Hiphoppen in Flevopark

appelsap

IJopener: "Op 8 augustus stroomt het Flevopark vol met duizenden mensen als Appelsap Fresh Music Festival zijn vijftienjarig bestaan viert. De organisatie van het grootste outdoor Hiphopfestival in Nederland pakt dit jaar uit met een extra bijzondere programmering. De bassen gaan los, maar zorgelijke geluiden zijn er ook.

'Het Appelsapfestival valt nog net in de periode van het broedseizoen. Volgens de ecologen van de Dienst Ruimtelijke Ordening is dat onwenselijk’, zegt Goos van der Sijde, voorzitter van de Vrienden van het Flevopark. ‘Ivar Manuel, zowel stadsdeelvoorzitter als bioloog, drukte er niet alleen door dat het druk bezochte festival in strijd met het huidige evenementenbeleid naar ons mooie park komt, maar ook dat het broedseizoen met een week is ingekort’, aldus Van der Sijde.

Op internet is een filmpje te bekijken, getiteld Festivalisering van parken. Een greep uit de beelden die voorbijkomen. Diepe met water volgelopen sporen van zwaar vrachtverkeer. Een beschadigde boom. Vergeeld gras. Modderige afdrukken van inmiddels verwijderde rijplaten.

Niet alleen Goos van der Sijde, ook secretaris Lia de Lange, houdt het hart vast voor de dingen die komen gaan. ‘Uit onderzoek door Arcadis over de wateroverlast is geconcludeerd dat terughoudendheid geboden is met grote evenementen’, zegt ze. ‘Als we een droge augustusmaand hebben is het risico minder, maar als het veel regent, verandert het grote veld in een zwembad, ondanks drainage.’ Haar collega-bestuurslid vult aan: ‘Bij veel nattigheid groeien boomwortels breeduit. Dat maakt ze extra gevoelig voor inklinking. Er ontstaat zuurstofgebrek in de wortelzone. Gevolg is dat de wortels afsterven en de boom doodgaat.’

De reactie van het bestuur van de Vrienden van het Flevopark is dat het park zo’n enorme toestroom van mensen niet aankan. ‘Wij willen de natuur hier juist versterken’, zegt Van der Sijde. 'Maar zware bassen passen niet bij het wezen van een park.'

‘Er zijn voorbeelden van festivals die niet in een park plaatsvinden en die toch succesvol zijn. Denk aan Lowlands, ADE of Valtifest. Het is echt een gemiste kans dat het bestuur van Stadsdeel Oost totaal geen inspanningen heeft gedaan om juist nu het Oosterpark wordt gerenoveerd, Appelsap bij wijze van experiment op een andere plek dan in een kwetsbaar park te laten plaatsvinden.’ Haar collega herinnert eraan dat voor het festival € 22.500 aan subsidie is verstrekt, met daar bovenop nog eens alle kosten van de onderzoeken en ingrepen om het park ‘geschikt’ te maken. ‘In het najaar van 2014 hebben we actie gevoerd tegen de dreigende komst van grote festivals. Daarbij hebben we 1200 handtekeningen opgehaald’, aldus Goos van der Sijde."

© 2015