Besluit bomenkap Jan Schaeferpad

Het besluit over het kappen van 67 bomen had ik al eerder aangekondigd. Gisteren heb ik inzage gepleegd op het stadsdeelkantoor om precies te weten te komen welke bomen waar gekapt zouden worden. Overigens, het is  ‘het’ Jan Schaeferpad, niet zoals het stadsdeel schrijft ‘de’ Jan Schaeferpad.

P1030407

Jan Schaeferpad richting Hollandse Kade
De bomen links worden gekapt

Het koste me ondanks een eerder gemaakte afspraak bijna een half uur, na het aanspreken van in totaal vier ambtenaren, om de stukken aangereikt te krijgen. Dat kan efficiënter. Eerst kreeg ik te horen van de loketmedewerker, nadat ik netjes aan de balie een nummer had gekregen voor deze afspraak, dat ik een afspraak moest maken. Het duurde even voor het tot hem doordrong dat dit de afspraak was. Toen kwamen er nog twee andere ambtenaren aan te pas die ik met een kopietje van de bekendmaking kon verleiden om op te komen draven met de stukken. Ik mocht ze niet kopiëren. Op mijn vraag of ik ze dan kon fotograferen moest eerst nog overlegd worden. Dus ik begon alvast maar met het overschrijven van de documenten. Het afschrijven had zeker minstens een uur geduurd. Maar het fotograferen mocht. Zo gezegd zo gedaan. Thuisgekomen moest ik constateren dat er een aantal pagina’s niet aanwezig waren in de stukken. Dus weer een verzoek ingestuurd om alsnog een kopie van de ontbrekende stukken te krijgen. Inzage plegen is geen pretje, daarom noem ik het altijd ‘inzage plegen’. Het aanvragen van een afspraak via 14020 is ook geen lolletje. Het hangt af van de medewerker of die bereid is om een afspraak te maken, want de stukken vinden ze meestel niet op het internet. Inzage wordt op deze manier niet erg burgervriendelijk gemaakt.

P1030431

Uitbouw van tuinen en schuurtjes op openbare grond
Dan willen sommige bewoners nog dat de bomen erachter weg moeten

Ter zake nu. Het gaat om een hele rij bomen vanaf de noordkant van het Jan Schaeferpad bij de Gaasperplas tot de zuidkant bij de Hollandse Kade, de rij aan de oostkant. Daar waren al een aantal bomen gesneuveld door de storm. Nu worden alle elzen gekapt die zich bevinden aan de oostkant van het Jan Schaeferpad. Dat is in feite geen kleine ingreep meer, maar structureel beleid. Daarbij vraag ik mij af wanneer dat beleid besproken is in de bestuurscommissie. Mijn indruk is dat dat beleid bepaald wordt door een klein aantal ‘boomdeskundigen’ met een eigen agenda. Als ergens een paar bomen omwaaien door een storm dat is het tegenwoordig vast beleid om alle bomen in de omgeving te kappen. Dat is ook gebeurd op het pleintje met de slak aan de J. Krüsestraat en op het pleintje aan de overkant van de gracht daar. Meer dan twintig bomen werden gekapt omdat er twee waren scheefgewaaid. Tel deze kap bij de kap voor het grootonderhoud en nu langs het Jan Schaeferpad en je komt op zo’n tweehonderd bomen die in korte tijd tegen de vlakte gaan. Dat het niet gaat om zieke bomen of problemen wordt ook duidelijk op de kaart waarop twee pleintjes in de buurt van het pad ook compleet ontdaan worden van bomen. Dat is structureel kappen, dat is beleid dat voor zover ik weet nergens is gefundeerd op een bestuursbesluit.

P1030426

Uitbouw van schuurtjes en tuin op openbare grond

In de aanvraag lees ik dat de elzen te dicht bij de erfscheiding (de achtertuintjes van huizen) zouden staan. Maar het is wel zo dat dat niet overal het geval is. Sommige bewoners hebben een extra stuk tuin erbij gehaald of gekregen (onduidelijk is of dat allemaal legaal is gebeurd), sommigen hebben zelfs hun schuurtje op openbare grond gebouwd. Veel bewoners hebben betegelde tuinen, maar gaan dan hun planten en boompjes op openbare grond aanplanten.

