De vergadering van de bestuurscommissie is net begonnen. De bespreking van de ontwerpbestemmingsplannen wordt verschoven naar 23 juni. De CU kondigde aan zijn gedoogsteun aan de coalitie in te trekken. Iwan Leeuwin, fractievoorzitter van GroenLinks, kondigde aan dat GroenLinks zich terugtrekt uit de coalitie en geen vertrouwen meer had in het dagelijks bestuur na een schoffering. Een lid van GroenLinks verklaarde wel vertrouwen te hebben in het dagelijks bestuur en dat Iwan Leeuwin was afgezet als fractievoorzitter. Zeer aparte ontwikkeling. Hoe moet het nu verder?
De bespreking begint nu weer met de aansluitende vergadering. Wie interesse heeft, kijkt hier.
http://www.besluitvormingamsterdamzuidoost.nl/Vergaderingen/Algemeen-Bestuur/2015/9-juni/19:00
GroenLinks: "Het bestuur van de afdeling Zuidoost heeft kennis genomen van de verklaring van Iwan Leewin over het niet langer steunen van de coalitie in de bestuurscommissie in Amsterdam Zuidoost.
Het bestuur, de fraktie en de steunfraktie delen deze conclusie niet. Dit is Iwan tijdens de laatste fraktievergadering van maandagavond 8 juni ook duidelijk gemaakt.
Wij betreuren deze gang van zaken en zullen op korte termijn dan ook een ledenvergadering bijeen roepen om over de ontstane situatie met de leden in overleg te treden.
Hans Mooren, voorzitter Groenlinks Zuidoost.”
Het is duidelijk dat er geen sprake meer kan zijn van een ‘coalitie’. Er is een bestuurscommissie en die vergadert en beslist samen met het dagelijks bestuur over de adviezen die doorgestuurd zullen worden aan de gemeente. Zie hierover ook mijn oudere weblogposts van 7 april en 12 april 2014. Dat heb ik de bestuurscommissie ook meerdere keren proberen duidelijk te maken in mijn Berichten uit de Samenleving die ze regelmatig toegestuurd krijgen. Nu pas komt men tot de conclusie dat er inderdaad een monistisch systeem bestaat, en geen apart Dagelijks bestuur en een Bestuurscommissie. De leden van het Dagelijks bestuur zijn gewone leden van de bestuurscommissie, maar met extra taken om het dagelijks bestuur gaande te houden.
Update tijdens de vergadering:
De heer Res (CDA) bracht een motie ter stemming om het dagelijks bestuur op te dragen verder te werken aan een brede basis van vertrouwen om samen voort te gaan, of zoiets. Sommigen vroegen zich af wat een brede basis was. Ook in dit geval zou ik zeggen werkt de democratie gewoon volgens het principe de helft plus 1 is een meerderheid. Zes van dertien is niet voldoende, zeven wel. Eenvoudig.
De motie van dhr. Res werd aangenomen met 8 stemmen voor, 2 tegen en 2 onthoudingen. Maar waar ging deze motie in feite over? Het spreekt toch vanzelf dat een besluit met zoveel mogelijk eenstemmigheid de meeste kans heeft om bij de gemeente goed aan te komen. Het is een open deur intrappen. En trouwens, waarom moet het dagelijks bestuur dat opgedragen worden, het hoort een doel te zijn van de hele bestuurscommissie. Met andere woorden, men gaat gewoon verder op de oude voet. Het woord coalitie zal niet meer vallen, maar men rommelt verder als vanouds. Hieronder een praktisch voorbeeld van hoe het mis gaat.
De Agenda Groen van wethouder Choho is niet besproken in het Algemeen Bestuur. De gemeente heeft het advies gevraagd van de Bestuurscommissie over deze Agenda Groen. Het dagelijks bestuur heeft gewoon een ambtenaar de opdracht gegeven een advies op te stellen voor de gemeente. Dat is ondemocratisch. Dat zijn nou juist de dingen die moeten veranderen. Op mijn verzoek aan de bestuurscommissie om mij te laten weten wat er met de Agenda Groen is gedaan, kreeg ik dit antwoord van een ambtenaar:
"M.b.t de afhandeling van de adviesaanvragen die vanuit het College aan de bestuurscommissies worden gedaan heeft het algemeen bestuur afspraken met het dagelijks bestuur. In principe handelt het dagelijks bestuur deze aanvragen af, het algemeen bestuur wordt hierover geïnformeerd.
Het algemeen bestuur kan – binnen de door het College gestelde deadlines – de adviesaanvragen ‘oppiepen’ ter bespreking. Dat heeft het algemeen bestuur bij deze adviesaanvraag niet gedaan.”
Het dagelijks bestuur handelde daarmee in strijd met de letter en de geest van de opzet van de bestuurscommissie. En dat lijkt na de motie van Res niet te gaan veranderen.
De bestuurscommissie gaat 13 juni op heidag. Ik vroeg me af of ze dan een nieuw stadsdeelkantoor gingen heien, maar een heidag is een bijeenkomst voor leidinggevenden om ergens in een leuke omgeving te proberen om wat meer gemeenschapsgevoel te creëren. De bestuurscommissie gaat daarna over tot de orde van de dag. Er zal weinig veranderen. Want ook deze tumultueuze vergadering heeft tot niets geleid. De 16e en 23e is er weer een vergadering om de draad weer op te pakken.
De Agenda Groen is niet door de bestuurscommissie behandeld en die had wel behandeld moeten worden. In de stukken van deze vergadering stond ook de beantwoording van de Watervisie. De gemeente had aan de bestuurscommissie ook om een advies verzocht over deze Watervisie. Maar het stond niet op de agenda. Geen enkel lid van het algemeen bestuur heeft gevraagd om het op de agenda te zetten. De bestuurscommissie heeft zichzelf daardoor weer buitenspel gezet en het dagelijks bestuur heeft het algemeen bestuur buitenspel gezet door alvast een beantwoording van de Watervisie te sturen aan de gemeente. De bestuurscommissie bestaat in feite uit drie (of twee?) mensen, mevr. Dalgliesh en dhr. Jaensch, en dhr. Vyent (die technisch niet meer in het DB zit, of was de fractievoorzitter van GroenLinks al op 8 juni uit zijn functie als fractievoorzitter gezet?). Door deze dictatoriale aanpak van het DB is ook inspraak door burgers over de uiteindelijke versie van de beantwoording van adviesaanvragen vanuit de gemeente niet meer mogelijk. Daarmee is de bestuurscommissie niet langer ‘de ogen en oren’ van dit stadsdeel. Indien de leden van de BC hun bevoegdheden en taken bewust overdragen aan het DB, dan doen zij er best aan om hun mandaat neer te leggen.
Over dit onbehoorlijke gedrag van het DB ging het in feite op deze vergadering, zowel van de kant van de CU als van Iwan Leeuwin en anderen. Dit is nog steeds geen bestuurscommissie nieuwe stijl, maar een stadsdeelraad oude stijl.