BVNellestein: "Vrijdag 9 januari 2015 is het mediation traject, opgelegd door de bestuursrechter, met het ondertekenen van de afsprakenlijst afgesloten.
De betrokken partijen gaven te kennen met een gemeenschappelijke persverklaring naar buiten te willen treden en daartoe werden ter plekke afspraken gemaakt.
Helaas heeft het stadsdeel zich niet gehouden aan de gemaakte afspraken.
Op 13 januari is een foto met tekst op de website van Zuidoost geplaatst.
De vertegenwoordigers van de Bewonersvereniging Nellestein nemen afstand van deze tekst en komen met een eigen persverklaring.
Binnenkort meer informatie over mediation traject en vervolg.
Link naar persverklaring bewonersvereniging Nellestein. : Persbericht
Naar Afsprakenlijst mediation. : afsprakenlijst"
Hieronder het persbericht van Bewonersvereniging Nellestein over de mediatie en het ‘gesloten akkoord’ met Amsterdam Open Air:
"Toelichting op de resultaten van de mediation bijeenkomsten
Hier ligt het resultaat van 3 mediation bijeenkomsten tussen 3 partijen: De Overheid, deelname vanuit het stadsdeel Zuidoost, de centrale stad en het Groengebied Amstelland (GGA), de directie van het Open Air festival, en een delegatie vanuit de bewonersvereniging van Nellestein (BVN) te weten Flora te Riet en Marijke de Nie
Inleiding
De aanleiding was de uitspraak begin 2014 van de bestuursrechter waarin werd vastgesteld dat de Bewonersvereniging Nellestein gelijk had met haar protesten tegen de onwettige dance-evenementen in het Gaasperplaspark. Er zijn is echter wettelijke toegestane uitzonderingen mogelijk om toch via ontheffingen, zoals de kruimelregeling, vergunningen te verlenen voor dergelijke evenementen. Ook de Algemene Politie Verordening (APV) heeft zo'n mogelijkheid voor uitzonderingsgevallen. Het stadsdeel heeft tijdens de rechtszaak aangegeven van die uitzonderingsmogelijkheid gebruik te willen maken om Open Air een evenementenvergunning te verlenen.
Het Beroep bij de Raad van State over bovengenoemde rechtszaak wordt dit voorjaar behandeld.
De Mediation/bemiddeling had als doel om:
- nadere afspraken te maken om de overlast voor bewoners te beperken
- nadere afspraken te maken om de schade aan het park voorafgaand, tijdens en na beëindiging van het festival te beperken
- nadere afspraken te maken over handhaving door het Stadsdeel van in vergunning opgelegde voorwaarden, handhaving bij overtredingen op het gebied van geluidsoverlast en bij overlast door bezoekers
Enige ervaringen onzerzijds over het verloop van het onderhandelingsproces:
– De overheid kon zelf niet als zelfstandige partij optreden.
– Het beleid is al democratisch vastgesteld; dus veranderen was in deze mediation niet mogelijk.
– Voorstellen die inzet van mensen of middelen betroffen moesten eerst op “Gemeentelijke burelen” worden besproken en kwamen meestal in afgezwakte vorm terug
– De aanwezige ambtenaren konden geen toezeggingen of beslissingen nemen
– Bestuurders die verantwoordelijk zijn, waren niet aanwezig
Wat wilden de bewoners eigenlijk bereiken?
– Het Open Air festival verplaatsen naar een geschikte locatie met voldoende isolatie en zonder schade aan de natuur.
– Het Open Air festival verplaatsen naar ander tijdstip, b.v. nazomer of najaar, om het park juist tijdens het groei- en bloeiseizoen gewoon park te laten zijn, zonder belasting door grootschalige evenementen en gewoon toegankelijk. Eindelijk weer eens van de bloeiende blauwe regen genieten…
– Een kleiner festival: bijvoorbeeld max. 1000 bezoekers met minder materiaal en transporten; minder podia, minder geluidsbronnen, minder geluidsvolume, minder impact door afsluiting, schade aan het gras en de bomen.
Die wensen konden niet worden vervuld omdat de festivaldirectie niet wil of kan schuiven en de overheid toch een vergunning geeft voor een voorjaarsfestival met de grote aantallen bezoekers, de harde muziek etc.
Wat is er wel bereikt?
Afspraken die gericht zijn op beperking van overlast op het gebied van het geluid en bezoekersoverlast in de wijk.
Een evaluatie, waarbij naast Open Air en de gemeente ook vertegenwoordigers van de Bewonersvereniging uitgenodigd worden.
OPEN Air zal het initiatief nemen om enige weken voor de start van het festival in 2015 samen met de bewonersvereniging te werken aan maatregelen die overlast zullen voorkomen.
Tenslotte merken we nog op dat de bewoners van Nellestein niet de enigen zijn die heftig bezwaar maken tegen dergelijke festivals in het Gaasperplaspark. In vele parken in Amsterdam worden in de zomer festivals gehouden, maar we zien ook een groeiend verzet van gebruikers en omwonenden tegen dergelijke feesten. Wij volgen die beweging op de voet en waar mogelijk nemen wij deel aan de discussie.
De toekomst
Wij zouden het een goede ontwikkeling vinden als er door 2 partijen, 1 de overheid en 2 de gebruikers en omwonenden, zonder de evenementen organisatoren, normen worden ontwikkeld over welke soorten festivals in de openbare parken wel of niet worden toegestaan."