StockholmResilienceCentre: "Cities risk swallowing extensive wildlife habitat by 2030
New report projects area of habitat larger than New Zealand could be lost to urbanization over next 20 years
Published ahead of November’s crucial United Nations Convention on Biological Diversity (CBD COP14) summit in Egypt, where policymakers will debate questions including what proportion of the planet should be set aside to support wildlife, the report – Nature in the Urban Century – draws parallels between unprecedented urban growth and increasing pressure on remaining habitat, farmland and even strictly protected areas like national parks. Analyzing metropolitan areas around the world, the study maps projected growth rates against proximity to protected areas.
Het rapport, Nature in the Urban Century, noemt ook Amsterdam, die volgens het rapport een eigen approach heeft, namelijk de Ecologische Visie. Een nogal problematisch stuk, omdat het de kool en de geit wil sparen. Er staat namelijk dit in: "De Amsterdamse ecologische structuur is een uitwerking en aanvulling op en verfijning van het provinciale netwerk.” Dat is een pertinente leugen. Wat Amsterdam de Ecologische structuur noemt zijn verbindingen, niet de eigenlijke Ecologische Hoofdstructuur. De hele omgeving van de Gaasperplas ontbreekt namelijk in de Ecologische Structuur. De EHS (nu NNN) komt ook overeen met de HGS (Hoofdgroenstructuur). De HGS en het NNN zijn ambtelijk en juridisch doorslaggevend. Dat is de ES niet. Zie de kaarten van NNN, en HGS (Hoofdgroenstructuur) en ES.
De Ecologische visie zegt ook het volgende: "Daarbij wordt gelet op het volgende beleidsuitgangspunt: “de ecologische hoofdstructuur wordt gerespecteerd, knelpunten worden aangepakt en voor wijzigingen is, vergelijkbaar met de hoofdgroenstructuur, een besluit van de gemeenteraad nodig.” Bij ruimtelijke projecten in een gebied waar zich een in deze visie benoemd knelpunt bevindt, is de beleidsintentie dat het oplossen van dat knelpunt wordt meegenomen in het programma van eisen en/of het budget van het betreffende projectplan.”
"De groene verbindingen (de ecologische structuur) zijn bedoeld om de groene gebieden met elkaar te verbinden en daarmee het leefgebied voor dier- en plantensoorten te vergroten."
De Ecologische structuur is bedoeld ter versterking en aanvulling op de provinciale ecologische hoofdstructuur (PEHS). Het is de PRV, Provinciale ruimtelijke verordening, die geldt voor dit gebied. De ES kan en mag dus niet een aftakeling zijn van de EHS/NNN, noch van de HGS. Een nog verder gaande commercialisering en verstedelijking onder het mom van recreatie van het Gaasperpark betekent het veroorzaken van een nieuw knelpunt. Dat zou absurd zijn.
Klik op foto voor volledig rapport
Nature in the Urban Century: "Booming cities raise the stakes for biodiversity— here’s how smart urban planning can serve people and nature
Urbanization has been a major driver of habitat loss over recent decades, but this trend can be shifted with better planning for sustainable urban growth and use of natural solutions, careful management of protected areas near cities, and integration of habitat into cities, the report finds.”
De kaarten van Nederland en Amsterdam zijn duidelijk. De verstedelijking grijpt om zich heen, met alle gevolgen van dien. Nederland dreigt tussen 2000 en 2030 5.000 tot 10.000 vierkante km aan habitat te verliezen, met daardoor een extra uitstoot van 10 tot 100 miljoen ton koolstof. Als Amsterdam doorgaat met het exploiteren van het NNN en vooral met het festivaliseren van parken en natuurgebieden dan gaat dat ten koste van natuur en biodiversiteit. Een ‘groene en democratische’ coalitie, zowel in de gemeenteraad als in het stadsdeel, zal zich hierover moeten verantwoorden.