veel geluidsoverlast, terwijl dat nergens voor nodig is.

Je kunt je ook afvragen hoe het zit met de betrokkenheid van wethouder Choho (en dus per definitie ook onze burgemeester) in de mudrun bij de Ouderkerkerplas op een gifbelt. Het bestuur van Groengebied Amstelland is samengesteld uit de burgermeesters, meestal hun vertegenwoordigers, van de betroffen gemeenten.

Voor de gemeente Amsterdam: wethouder A. Choho, bestuurscommissielid E. Jaensch en bestuurscommissielid I. Manuel (beoogd bestuurslid)
Meestal vertegenwoordigt Marijn Bosman de gemeente Amsterdam, samen met Jaensch. Wie vertrouwt hier wie niet?

Bij het verlenen van een vergunning voor Dirt Maniacs wordt enkel rekening gehouden met opbrengsten. Let wel, wij mogen niet weten hoeveel dat voor GGA opbrengt, en veel zal het niet zijn; bovendien zijn de opbrengsten hoofdzakelijk voor de organisatoren van evenementen. In veel stadsdelen worden evenementen georganiseerd waarbij parken voor een symbolische euro ter beschikking gesteld worden van festivals.

Zo zit het evenementenbeleid van Amsterdam in mekaar. Geen begrip voor overlast, geen begrip voor natuur, fauna en flora, geen begrip voor schade aan parken, geen begrip voor EHS, in feite geen begrip voor democratie en redelijkheid. Dat tijd van de regenten en hun vrindenclubjes is terug.

Het begint tijd te worden voor een parlementaire enquête.

© 2015