BBQ’s om de Gaasperplas

Tijdens de warme zomerdagen lijkt het alsof mensen het zo warm mogelijk willen hebben. Dan gaan ze barbecueën in openlucht, in de zon. Gezond is het niet en het levert heel wat zwerfvuil op en dat bezorgt Groengebied Amstelland weer veel werk. Het kost ook behoorlijk veel tijd en geld.

Tegenwoordig is meer dan de helft van het NNN-gebied rond de Gaasperplas in gebruik voor recreatie, voor activiteiten die niets met natuur te maken hebben, laat staan met behoud en versterking van natuur en biodiversiteit. In het NNN-gebied ligt al een camping, verschillende weiden die verpacht zijn, een kinderspeelpaleis en de waterspeelplaats heeft eigenlijk ook niets met natuur te maken. Toch wil GGA nog meer verdienmogelijkheden creëren in het Gaasperpark en rond de plas. Er wordt zeker niets verdient met de bbq’s, die kosten GGA alleen maar geld aan onderhoud en reiniging.

Hoeveel natuur en biodiversiteit blijft er straks over van het NNN als de ‘opwaarding van de Gaasperplas’ rond is? De evenementen moeten van het bestuur blijven. Dat betekent dat de recreatie in de zin van wandelen en genieten van de natuur bijzonder beperkt wordt. Dat is nooit de bedoeling geweest. Daar zal nog een hartig woordje over gewisseld worden tijdens het Participatietraject Gaasperplas. Voorlopig is het vooral de natuurvervuiler die participeert.

Parool: Wat achterblijft na de barbecue en picknick in het park

© Natuurbescherming ZO 2015