SP: "Maximeer afsluiting parken door festivals
Er moet een maximum komen voor het aantal dagen dat een festival een park kan afsluiten voor op- en afbouwwerkzaamheden. Op die manier moeten parken weer toegankelijker worden voor buurtbewoners om in te verblijven. SP-raadslid Tiers Bakker: “Parken zijn de achtertuinen van veel Amsterdammers. Het is daarom belangrijk dat deze zo toegankelijk mogelijk zijn.”
De SP ontving klachten van omwonenden van het Sloterpark over de op- en afbouw van het festival Loveland. Bewoners ontvingen een brief op de deurmat, waarin werd aangekondigd dat het park 16 dagen zou worden afgesloten voor het tweedaags festival, inclusief op- en afbouw. Hierdoor was het park niet beschikbaar voor buurtbewoners om in te verblijven.
Voor op- en afbouw van golden in de hele stad dezelfde regels. Dit voorjaar is echter besloten om over te gaan tot maatwerk per festival. Uitgangspunten hierbij zijn minimale belasting en maximale toegankelijkheid van het park. De SP vraagt zich af of deze uitgangspunten ook zijn gebruikt bij Loveland en pleit voor het opnemen van een maximum aantal dagen voor op- en afbouw.
Bakker: “Parken zijn in eerste instantie van bewoners. Festivals zijn te gast. Veel Amsterdammers hebben geen achtertuin en zijn afhankelijk van het park om te kunnen ontspannen. Dan mag het niet zo zijn dat festivals alle ruimte opeisen voor hun commerciële gewin, terwijl de buurt nergens terecht kan. Tijd om een grens te trekken.””
Tja, er was in het evenementenbeleid al wel een maximum van op/afbouwdagen gesteld, maar voor de meeste locaties was dat 1 dag, voor andere 4 of 5 dagen, soms 8 dagen, voor het Gaasperpark is dat 11 dagen, maar in de praktijk is dat voor Amsterdam Open Air en andere grote festivals 15 dagen. Het blijft een ongeregeld zooitje in Amsterdam. En de politiek blijft
Dus Tiers Bakker loopt een beetje achter. In de locatieprofielen zijn al normen gesteld. Maar als festivals groter worden hebben ze meer op/afbouwdagen nodig. Het enige wat helpt is radicaal alle festivals uit de Amsterdamse parken weren. Die parken zijn dringend nodig voor opvang van de klimaatverwarming, een schoon milieu en gezonde lucht. Maar de belangen van de festivalorganisatoren gaan nog steeds voor. In de meeste parken worden de op/afbouwtijden overschreden. De regels van de gemeente worden dus niet gehandhaafd.
Stedelijke richtlijn evenementen:
"Op- en afbouwtijden
In de locatieprofielen staat ten aanzien van op- en afbouwtijden de verwijzing ‘conform stedelijke richtlijn’. Om overlast voor bewoners voor en na een evenement te beperken dient de op- en afbouwperiode zo kort mogelijk te zijn. Aangezien niet elk evenement en elke locatie dezelfde aanpak vergt, gelden onderstaande richtlijnen:
a. De op- en afbouw van een evenement dient altijd zo kort mogelijk te zijn;
b. De op- en afbouw dient veilig plaats te vinden en schade aan het terrein dient zoveel mogelijk te worden voorkomen;
c. De op- en afbouw vindt niet plaats na 23 uur óf voor 7 uur (geluidsarme activiteiten uitgezonderd);
d. Tijdens de op- en afbouwperiode dient het gebruik van de openbare ruimte in de directe omgeving zo lang mogelijk toegankelijk te blijven voor publiek; om dit te realiseren en toch ook veilig te kunnen werken, worden voorzieningen getroffen;
e. De op- en afbouw van evenementen tot 2000 bezoekers mag niet langer dan 3 dagen duren;
f. De op- en afbouw van evenementen met meer dan 2000 bezoekers mag niet langer duren dan 10 dagen;
g. De organisator dient bij zijn aanvraag een op- en afbouwschema aan te leveren en daarmee aan te tonen dat sprake is van een efficiënte en veilige op- en afbouw;
h. Afwijkende aanvragen voor wat betreft het aantal dagen worden van geval tot geval beoordeeld door de vergunningverlener in afstemming met de terreinbeheerder.”
Verbazing over zestien dagen afgesloten Sloterpark voor Loveland