P1030429

Herplant vindt plaats in de directe omgeving lees ik in de aanvraag. Maar waar die herplant zal gebeuren is onduidelijk. Dat geldt ook voor alle bijna 200 bomen die recent zijn gekapt of binnenkort gekapt worden. Er is gewoon geen plek voor die herplant. Men heeft ingevuld dat men vermoedt dat er een ziekte aanwezig is bij 'de boom’. Er is geen onderzoek aanwezig in de stukken, dus er is geen onderzoek gedaan. De bekendmaking heeft het over ‘wilgenhoutrups’, takbreuk en weinig groeiruimte. Allemaal drogredenen. Net als bij de bomenkap voor het grootonderhoud in Gein3 is er geen degelijk onderzoek door boomspecialisten gedaan. Ik heb geconstateerd dat in Gein 3 alle gekapte bomen gezond waren. Geen van de wortels die tot nog toe uit de straten zijn gehaald vertoonden tekenen van wortelrot. De ambtenaren verzinnen maar wat. En zolang de ‘boomdeskundigen’ geen serieus onderzoek laten uitvoeren door een betrouwbare deskundige is een ‘vermoeden’ van ziekte voldoende om te kappen.

In de stukken staat: “De bomen worden gekapt als beheersmaatregel in verband met slechte conditie door andere wilgenhoutrups, takbreuk, weinig groeiruimte, en tevens in verband met ‘uitdunning’ om de achterste rij bomen meer ruimte te geven om in de toekomst uit te groeien tot volwassen bomen.”
Maar wat daar langs het Jan Schaeferpad staat zijn allemaal al volwassen bomen.

P1030436

Als ik de complete vergunning heb, kan ik meer zeggen over de activiteiten die uitgevoerd zullen worden, want punt A is het vellen van een houtopstand, maar B en mogelijk C ontbreken in de mij ter inzage gegeven stukken. Het gaat hier om het kappen van alle bomen aan de oostkant van het Jan Schaeferpad. Hoofdzakelijk allemaal gezonde bomen. Ik moet het rapport van eventuele zieke bomen nog zien en dat is er niet. Op deze manier wordt heel Zuidoost structureel aangepakt. Men kapt niet omdat bomen ziek zouden zijn, maar men kapt rigoureus hele stroken, straten en pleinen. Welk beleid daar achter zit is mij een raadsel.

shots 2131

De rode strook bomen wordt in zijn geheel gekapt.

Iedereen kan bezwaar maken tegen dit besluit en dat ga ik zeker doen. Wie een kopie wil hebben van de beschikbare stukken, ook de kaart, kan even een berichtje aan mij sturen.

Update: er blijkt geen punt B te zijn. Wat ik te zien gekregen heb gisteren bij de inzage is volgens de verantwoordelijke ambtenaar het complete dossier. Ik kreeg net de belangrijkste documenten die ik gisteren had gefotografeerd digitaal aangeleverd. Dus waarom al dat gedoe over het niet mogen kopiëren van deze stukken? Het is veel efficiënter om mensen die inzage willen digitale kopieën toe te sturen, want alle stukken worden tegenwoordig digitaal aangemaakt. Zo kunnen heel wat personeelsleden uitgespaard worden, bij de gemeente en bij het stadsdeel. Ik durf te wedden dat er momenteel een aantal loketmedewerkers die beschikbaar zijn voor inzage werkeloos achter hun bureau zitten, terwijl de agenda voor inzage voor Zuidoost al is volgeboekt tot 29 maart. Probeert u nu maar eens een afspraak te maken voor inzage en laat mij weten voor welke dag die is gemaakt.

Mijn indruk over deze manier om inzage te vragen via telefoonnummer 14020 is dat men het zo moeilijk mogelijk wil maken voor burgers om inzage te vragen en te krijgen. Het kan ook heel eenvoudig anders, namelijk vanaf de datum van bekendmaking alle stukken beschikbaar en opvraagbaar maken aan de balie van het stadsdeelkantoor, zoals dat voorheen het geval was. Voor stukken die maar twee weken ter inzage liggen is het natuurlijk belachelijk dat daarvoor pas voor een week later een afspraak kan gemaakt worden. Dan wordt het indienen van een bezwaar wel erg lastig gemaakt.

© Natuurbescherming ZO 2015