Omgevingsvergunning Open Air 2015

BVNellestein: "Evenals voor 2014 heeft Open Air, onder protest, een omgevingsvergunning aangevraagd, waarmee het een ontheffing voor de strijdigheid met het bestemmingsplan kan krijgen op grond van de 'kruimelregeling'. De uitspraak van de Raad van State zou duidelijkheid moeten geven of er een ontheffing nodig is en onder welke voorwaarden die gegeven kan worden. Bij de oude kruimelregeling waren voorwaarden o.a. impact max. 15 dagen, incidenteel, geen onomkeerbare gevolgen. Inmiddels zijn er wijzigingen in de regeling waarbij evenementen als voorbeeld niet meer genoemd worden en is het de vraag hoe dat opgevat dient te worden.

Op 3 juni is de omgevingsvergunning bekendgemaakt via de website van de gemeente. Bezwaartermijn binnen 6 weken.

Links: 
Omgevingsvergunning en Ruimtelijke motivatie.

Bekijk de video "Bouwplaats Gaasperpark"

Meer stukken zijn HIER te lezen. 


Agenda Groen

Inmiddels hebben Burgemeester en Wethouders(BW) de Agenda Groen vastgesteld.

Op 26 augustus wordt dit stuk behandeld in de raadscommissie I en D, en in september in de gemeenteraad. Er zijn wat kleine wijzigingen, maar de kern blijft grotendeels het zelfde: parken zijn geschikt voor evenementen en worden indien nodig geschikt gemaakt! Aanleg van gewapend gras, ophoging etc.  

Wijzigingen in de Agenda Groen


Hoofdpunten adviesronde Agenda Groen reactie BW

Sommige wijzigingen in de tekst klinken heel erg bekend, ze worden ook gebruikt om het evenementenbeleid van het Groengebied Amstelland en stadsdeel Zuidoost te 'verkopen'. (Naams) bekendheid vergroten, nieuwe doelgroepen naar onbekende  groengebieden trekken, behoefte aan levendigheid.... 

Citaat: ”Verder is er aandacht voor balans in het gebruik van stadsparken door bij de programmering en herinrichtingen aandacht te besteden aan variatie tussen en binnen stadsparken. Daar waar de één behoefte heeft aan rust en natuurbeleving in onze parken is de ander juist op zoek naar levendigheid. Evenementen horen daar ook bij en kunnen de stedelijke levendigheid en de identiteit van parken en landschappen helpen versterken. Een goede balans is nodig, aandachtspunten ten aanzien van evenementen in het groen moeten worden uitgewerkt voor het stedelijk evenementenbeleid. Waar wenselijk en mogelijk worden onderscheidende kwaliteiten van het stadspark (zoals natuur, water, cultuurhistorie) versterkt.”(Zie Samenvatting kopje Stadsparken.) Probleem is natuurlijk dat het woord evenementen met name staat voor grootschalige dance evenementen en dat levendigheid met name staat voor geluidscontouren die meer passen bij Schiphol. 

Toch raar dat er niet zoiets geldt voor het Amsterdamse stads/nachtleven:

“Verder is er aandacht voor balans in het gebruik van de stad en het nachtleven door bij de programmering en herinrichtingen aandacht te besteden aan variatie tussen en binnen wijken en gelegenheden. Daar waar de ene behoefte heeft aan levendigheid in de stad/nachtleven, is de andere juist op zoek naar rust en stilte. Luwte en leegte horen daar ook bij en kunnen de natuurlijke rust en stilte  en de identiteit van stad en nachtleven helpen versterken. Een goede balans is nodig, aandachtspunten ten aanzien van luwte en leegte in de stad en rust en stilte in het nachtleven dienen te worden uitgewerkt voor het stedelijk uitgaansbeleid. Waar wenselijk en mogelijk worden onderscheidende kwaliteiten van de stad en het nachtleven (zoals rust, stilte, leegte, luwte en cultuurhistorie) versterkt“.

Trouwens tijdens het groei en bloei seizoen is het een en al 'levendigheid' in de natuur, ook in de parken; daten, baltsen, paren, baren, jagen, voeren, bouwen, beschermen, bewaken, verleiden, veroveren, verzamelen, groeien, bloeien enz.! En de parken hebben hun eigen vaste programmering: lente, zomer, herfst en winter.
 

Belangrijk is ook de wijziging dat verbindingen naar en in groengebieden verbeterd moeten worden.... De door Groengebied Amstelland te onderzoeken (bestuursbesluit 4 december 2014) 'multifunctionele evenementen verkeersroute' van metrostation Gaasperplas naar Langerlust dwars door het hele park (zal nog meer bomen en planten  doen verdwijnen in het park), past als verbetering padenstructuur/Rondje Gaasperplas  of als verbetering verbinding of verbetering beleving of wat dan ook exact binnen deze formulering.

Er liggen inmiddels voorstellen voor padenstructuur met een 4 meter breed 'fietspad' (op de tekeningen staat ook een vrachtwagen op het pad!) met daarnaast een 2 meter breed voetpad (6 meter breed) al dan niet met een berm er tussen (nog breder). Voor de route worden 3 voorkeur varianten beschrijven waaronder: fiets en voet pad samen over voetpad over de heuvel, fietspad over de heuvel en voet pad over huidige fietspad of  fiets en voet pad samen dwars over eerste ligweide en via oeverterrein naar grote grasveld. Na de brug naar het ronde grasveld met het dakje volgt de route het bestaande fietspad, maar wel een heel stuk breder. Hoe ver het onderzoek (kosten 20.000 euro uit evenementen opbrengsten Open Air) naar het vervangen van de twee bruggen in het fietspad door duikers gevorderd is, is nog niet bekend. Dit zou een besparing in onderhoudskosten voor bruggen opleveren. Ook het uitbreiden van de verharding door deze 'verkeersroute' moet gecompenseerd worden met het opheffen van andere verharde paden, deels als bezuiniging op onderhoudskosten, deels om het vastgestelde (Hoofd Groenstructuur Amsterdam en EHS/NNN) percentage verharde oppervlakte niet te overschrijden. Het is duidelijk dat deze verkeersroute het intieme karakter van het park verder zal aantasten en dat de aanzienlijke kosten van de aanleg via meer evenementen terug 'verdiend'  zullen moeten worden....  

Schade door bodemverdichting zal pas in 2016 onderzocht worden in een groter geheel, waarbij ook naar bodemdaling gekeken wordt. Hiermee zullen de meetgegevens geen rol meer kunnen spelen bij het nieuwe evenementen beleidskader dat in 2016 in werking moet treden. (en eigenlijk dus al voor 1 december 2015 vastgesteld moet zijn. Voor 1 december moeten aanvragen voor grote evenementen gedaan worden.) 

Of deze Agenda Groen ook het bebouwen van de Zuidoever van de Gaasperplas na 2020 tegen kan houden is nog een open vraag.

Groenmanifest

Onderteken het groenmanifest van Parkenoverleg Amsterdam.

Petitie

Ondersteun petitie tegen 7 festivals in Diemerbos"

P.S.: De uitspraak van de Raad van State is net binnen. Bericht hierover volgt zo spoedig mogelijk.

© 2015