DeMonitor: "De hoeveelheid bos neemt af in ons land. De voornaamste oorzaak hiervan is de kap van bomen om plaats te maken voor andere soorten natuur. Dit is volgens provincies en natuurbeheerders nodig omdat het bijdraagt aan de versterking van de biodiversiteit. Maar tegelijkertijd is bos weer belangrijk voor de opslag van CO2. In De Monitor bezoeken we de Lemelerberg (Overijssel) en het Drents-Friese Wold waar grote oppervlakten bos verdwijnen, onder andere om plaats te maken voor heide. We spreken met omwonenden, ecologen, Staatsbosbeheer en hoogleraar Gert-Jan Nabuurs. Is bos kappen voor andere natuur wel zo’n goed idee? En wat doen natuurbeheerders en de overheid om ons krimpende bos te behouden?”
Bekijk hier de video.
Wat hebben we nodig in tijden van klimaatverandering? Vooral meer bomen en bossen. Zeker in de buurt van steden. Biodiversiteit is in feite niet zo moeilijk in te passen, zolang je maar een gevarieerd landschap hebt, zoals in het Gaasperpark met zijn diverse landschapjes zoals droge en natte duinen, een dijkflora, een laagveengebied en grienden, een Azaleatuin, heidetuin, coniferentuin, rotstuin en grassentuin, een kruidenlaag en een bosgedeelte. Dus een keur uit de Nederlandse plantenrijkdom en meer nog.
DeMonitor: "Het rommelt in de Nederlandse bossen. Al een tijdje ontvangen we veel tips van kijkers die ons wijzen op kaalgekapte vlaktes, waar eerst bomen stonden.
Het lijkt erop alsof het verzet tegen deze boomkap groeit. Door het hele land zijn actiegroepen opgestaan die zich keren tegen wat ze zien als doorgeslagen natuurbeheer, met winst als belangrijkste doel. Vooral Staatsbosbeheer moet in het in de publieke opinie ontgelden. De grootste boseigenaar van ons land zou roofbouw plegen in de bossen die het beheert, sinds de organisatie zijn eigen geld moet verdienen.
Is dit verzet overdreven? Of worden onze bossen inderdaad bedreigd, zoals deze actievoerders stellen? Feit is dat Nederland bos verliest, terwijl we al het dunst beboste land van Europa zijn. Dit heeft een aantal oorzaken. De afgelopen jaren zijn de nodige bossen omgevormd tot andere natuurtypen zoals heide en stuifzand en verdwijnt er ook bos door stads- en infrastructuuruitbreidingen. Bovendien zijn veel tijdelijke bossen die 25 jaar geleden zijn aangeplant gekapt. Het bosoppervlak in Nederland is daardoor tussen 2013 en 2017 gedaald van 376 duizend hectare naar 365 duizendhectare. Wat doen beheerders om dit tij te keren?
DeMonitor: “Trend van ontbossing zet door in Nederland
In weerwil van het klimaatakkoord worden in Nederland op korte termijn meer bomen gekapt dan er worden aangeplant. Op dit moment liggen er plannen voor de kap van 1231 hectare tegenover 304 hectare aan nieuw bos. Dat blijkt uit cijfers die we opvroegen bij de provincies voor ons onderzoek naar bomenkap.
Dat beeld is niet compleet. Veel provincies hebben namelijk geen overzicht hoeveel bos er de komende jaren gaat verdwijnen en wat daarvoor terugkomt. Sommige provincies hebben bijvoorbeeld wel ambities uitgesproken voor de aanplant van nieuw bos, zoals Overijssel. Maar het is nog onduidelijk waar die bomen dan moeten komen.
Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit bleek al dat het bosareaal tussen 2013 en 2017 met 5400 hectare is afgenomen. De voornaamste reden hiervoor is dat bos wordt verwijderd om plaats te maken voor andere soorten natuur, zoals heide of stuifzand. Voor deze biotopen gelden Europese instandhoudingsdoelstellingen. In de wet natuurbescherming staat dat elke boom die gekapt wordt gecompenseerd moet worden, maar dat geldt niet wanneer bos gekapt wordt voor andere natuur.
Deze uitzondering op de wet is tegenstrijdig met onze klimaatdoelen, want bomen zijn belangrijk voor de opslag van CO2. Ook het planbureau voor de leefomgeving wijst er in de doorrekening van het klimaatakkoord op, dat de huidige boswetgeving strijdig is met de ambities: ontbossing voorkomen, en méér bosaanleggen.”
Stadsdeel Zuidoost en GGA willen meer festivals en daarvoor zullen misschien wel meer dan duizend bomen sneuvelen, onder andere voor de aanleg van een nieuwe verkeersroute in het park voor festivals. Als de huidige ‘groene en democratische’ coalitie het in zijn hoofd haalt om dit beleid voort te zetten dan garandeer ik het einde van deze coalitie bij de volgende verkiezingen.
TheGuardian: “Let nature heal climate and biodiversity crises, say campaigners
The restoration of natural forests and coasts can simultaneously tackle climate change and the annihilation of wildlife but is being worryingly overlooked, an international group of campaigners have said.
Animal populations have fallen by 60% since 1970, suggesting a sixth mass extinction of life on Earth is under way, and it is very likely that carbon dioxide will have to be removed from the atmosphere to avoid the worst impacts of global warming. Trees and plants suck carbon dioxide from the air as they grow and also provide vital habitat for animals.
“The world faces two existential crises, developing with terrifying speed: climate breakdown and ecological breakdown,” the group writes in a letter to the Guardian. “Neither is being addressed with the urgency needed to prevent our life-support systems from spiralling into collapse.”
Nature: "Global buffering of temperatures under forest canopies
Macroclimate warming is often assumed to occur within forests despite the potential for tree cover to modify microclimates. Here, using paired measurements, we compared the temperatures under the canopy versus in the open at 98 sites across 5 continents. We show that forests function as a thermal insulator, cooling the understory when ambient temperatures are hot and warming the understory when ambient temperatures are cold. The understory versus open temperature offset is magnified as temperatures become more extreme and is of greater magnitude than the warming of land temperatures over the past century. Tree canopies may thus reduce the severity of warming impacts on forest biodiversity and functioning."