NatuurEnMilieuFederatieNoordHolland: "Dit jaar viert de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland haar 50-jarig bestaan. Daarmee zijn we de oudste (provinciale) milieufederatie in Nederland. En dat vieren we met een jubileumsymposium op woensdag 18 december! Samen met topbestuurders, politici, trendwatchers en filosofen beantwoorden we deze middag de vraag of we beter kunnen protesteren of participeren om Noord-Holland snel gezond en duurzaam te maken.”
Het jubileumsymposium gisteren vond plaats in Pllek, op het NDSM-terrein. Nog steeds vrij primitief, alternatief, in een combinatie van scheepscontainers, maar als ‘zaal’ voldoet het aan alle eisen. Hier was de geluidsinstallatie zelfs zeer goed hoorbaar en wat telt, verstaanbaar. De meeste geluidsinstallaties elders zijn ingesteld op het weergeven van muziekbassen en stemgeluid is daarom soms onverstaanbaar. Er hoeft geen grote katheder te staan, een muziekstandaard volstaat. Leuke plek om te vergaderen en ook goed bereikbaar met de pont.
Het onderwerp van het symposium was: Protesteren of participeren.
Deelnemers aan de paneldiscussie waren Sijas Akkerman, directeur MNH, Roald Lapperre, Directeur-generaal van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Yvonne van Sark, partner bij YoungWorks, Hans van den Berg van Tata Steel, Werner Schouten van de Jonge Klimaatbeweging, Gerard de Vries, Hoogleraar Wetenschapsfilosofie UvA en niet te vergeten iemand van de directie van Schiphol die op het laatste moment was opgetrommeld. Adnan Tekin (PvdA) van de provincie was niet aanwezig, en in zijn plaats nam een statenlid van GroenLinks het woord.
Alle aanwezigen van het panel, ook Schiphol en Tata Steel, vonden dat protesteren moeten kunnen. Roald Lapperre zag net als de meerheid in de zaal dat protesteren en participeren beide noodzakelijk zijn. Zo zit een goed werkende democratie in mekaar. Maar er zijn natuurlijk eigen momenten voor participatie en protesteren. Het is duidelijk en dat is ook door de directeur-generaal van het Ministerie zo gesteld dat Nederland verplicht is door Europa om de stikstofuitstoot te verminderen. Nederland heeft jarenlang dus een steekje laten vallen en dat zorgt nu voor een gigantisch probleem.
In een rechtsstaat moet wetgeving nageleefd worden. Besturen nemen al te vaak de macht in handen en later komen dan de parlementaire enquêtes die de oorzaak van misstanden moeten opsporen. Het NNN, NatuurNetwerk Nederland is in handen van de Nederlandse provincies. En hier gaat het falikant mis. Dit probleem is verbonden met het stikstofprobleem. In het NNN mag op dit moment door festivalisering en intensieve recreatie het milieu verder aangetast worden. CO2-kanonnen, dieselaggregaten, zwaar dieselvrachtverkeer en zware belasting van de bodem vernielen onze natuur. Er wordt zelfs geen rekening gehouden met de broedtijd van vogels. Toch zag ik in een van de presentaties gisteren een beeld van een groep ondernemers, festivalondernemers die een convenant hadden gesloten voor duurzame festivals. Er bestaan geen duurzame festivals. Parken en natuurgebieden in hun oorspronkelijke staat zoals die door de wetgever is bedoeld, zijn altijd de meest duurzame situatie. Komen daar festivals in dan gaat het bergaf met natuur en milieu, en biodiversiteit. Daar valt niet aan te ontkomen. Nederland is dus nog steeds druk bezig met het ondermijnen van bestaande wet- en regelgeving, zelfs Europese wetgeving, waardoor we nu in de penarie terecht zijn gekomen.
Het is dus zaak om te participeren, tot je bij wijze van spreken een ons weegt, en als dan blijkt dat die participatie een wassen neus was, te protesteren en zonodig de rechtspraak in te schakelen. De boeren hebben tientallen jaren lang en nog wel zwaar gesubsidieerd de beest kunnen uithangen, nu zijn ze vaak op ongeoorloofde manier aan het ‘demonstreren'. Als onze overheid een paar decennia geleden de juiste maatregelen had genomen dan bestond dit probleem niet. De boeren kunnen dan wel bij Tata Steel of bij Jumbo gaan protesteren, maar zij moeten gewoon erkennen dat zij de grootste bijdrage leveren aan de vernietiging van natuur en milieu.
Er kwam nog een leuke presentatie van Yvonne van Sark over de generaties. Helemaal onderaan de streefpyramide van jongeren staat tegenwoordig ‘battery life’, en net daarboven ‘wifi’, waarop de andere streefdoelen zijn gebaseerd. Ook leuk was haar kritische kijk op de ‘virtual reality’ die in schijnt te zijn. Daar heb ik het eerder al over gehad.
Update: Participeren wanneer waardevol, protesteren wanneer nodig