Stadsdeel Zuidoost

Donderdag 27 augustus was er in buurthuis Holendrecht een buurtbijeenkomst over de toekomst van Gaasperdam en Driemond. Daar werd uiteengezet dat men gebiedsgericht ging werken. Was dat dan voorheen niet het geval? In feite komt het neer op het uitvoeren van plannen die het gebied (volgens het bestuur) nodig heeft en andere plannen gewoon niet uitvoeren. Maar dat buurtgericht werken was overal anders, werd ons verteld, en daarom moest dit eenvormig worden. Dat is dan weer moeilijk te begrijpen, want gaat het nu om buurtgericht werken of eenvormig het beleid van de gemeente uit te voeren?

Dhr. Vyent begon de bijeenkomst met een oproep om vooral geen subsidie aan te vragen; het ging volgens hem erom de zelfredzaamheid van het gebied te bevorderen. Er waren gebiedscoördinatoren, gebiedsmakelaars en buurtambassadeurs aangesteld. En niet te vergeten de gebiedsmanager, die kijkt naar wat belangrijk is (en dus heel wat plannen gewoon in de prullenmand gooit), en de banden onderhoudt met de centrale stad. Allemaal zelfredzame personen.

De gebiedsmakelaars zouden de ‘ogen en oren’ van Zuidoost moeten zijn, terwijl ik dacht dat dat de bestuurscommissie zelf was. Nogal vreemd allemaal. Ik zag op deze bijeenkomst maar weinig politici. Mevr. de Boer van OZO was aanwezig ’s middags. ’s Avonds zag ik dhr. Res, CDA en dhr. Walgering, GroenLinks. Dhr. Vyent had zich al uit de voeten gemaakt na zijn inleiding.

Een paar dagen geleden stond ik in de startblokken om de eerste vergadering van de bestuurscommissie te volgen. Niets te zien via internet. Ook op de website van de vergadering staat enkel een stuk over de hangouderen. Tijdens de bijeenkomst in Holendrecht werd een bankjesproject voorgesteld. Hoe verhoudt dit zich tot het hangouderen’probleem’ bijvoorbeeld? Er staat niets op de site van Zuidoost over wat er is besloten. U kunt het hele rapport over de hangouderen wel downloaden. Daaruit zou moeten blijken dat (sommige) ouderen een groot probleem en gevaar voor de maatschappij vormen. Griezelig!

Daarbij vraag ik mij af, is er nu een vergadering van de bestuurscommissie geweest of niet? Als ik het Parool lees dan blijkt dat daar toen wel een en ander is besloten.

Ik heb belangrijke dingen gehoord tijdens de bijeenkomst, bvb de onbereikbaarheid van zorg voor Driemond, het afsluiten van subsidies voor werkprojecten, en wat al voor de zesde of zevende keer op dit soort verkenningen is gebeurd: het pushen van projecten in de EHS die volgens de rechters en zelfs de Raad van State niet mogen.

Voorstellen voor een betere communicatie tussen stadsdeel en buurten werden gedaan in een aparte werkgroep tijdens de bijeenkomst in Holendrecht. Een van de voorstellen was het opzetten van een fatsoenlijke en uitgebreide website door elk buurthuis waar mensen alle informatie kunnen vinden die ze nodig hebben over hun buurt, met links naar hulporganisaties e.d. Als je zoekt naar de buurthuizen op internet vind je wel een agenda met het volgende evenement, meer niet. En daar werken tenslotte behoorlijk betaalde werkkrachten. Mijn website wordt u gratis aangeboden. Ik ben uw onbezoldigd participerende ambtenaar in buitengewone dienst. Geintje.

Is de bestuurscommissie van Zuidoost in feite helemaal opzij geschoven (met uitzondering van het dagelijks bestuur) en vervangen door een extra en duur apparaat van tussenpersonen waarvan nog maar de vraag is of zij wel kunnen en willen functioneren als de ‘ogen en oren’ van de buurten? Ik maak mij zorgen over dit stadsdeel. Voor mij maakt het weinig uit hoe de bc werkt, als ze dat willen mogen ze zichzelf opheffen, ik weet de weg naar de centrale stad wel te vinden, maar voor heel wat mensen geldt dit niet.

Wat ik merk is dat bewoners in het ongewisse blijven en nog meer in verwarring gebracht worden dan eerder. In vroegere jaren hoorde je de term inkapseling nog wel eens, dwz dat mensen in allerlei organisaties opgenomen worden en daar dan samen met hun achterban kaltgestellt worden. Het begint er nu wel een beetje op te lijken. Leven we nog in een democratie of niet?

© 2015