Stadsdeel Zuidoost: "Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning Gaasperpark: recreatiegebied t.h.v. de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof en Gaasperplas te Amsterdam Zuidoost, 1108 AB
Gaasperpark: recreatiegebied t.h.v. de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof en Gaasperplas te Amsterdam Zuidoost, 1108 AB: de beslissing op de aanvraag omgevingsvergunning voor het handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening ten behoeve van het evenement "Amsterdam Open Air Festival 2017 op 3 en 4 juni 2017, wordt verlengd tot uiterlijk 15-06-2017, datum verzending besluit 24-04-2017;
Dossiernummer 2799244
Door dit besluit is de beslistermijn met zes weken verlengd.”
Dit is weer een zeer bijzondere creatie van stadsdeel Zuidoost. Op 15 februari 2017 was er een bekendmaking van een aanvraag, maar er is ondanks de ruime tijd die het stadsdeel had om de aanvraag af te handelen, nog steeds geen omgevingsvergunning verleend. Nu komt men al met een uitstel van de beslistermijn. De uiterlijke datum van het uitstel is 15 juni, dat zou dan een kleine twee weken na het festival zijn. Er is geen enkele reden voor uitstel genoemd. De enige reden die ik kan bedenken is dat men wil vermijden dat er een voorlopige voorziening aangevraagd kan worden om de opbouw op te schorten tot er een uitspraak is van de rechtbank. Als er geen besluit is waartegen een bezwaar en beroep ingediend kan worden, dan kun je ook geen voorlopige voorziening bij de rechtbank aanvragen. Dat gedoe met het verhinderen en bemoeilijken van het aanvragen van een voorlopige voorziening duurt al jaren. Dat is onbehoorlijk bestuur. Burgers hebben het recht om naar de rechter te stappen om een besluit tijdelijk op te laten schorten tot er een uitspraak is. Gedeputeerde Staten heeft Amsterdam hierover al herhaaldelijk gekapitteld.
Er staat niet eens bij deze bekendmaking dat daar een bezwaar tegen ingediend kan worden. Maar het staat iedereen vrij om te protesteren tegen deze gang van zaken. Het toont weer aan hoe diep de belangenverstrengeling van de ambtenarij en/of het bestuur van Zuidoost met de festivalorganisatoren gaat. Veel geld levert deze belangenbehartiging beyond the call of duty voor het stadsdeel niet op. Hoogstens en paar duizend euro leges, een paar tienduizenden euro voor GGA, die daarmee nog steeds niet het groenbeheer kan betalen. Je kunt je dus afvragen wiens belang daarmee nog gediend wordt; in elk geval wordt de indruk gewekt van verdergaande belangenverstrengeling, want die gaat wel erg ver als daarbij de belangen van omwonenden op een onwettelijke manier tegengewerkt worden. Dat zou onderzocht moeten worden. De wet en de regels kunnen nooit gebruikt of misbruikt worden om de rechten van burgers te negeren. Een omgevingsvergunning is in de eerste plaats bedoeld om voorwaarden te stellen aan wat kan en niet kan in het Gaasperpark; als die vergunning er niet is dan kunnen die voorwaarden en mitigerende maatregelen niet opgevolgd worden. Een omgevingsvergunning is een document waarin een uitzondering op het bestemmingsplan gemaakt wordt met duidelijk omschreven voorwaarden. Die vergunning hoort in elk geval verleend te zijn op het moment dat men begint met de opbouw. Sterker nog, de Nederlandse wet geeft burgers het recht om een voorlopige voorziening aan te vragen bij de rechtspraak om een besluit tijdelijk tegen te houden. Daarom moet die vergunning geruime tijd vóór de opbouw verleend zijn. Gebeurt dat niet, zoals onder andere met Reggae Lake gebeurde, dan handelt het stadsdeelbestuur in strijd met de intentie en de letter van de wet. Dat is een aantasting van de democratie en de rechten van burgers. Daarmee zoekt het stadsdeelbestuur niet alleen de mazen van de wet op, maar overschrijdt zij de grenzen gesteld aan behoorlijk bestuur. Bovendien wordt ook de omgevingswet geheel uitgehold.
Interessant op dit gebied is de brief die Gedeputeerde Staten van Noord-Holland aan B&W van Amsterdam (c.q. het stadsdeelbestuur van Zuidoost) heeft gestuurd, waarin duidelijk gesteld wordt dat de processen van de gemeente (lees ‘vooral Zuidoost’ dat een mandaat heeft voor vergunningen) voor toezicht en handhaving niet adequaat zijn uitgevoerd, in 2014, 2015 en 2016. Daar kan nu gerust 2017 aan toegevoegd worden. De gemeente Amsterdam (met name stadsdeel Zuidoost) stelt zichzelf hiermee buiten en boven de wet en weet van geen ophouden. Na zeven jaar Amsterdam Open Air is men nog niet in staat gebleken om de processen van toezicht en handhaving adequaat uit te voeren. Dat wil men kennelijk ook niet. Jaar na jaar worden de belangen en de rechten van burgers geschonden. Zuidoost Nergens Anders! Het bestuur van Zuidoost moet een diepe hekel hebben aan zijn bewoners. Trouwens, zit GroenLinks nog steeds in het bestuur van Zuidoost?
Ook Amsterdam Open Air zou zich diep moeten schamen om op deze manier hun ‘collaboration of friends’ op te zetten. Een collaboration indeed, bereikt met vriendjespolitiek. De vraag is, hoever gaat deze vriendjespolitiek?
Van stadsdeel Zuidoost kregen omwonenden een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over Amsterdam Open Air (zie hierboven). Men wil ons informeren "over zaken als de procedure van de evenementen- en omgevingsvergunning en de maatregelen die de organisator neemt voor, tijdens en na het evenement.” Maar die maatregelen staan in de omgevingsvergunning (die noodzakelijk is voordat de opbouw begint) en DIE IS ER NOG LANG NIET!!! Dus Amsterdam Open Air heeft als het op deze kafkaiaanse manier verder gaat geen vergunning als het feest bezig is en heeft nauwelijks of geen maatregelen genomen om de schade aan het park, de natuur, fauna en flora te beperken. De zotheid kent geen grenzen in Zuidoost.
De reden waarom deze ‘bijeenkomst’ op een grasveld georganiseerd wordt is dat Amsterdam Open Air bang is dat uitspraken gedaan op een echte vergadering in het stadsdeelkantoor genoteerd worden en gebruikt worden in rechtszaken. Want wat kan Amsterdam Open Air en het stadsdeelbestuur ons meer vertellen over dit festival dan wat propaganda en valse beweringen? Vorige keer werd door de vertegenwoordigers van AOA verzocht om geen geluidsopnamen te maken. Maar dat kunnen ze zeker niet eisen, eenvoudig omdat zo’n bijeenkomst openbaar is. AOA is a lean, mean moneymaking machine en het stadsdeel werkt daar volop aan mee.