Intussen heeft het college van de gemeente Amsterdam al een Omgevingsvisie Amsterdam 2050 vastgesteld. Deze visie vervangt dan de Structuurvisie Amsterdam 2040 uit 2011. Alleen de hoofdgroenstructuur en het hoogbouwbeleid van de structuurvisie blijven van kracht tot er vervangend beleid is. Ook is er een concept voor een nieuwe Hoofdgroenstructuur, HGS.
Amsterdam: "Een menselijke metropool’ is daarom de titel van de Omgevingsvisie Amsterdam 2050 (PDF, 38 MB). De Omgevingsvisie 2050 is door de gemeenteraad in 2021 vastgesteld. De visie beschrijft de gewenste ontwikkeling van de stad en vormt het kader voor ruimtelijke ontwikkelingen. Daarmee vervangt deze visie de Structuurvisie Amsterdam 2040 uit 2011. Alleen de hoofdgroenstructuur en het hoogbouwbeleid van de structuurvisie blijven van kracht tot er vervangend beleid is."
Amsterdam: “De gemeente Amsterdam heeft een stedelijke groenvisie gemaakt. In de Groenvisie, een leefbare stad voor mens en dier 2020 - 2050 (PDF, 20 MB) schetsen we een beeld van Amsterdam als groene stad en hoe we tussen nu en 2050 Amsterdam verder gaan vergroenen.”
In de Omgevingsvisie Amsterdam 2050 is het NNN niet geborgd. Alleen in de Groenvisie komt de term NNN (NatuurNetwerk Nederland) één keer bijzonder nietszeggend en zelfs misleidend terug: "Ook het Amsterdamse deel van het bestaande Natuurnetwerk Nederland (NNN) is onderdeel van de Hoofdgroenstructuur.”
In feite ligt een groot deel van de concept-HGS in het NNN. De status van NNN die juridisch en ambtelijk in handen is van de Provincie Noord-Holland wordt door het college van Amsterdam gedegradeerd tot diverse groentypen, waarvan de beste nog zijn ‘stadspark', ‘natuurpark' en de aparte categorie ‘stadsnatuur’, allemaal met hun eigen bestemming en bedoeling. Daardoor wordt het NNN de facto afgeschaft door het coillege van Amsterdam. Het gevolg hiervan zal zijn dat er meer recreatie komt in de zin van festivals, evenementen en horeca en dat de natuur verder achteruit gaat; het neoliberale concept dus.
Hieronder een paar kaartjes die duidelijk aangeven wat er aan de hand is. Kijk op de interactieve kaart, en klik de diverse groepen aan, de groentypen (met vooral de nieuw bedachte 'stadsparken' en de 'natuurparken'), de ‘stadsnatuur' en het provinciaal beleid.
Let wel: het nieuw concept Beleidskader Hoofdgroenstructuur en Toetskaart hebben geen juridische status.
Deze worden medio 2022 naar de nieuwe gemeenteraad verstuurd. Dat zal waarschijnlijk gebeuren na het reces van de gemeenteraad.
Maar intussen gebruikt het college tijdens rechtszaken al het concept beleidskader als hét van kracht zijnde beleid.
Het college zal er dus alles aan doen om dit beleid alsnog zo snel mogelijk door te drukken.
Ga naar de interactieve kaart voor de beeldvullende kaarten met de mogelijkheid om groentypen, stadsnatuur en/of NNN samen of apart aan te klikken.
Concept beleidskader HGS groentypen
NNN
Het NNN blijft de juridische en ambtelijke status die nageleefd moet worden ten behoeve van behoud en versterking van natuur en biodiversiteit.
Wat Amsterdam vooral wil is meer festivalterreinen en meer reuring en horeca in het groen. Dat betekent steeds meer vernietiging van natuur en biodiversiteit. Als het college oevers vervangt door zwemstoepen en kanoroutes maakt in het Gaasperpark dan vernietigen zij de rietkragen waarin ontelbare insecten (als libellen), amfibieën en vogels hun habitat hebben. Dan vernietigt het college voorgoed soorten die hier niet meer terug zullen komen.