DDDDD

Waarschuwing: deze blogpost heeft een hoog satirisch gehalte. Enjoy!

Wie dit weblog regelmatig leest weet wat DDDDD is. Het staat voor decibels, dance, drank, drugs en een doppie (sex dus). Dat is waar het bij festivals of dance events om gaat. Jongeren die de kleutertijd eigenlijk nog niet ontgroeid zijn (en het festivalterrein op stiefelen met een likstok of lolly in de mond) en in hun overgangstijd naar volwassenheid zitten, van 20 tot 40 jaar oud. Is best leuk en wat er aangeboden wordt is een idyllisch sfeertje waarin je jezelf kan zijn. Een dansje doen in het Gaasperpark. Een dd’tje. Je gaat naar een feest voor een gevoel van gemeenschap en dat krijg je in deze wereld eigenlijk alleen in grote massa’s, anders voel je dat natuurlijk niet zo goed. Een beetje stoned als een garnaal is in. Moet allemaal kunnen toch, niet dan? En daar hoort ook een instagrammetje bij. Zelfs een beveiliger gaat uit zijn dak. De meeste worden nijdig als je ze fotografeert en eisen dat je stopt met fotograferen. De vraag is of dit een schending is van zijn privacy. Of geldt dat alleen als je iets ergs doet? Je gaat naar een festival om te zien en gezien te worden (of een beetje te werken als beveiliger). En er wordt wat afgefotografeerd. Duizenden fotos en filmpjes staan nu al op internet over Amsterdam Open Air 2017. Maar ja, af en toe wordt er ook iets publiek dat niet publiek had gehoeven/gemogen. Tja, en daar stopt het gevoel van vrijheid en blijheid. Duidelijk is dat veel jongeren (en oudere jongeren) na afloop van Amsterdam Open Air door hun ouders werden opgehaald.

AT5 heeft een aardige scoop maar gooit het heel handig op de kwestie van privacy. De advocaat in het filmpje van AT5 heeft de beelden gezien, is dus bewust gaan kijken en heeft daarmee dan toch zelf de privacy van de betrokkenen geschonden? Of niet dan?
AT5: "Op sociale media gaan een aantal schunnige foto's en video's van festivalgangers op Open Air rond. Is het eigen schuld of moet er meer worden gedaan tegen spreiding van dit soort materiaal?
Zo wordt er een filmpje gedeeld waarin een koppel seks heeft in een dixie. Ook een foto van een man die drugs snuift wordt flink verspreid. De mensen die de beelden doorsturen beseffen waarschijnlijk niet dat ze strafbaar zijn.

dixi

Maar wat is strafbaar tegenwoordig? Je gaat naar een festival tenslotte om grenzen te overschrijden, om tegen de regels in te gaan. Om van geluidsoverlast te genieten. Dus waar zeurt men over, zou je kunnen denken. Veel ouders zullen trouwens niet willen weten wat hun kinderen allemaal uitvreten. Waarom staan er verdorie hartjes op de dixi’s? Das niet voor niks. Ik heb het oorspronkelijke clipje gezien, maar de link geef ik lekker niet. Is trouwens niks an. U kunt het ook op AT5 zien. Als drugsgebruik en drankmisbruik gedoogd worden in naam van de persoonlijke vrijheid, waarom zou je dan moeilijk doen over het publiek maken van wat onsmakelijke fotos? Zou toch ook moeten kunnen dan? Of niet? Dat is de huidige jeugdcultuur toch, de twittercultuur, of niet dan? Als toezicht en handhaving grotendeels falen en afwezig zijn dan kan dat toch een zekere rem zetten op uitspattingen? Of niet dan?

Festivals zijn feesten van saamhorigheid (kuddegedrag zeggen anderen) en welbevinden (verdoving) door de vijf d's. Ze gaan allemaal voor een van de vijf ds. Achteraf komt dan de gehoorschade, festivaldepressie of de festivalkater, al naar gelang van de d. Je mag zeker geen smetvrees hebben als je naar Amsterdam Open Air gaat. En als je privacy wil dan moet je niet naar een openlucht festival gaan waar 20.000 festivalgangers de beest uithangen. Toch! Niet dan?

Vice: "Festivals zijn de hel op aarde als je smetvrees hebt

Een simpel mens ziet in festivals misschien nog een plek waar je een paar dagen kan vergeten dat het leven een dorre aaneenschakeling van verplichtingen is. Maar voor een mens met enig besef van hygiëne zijn festivals eigenlijk niet te doen. Kijk eens goed naar je vrienden. Je houdt van ze, maar na drie dagen op een camping heb je ook een stuk minder respect voor ze gekregen. Douchen vinden sommigen niet nodig. De slaapzak waarin ze liggen hebben ze al jaren en ergens vermoed je dat die in al die jaren alleen een keer water heeft gezien toen de bezitter zo dronken was dat hij niet merkte dat hij vier uur knock-out in de regen lag.

Nu hou je van je vrienden, maar op zo'n festival lopen duizenden mensen rond die minstens even goor zijn, en er met elkaar een weerzinwekkend smerige bende van maken. Alle plekken waar je komt zijn besmet met die goorheid. Over het tafeltje waar je je maaltijd opeet heeft gister een liefhebber van shoarma gekotst. Het eten zelf heeft een vrijwilliger aangeraakt met handen waarin hij net zijn drugsverkoudheid volblafte. De muntjes die je vrienden in je hand drukken zijn goor, want alles wat je vrienden in je hand drukken is goor. Uiteraard begeef je je niet in wat voor pit dan ook, vooral omdat mensen in pits vrijwel zonder uitzondering de smerigste mensen op een festival zijn. Zelfs douchen is uiteindelijk goor, vooral omdat je vrijwel zeker weet dat die dikke, harige metalliefhebber die op de derde dag besloot toch maar eens te douchen, niet alleen de goorheid (en zijn dorre schaamhaar) van drie dagen achterliet, maar ook zijn gore pis nog even deponeerde.”

Zeker is dat je voor een festival wel wat over moet hebben. Heel veel.

© Natuurbescherming ZO 2015