AT5: "De gemeente wil met een nieuw pakket maatregelen om de overlast van evenementen in de stad verder indammen. Er zal strenger worden gekeken naar evenementen voordat er een vergunning wordt gegeven. Per park wil de gemeente in principe een maximum van drie 'grote, geluidsbelastende evenementen' per jaar.
'Evenementen horen bij een grote stad als Amsterdam en maken de stad ook aantrekkelijk (...) Tegelijkertijd leiden ze regelmatig tot overlast, zeker voor de omgeving.', aldus burgemeester Van der Laan namens het college. Het was tijd om nieuwe voorwaarden op te stellen en de feesten beter te spreiden: 'In 2015 vonden er in Amsterdam ongeveer 2.000 evenementen plaats, waarvan 170 met 2.000 of meer bezoekers.'
Er moet meer aandacht komen voor de omgeving en de impact op de stad. In 2020 wil de gemeente alleen nog maar volledig duurzame evenementen in de stad waarbij onder meer rekening wordt gehouden met geluidsoverlast en het milieu.
Acht actiepunten
Het college is met bewoners, organisatoren en andere betrokken partijen gaan praten om tot nieuwe beleidsregels te komen. 'Evenementen moeten een duurzame verbinding leggen met de stad en de bewoners.' Naast extra regels gaat de gemeente ook kijken of er nieuwe plekken gecreëerd kunnen worden waar grote evenementen georganiseerd kunnen worden. Het nieuwe beleid is in acht actiepunten uiteengezet:
1. Evenementen zijn openbaar en vrij toegankelijk. Besloten evenementen worden bij hoge uitzondering toegelaten.
2. Voor het gebruik van parken, grachten en pleinen zullen er strenge regels gelden. Deze zijn in samenspraak met omwonenden opgesteld.
3. In parken mogen elk jaar maximaal drie grote, geluidsbelastende evenementen gehouden worden.
4. Elk evenement met versterkte muziek moet een geluidsplan opstellen om hinder te voorkomen.
5. De op- en afbouw moet zo kort mogelijk duren, maximaal twee dagen.
6. Bij alle aanvragen wordt gekeken naar de samenhang met andere overlastgevende evenementen.
7. Voor evenementen in parken met een recreatief gebruik mag een kwart van het park worden afgeschermd.
8. Organisatoren van parkevenementen moeten maatregelen nemen om schade aan aanwezige planten en dieren te voorkomen.”
De burgemeester heeft vandaag een Notitie Uitgangspunten voor een nieuw evenementenbeleid laten vaststellen in het college van b&w.
Doelstelling nieuw evenementenbeleid
Doelstelling van het beleid is dat evenementen in Amsterdam de komende jaren beter en slimmer worden georganiseerd. Ook moet er meer aandacht komen voor de omgeving en de impact op de stad. Het nieuwe beleid moet zorgen voor een betere balans tussen veilige en feestelijke evenementen en het voorkomen van een onredelijke belasting op de omgeving en de stad. De gemeente gaat nieuwe voorwaarden stellen die recht doen aan alle belangen in de stad, van bewoners, festivalgangers en organisatoren.
Invoering in 2017
De notitie is de eerste stap tot een nieuw te ontwikkelen stedelijk evenementenbeleid, dat vanaf 2017 stapsgewijs moet ingaan. Daarvoor moeten nog een aantal belangrijke zaken worden uitgewerkt zoals een nieuw subsidiebeleid, het opstellen van locatieprofielen, het actualiseren van het draaiboek evenementen. Daarnaast wordt ook onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van nieuwe evenementenlocaties en gestart met pilots in geluidsniveaus en bastonenreductie.
De notitie wordt op 9 juni ter kennisname geagendeerd in de raadscommissie Algemene Zaken, en op 13 juli in de gemeenteraad.
We zijn er nog niet, maar het is alvast een goed begin. Op- en afbouw in maximaal twee dagen zal meteen al beperkingen stellen aan de impact van evenementen. Spreiden van evenementen graag in parken die daar geschikt voor zijn, zoals het Nelson Mandelapark. Ik weet zeker dat als het Reggae Lake festival in dit park gehouden wordt, er nauwelijks weerstand van omwonenden zal zijn. Er zijn in Zuidoost genoeg alternatieven. Het Gaasperpark is een natuurgebied, geen evenemententerrein.