De hobby van Sjoerd Wynia

xtc

Aangetroffen in het Gaasperpark na Amsterdam Open Air

Parool: "Festival organiseren is nu als een Zwitsers uurwerk

Het verschil met hoe de dancescene - we spreken allang niet meer alleen over house - anno 2016 is geregeld, kan niet groter zijn. Dat bleek gistermiddag tijdens de eerste editie van A Day in Dance, een congres voor mensen uit het bedrijfsleven en de dancewereld, georganiseerd door The School of House, een nieuw opleidingsinstituut voor de dance-industrie. Het organiseren van festivals en feesten is een bloedserieuze miljoenenindustrie geworden. Wereldwijd gaat er jaarlijks zelfs zes miljard euro in om.

Bij de logistieke operatie rondom zo'n festival zullen maar weinigen stilstaan. Het ontwerpen en bouwen van het hoofdpodium kost alleen al maanden. Licht, geluid, beeld, versiering, de stalen constructie: alles moet op elkaar aansluiten en ook nog eens tegen een stevige Hollandse windvlaag kunnen.

De slepende discussie over festivalisering in de stad komt ook aan bod. Wynia vertelt over het vaste groepje omwonenden van de Gaasperplas dat er 'een sport van heeft gemaakt' om Amsterdam Open Air dwars te zitten. "Ieder jaar zoeken ze naar een zeldzame plant of iets anders waarom het festival niet door zou mogen gaan. Ze hebben er echt hun levenswerk van gemaakt."

Het verwijt dat ze de natuur misbruiken om er zelf rijk van te worden, verwerpt hij met een lijst van zo'n honderd beroepsgroepen die bij een festival betrokken zijn. "Artsen, decorbouwers, kaartjesscanners, lichtmensen, ecologen: een hoop mensen verdienen hun brood met onze festivals.””

En dan zijn er nog de drugsdealers natuurlijk. En waarvoor zijn eigenlijk de artsen nodig? Ahah, ja, ongelukjes met drugs en drank kunnen gebeuren. Moet kunnen, toch, niet dan? En dan die andere beroepsgroepen, politie, brandweer, verkeersregeling, ambulance; die betalen wij als belastingbetalers uiteindelijk toch, of niet dan? Dan zijn er nog de brugklassertjes die lachgas aan de man brengen, extra GVB personeel, boa’s, de vertidraineur. Niet te vergeten de aannemer die straks de Open Air Highway gaat aanleggen voor 1 miljoen (hoofdzakelijk belastinggeld of geld uit de pot groenbeheer?). Dan heb je nog de advocaten, rechters, mediators en ambtenaren die nog een centje meeverdienen. En de ecologen, tja, dat zijn tegenwoordig zielige mensen, of ze leveren rapporten af die gunstig uitvallen voor het doorgaan van festivals of ze krijgen volgend jaar geen opdracht meer. Amsterdam Open Air heeft al een bedrijfje (letterlijk) in de arm genomen om aan te tonen dat er geen schade is aan de bodem en dat het festival gewoon plaats kon vinden. Dat bedrijfje is gespecialiseerd in golfterreinen. Nou, nu we het er toch over hebben, op golfterreinen kunnen heel wat festivals plaatsvinden. Moet ook kunnen, toch, of niet dan?

shots 2643

Onafhankelijk onderzoek?
Sjoerd Wynia (op de rug gezien) met de advocaat van AOA en een ‘bodemonderzoeker’ van Flevo Green Support

Inderdaad, een festival als Amsterdam Open Air heeft niets meer met een idyllisch uitje te maken, het is goed geoliede machine met honderden vrachtwagens, opleggers, trucks en hijskranen, honderden stalen platen, om veel geld te verdienen met het vertrappen van parken en natuurgebieden. Van duurzaamheid is geen sprake. De ecologische quick scans worden steeds beperkter in omvang en de normen worden elk jaar soepeler. Waar volgens Bureau Waardenburg in 2009 vogels verstoord werden vanaf 60 dB, zouden ze tegenwoordig wel 100 dB aankunnen. Zelfs of zeker een boer op klompen kan aanvoelen dat vogels, en de fauna en flora in hun geheel, schade oplopen door deze luidruchtige festivals. De organisatoren blijven, net als de sigarettenfabrikanten een tijd geleden, beweren dat er geen schade is geconstateerd, in dit geval aan parken, fauna en flora. Net als toen gaat het altijd om het beschermen van de financiële belangen, dit keer van de festivalorganisatoren.

Een logistieke operatie van deze omvang hoort niet thuis in het Gaasperpark. Het vaste groepje festivalorganisatoren teistert al jaren heel Amsterdam. Air Events heeft niet genoeg aan het ArenApark (TikTak) en het Gaasperpark (Amsterdam Open Air), maar wil zich ook in het NatuurNetwerk Nederland rond de Ouderkerkerplas vestigen met Buiten Westen. Air Events koloniseert heel Amsterdam en omstreken. Dit is geen Zwitsers uurwerk, maar een Clockwork orange. Een hobby van Sjoerd Wynia, het vernielen van parken.

Zie ook deze presentatie, deze en deze.

"Mooiste weer van de wereld en weer kunnen we niet in de tuin zitten, weer niet naar ons strandje aan de Gaasperplas. Zelfs binnenshuis, dubbele ramen dicht, deuren dicht, worden we twee dagen lang van 12.00 uur tot 23.00 uur weggedreund. 
Dat plezier voor een paar duizend mensen plezier voor vele duizenden anderen vergalt is kennelijk onbelangrijk. En, o ja, nog bedankt voor de koppijn, Open Air!
Dorine van der Klei, Amsterdam"

Het ‘vast groepje’ waar Wynia het over heeft bestaat uit honderden omwonenden die de kakofonie van Air Events hartgrondig beu zijn. Tegen de evenementenvergunning voor Amsterdam Open Air waren dit jaar 115 bezwaarschriften ingediend. Honderden andere omwonenden verkozen om gewoon weg te gaan of niet de moeite te nemen om een bezwaar in te dienen omdat ze vonden dat er niets tegen te doen was. U heeft nog de mogelijkheid om ook tegen de omgevingsvergunning voor AOA een bezwaar in te dienen.

shots 2639
shots 2641
shots 2640

Het Gaasperpark ligt er intussen verzopen bij. Onder het water zie je gaten die tevergeefs in de bodem zijn geprikt met de vertidraineermachine. Wekenlang heeft de vertidraineertractor in het Gaasperpark rondgereden. Het heeft niet geholpen. Het was wel noodzakelijk, maar niet genoeg. Van drainering was geen sprake. Het water zal gewoon moeten verdampen. De regenwormen zijn omhoog gekropen en zijn in het zuurstofarme water verdronken. Dat vindt Sjoerd Wyna vast zeer duurzaam. Er zit geen leven meer in de bodem en het water kan niet weg. Een volgend festival is al aangekondigd in het park, het Reggae Lake festival. Daar is nog geen contract voor ondertekend tussen GGA en Air Events, noch een evenementenvergunning voor verleend, laat staan een omgevingsvergunning, maar de kaartjes worden al verkocht. En elk jaar komt het clubje van Sjoerd Wynia de bewoners van Zuidoost lastig vallen met zijn kakofonie.

© Natuurbescherming ZO 2015