Plantaardig

stromatoliet

Onze aarde is ongeveer 4,56 miljard jaar geleden ontstaan door samenballing van materiaal uit de Zonnenevel. Maar het duurde tot zo’n 4 tot 3 miljard jaar geleden dat er iets begint te ontstaan dat zichzelf verder ontwikkelt. Het zonnelicht werd door primitieve organismen gebruikt voor fotosynthese; lichtenergie zette aanwezige koolstofdioxide om in glucose die deze organismen nodig hadden voor hun ontwikkeling, waarbij ook zuurstof vrijkwam. De oudste duidelijke vormen van primitief leven waren de stromatolieten, die zo’n 3,5 miljard jaar geleden werden gevormd. Cyanobacteriën (blauwwieren) vormden kolonies die in dikke algenmatten in ondiep water lagen. Deze hielden kalkdeeltjes vast als bescherming tegen de sterke uv-straling van de zon. De sedimentdeeltjes vormden een dekentje over de bacteriën heen. Dat gebeurde laag na laag. Er begon iets te groeien, zich te beschermen en te onwikkelen. Een bijproduct hiervan was zuurstof. Later ontstonden organismen die zuurstof gebruikten voor hun ontwikkeling. Zo’n versteende kolonies stromatolieten worden nog steeds gevormd ergens in Australië. Zie bovenstaande foto van een gepolijste stromatoliet, een versteende brok organisme dat uiteindelijk ook de mens de kans gaf te ontstaan.

Plantaardig - Th. Oudemans: “…slechts eenmaal in de miljarden jaren oude geschiedenis van het leven is een cyanobacterie, met zijn vermogen tot omzetten van zonlicht in energie, opgegeten door een eukaryotische cel (een cel met een afzonderlijke kern) met als gevolg een endosymbiose: bacterie en cel zijn in elkaar opgegaan, in een nieuwe eenheid. De cyanobacterie kon zich vanaf dat moment binnen de cel vermenigvuldigen, en de cel kon de energie van de cyanobacterie gebruiken zonder deze te doden.

Deze
eenmalige gebeurtenis, de samensmelting van twee individuen tot een gemuteerde eenheid, is de oorsprong van iedere groene plant die nu leeft of in het verleden heeft geleefd met de structuren waardoor fotosynthese mogelijk is…


jaarvandebodem

Fotosynthese is nog steeds heel belangrijk voor de productie van onze zuurstof in de atmosfeer. Zonder zuurstof kunnen wij niet leven. Groen is ontzettend belangrijk voor de mens. Dat beseft men niet altijd. De Verenigde Staten heeft zowat alle belangrijke groengebieden om zeep geholpen en is nu bezig ook de ondergrond te vervuilen om brandstof eruit te halen voor de heilige koe van deze tijd, de auto. Het gevolg is steeds meer orkanen en een steeds onleefbaarder land. 2015 is het jaar van de bodem. Het was een kenmerk van primitieve organismen dat ze zo gauw ze daarvoor de bouwstoffen hadden deze gebruikten om zichzelf te beschermen. Het ziet ernaar uit dat deze primitieve eigenschap de mens steeds verder ontglipt. Onze bodem is cruciaal voor onze zuurstofproductie door groengebieden.


JaarVanDeBodem: "In dit jaar besteedt de hele wereld aandacht aan de waarde van de bodem voor al het leven op aarde. De bodem heeft die aandacht hard nodig. Net zoals wij de bodem nodig hebben, voor de productie van ons voedsel en het functioneren van levende ecosystemen.”

De VPRO had vandaag een interessant interview met Th. Oudemans, hoogleraar wijsbegeerte, die een boek heeft geschreven met als titel Plantaardig. Wordt het niet eens tijd dat mensen, vooral groenbeheerders, wat plant-aardiger worden, plant-vriendelijker? Wij danken ons leven aan planten.

© 2015