Vlinderstichting: "Afname insecten desastreus voor natuur
Wetenschappers concluderen in een nieuwe analyse opnieuw dat het aantal insectensoorten de komende decennia wereldwijd met 40 procent zal afnemen. Uit de analyse blijkt dat insectensoorten acht keer zo snel uitsterven als zoogdieren, vogels en reptielen.
In totaal daalt het aantal insectensoorten jaarlijks met ongeveer 2,5 procent.
De publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Conservation is het eerste wereldwijde onderzoek op dit gebied en analyseert 73 eerdere studies uit verschillende landen. In totaal daalt het aantal insectensoorten jaarlijks met ongeveer 2,5 procent. Vlinders, kevers en vliesvleugeligen, zoals mieren, hommels, wespen en bijen, behoren tot de meest bedreigde soorten.
Bestuivers
Insecten zijn enorm belangrijk voor het leven op aarde. Het zijn de
bestuivers van bloemen en vormen de voornaamste voedselbron van vogels
en van veel zoogdieren. Als daar een groot deel van verdwijnt, heeft dat
een enorme impact op de natuur en uiteindelijk ook op onszelf.
Afname vlinders
Al in 2013 publiceerde De Vlinderstichting dat de graslandvlinders met 50% afnamen in Europa. De afgelopen vijftig jaar zijn er al twintig vlindersoorten
uitgestorven. En nog eens tien vlindersoorten staan op het punt uit ons
land te verdwijnen. Lees wat De Vlinderstichting doet om de achteruitgang te stoppen.”
Worldwide decline of the entomofauna: A review of its drivers:
"The main drivers of species declines appear to be in order of importance: i) habitat loss and conversion to intensive agriculture and urbanisation; ii) pollution, mainly that by synthetic pesticides and fertilisers; iii) biological factors, including pathogens and introduced species; and iv) climate change.”
Verlies van habitat is de grootste oorzaak van de afname. En daar doen stadsdeel Zuidoost en GGA driftig aan mee. Het NatuurNetwerk Nederland rond de Gaasperplas wordt stelselmatig afgewaardeerd tot festival- en barbecue-afwerkplek. In het participatietraject Gaasperplas werden omwonenden zelfs aangespoord om vooral veel commerciële plannen te ontwikkelen voor dit natuurgebied. Is het dan een wonder dat het slecht gaat met de insecten en de natuur in Nederland? De aftakeling van het NNN gebeurt op zo’n grote schaal dat Nederland bezig is met de feitelijke afbraak van natuur en biodiversiteit.
Alle rode vlekken op bovenstaande kaart van de herinrichting van het NNN rond de Gaasperplas staan voor vernieling van natuur en biodiversiteit. De bomen die in de plannen van het stadsdeel en GGA met “lage bosbouwkundige waarde” zijn bestempeld, de wilg, berk, populier en els, zijn waardbomen met de hoogste biodiversiteit onder de inlandse bomen; zij herbergen het grootste aantal insecten. De wilg is habitat voor zelfs 450 soorten insecten.
GGA meent waarschijnlijk dat bomen met een lage bosbouwkundige waarde ook zonder al te veel ambtelijke problemen later gekapt mogen worden. Men houdt de Wezenlijke Kenmerken en Waarden van het natuurgebied het liefst zo laag mogelijk om steeds meer evenementen mogelijk te maken en de beschikbare ruimte steeds verder uit te kunnen breiden en te exploiteren.
Trouw: "Deltaplan
In een brief aan de Tweede Kamer reageert Schouten op een grootscheeps plan voor het herstel van de soortenrijkdom in heel Nederland, dat eind vorig jaar verscheen. Dit Deltaplan Biodiversiteitsherstel is opgesteld door wetenschappers en negentien maatschappelijke organisaties van supermarkten, banken én boeren. Politici en ambtenaren zijn buiten het overleg gehouden.
Met het deltaplan willen de initiatiefnemers in de komende jaren de soortenrijkdom in de natuur, in de landbouw en in de bebouwde omgeving ingrijpend verbeteren. Daarvoor worden er allerlei programma’s opgezet, onder meer wordt ook veel aandacht gegeven aan voorlichting over het verlies aan soorten planten en dieren."