Op 14 mei is er een vergadering van Groengebied Amstelland. Deze keer wordt vanwege het globaal woedende coronavirus vergaderd via internet met MS Teams. Ik heb me opgegeven voor inspraak. Hopelijk lukt de verbinding.
De stukken zijn hier te bekijken en te downloaden. Van belang voor Zuidoost zijn vooral deze stukken: Mededeling AB voortgang Toekomstplan en Bijlage Brief Toekomstplan.
Mededeling AB voortgang: "De planning van het voorliggende proces is afhankelijk van de behandeling van de zienswijzen. Dit vraagt meer tijd dan voorzien. De processtappen zijn:
- Opstellen Nota van Beantwoording en aanpassen Toekomstplan Gaasperplas (was gepland tot 30 april 2020);
- Vaststelling planvoorstel door DB Stadsdeel Zuidoost (was gepland 19 mei 2020);
- Behandeling college (was gepland 2 juni 2020);
- Behandeling commissie Mobiliteit, Luchtkwaliteit en Duurzaamheid (MLD) (was gepland 25 juni 2020);
- Behandeling gemeenteraad (was gepland 1 juli 2020);
Voor de besluitvorming is het noodzakelijk dat er een oplossing wordt gevonden voor de resterende bezuinigingsopgave voor de Gaasperplas. Deze kan ondervangen worden door de investeringen van ca € 4,345 miljoen die de gemeente Amsterdam gaat doen in het gebied. Hiermee wordt een deel van de kosten van GGA lager, omdat zij niet eenmalig zelf hoeft te investeren in groot onderhoud en vervangingen. Daarnaast ontstaan er kansen voor inkomstenwerving voor horeca en een stedelijke functie.
Na de vaststelling van het Toekomstplan Gaasperplas ambieert GGA een eerste invulling te geven aan zelfbeheer door bewoners.”
Het is duidelijk dat het virus de planning en niet alleen dat in de war heeft gestuurd. De vraag is of GGA zich bewust is van de gevolgen van een voortzetting van het huidige exploitatiebeleid.
Wat GGA ambieert lijkt weinig samenhang te vertonen met wat eerder is afgesproken of met bestaande voorstellen of plannen. Wat zelfbeheer door bewoners betreft, daar is nog zeer weinig over voorgesteld, laat staan op papier gezet. Om daar nu al een ‘invulling' aan te geven lijkt mij voorbarig. Het komt dan gewoon neer op het doordrukken van wensen die GGA koestert qua verdienmodellen, zoals bijvoorbeeld ook de horecagelegenheid, Abcouderstraatweg 79, bij De Hoge Dijk (punt 5d van de agenda).
De brief aan wethouder Ivens dateert van 10 december 2019 en is dus al zeer verouderd en voorbijgestreefd door de nieuwe situatie waarin wij ons bevinden.
Het is inmiddels wel duidelijk dat grote financiële investeringen, als de zwemstoep en de verlegging van het pad aan de zuidoever van de Gaasperplas, in deze tijd zeer onwaarschijnlijk worden. De vraag stelt zich nu of het beleid van GGA in deze tijd nog duurzaam, betaalbaar, acceptabel is.
Een beleid gericht op meer reuring, een grotere stedelijke functie, behoud en/of vermeerdering van festivals en barbecues in het NNN, een natuurgebied dus, is niet meer te billijken. Grote festivals als Amsterdam Open Air en Reggae Lake zijn terecht verboden. De gevaren van het coronavirus voor de hele bevolking van Amsterdam en omstreken is te groot. De verwachting van virologen en andere specialisten is dat dit virus hoogstwaarschijnlijk voor meerdere jaren, mogelijk zelfs permanent, een gevaar zal blijven. Er was al voordat overheden van het virus op de hoogte waren een mutatie van het virus aan de gang. Dat betekent dat het virus zichzelf verandert en aanpast, waardoor de bestrijding ervan met een vaccin bemoeilijkt wordt. Net als het griepvirus dat elk jaar muteert is er geen garantie dat een vaccin helpt voor een nieuwe mutant. Het zal naar alle waarschijnlijkheid een blijvend probleem zijn. Daarbij vormen grote menigten een onbeheersbaar gevaar voor verspreiding. Festivals zullen jarenlang een gezondheidsrisico vormen. Dat doen ze in feite nu al door de schade aan gehoor en misbruik van drank en drugs e.d. Nog afgezien van de schade aan onze natuur en ons milieu.
Gisteren kondigde GGA aan dat 'regulier onderhoud' rond de Gaasperplas in voorbereiding is. Vreemd; weer bijzonder eigengereid van GGA. De aanvraag voor het kappen van bomen en 'gefaseerd regulier onderhoud’ is net afgewezen. Gaat GGA dan een nieuwe aanvraag indienen? Ik vrees van wel. Mijn aankondiging (eind januari 2020) van mijn bezwaar tegen deze niet onderbouwde kap is op de agenda aangemerkt als v.k.a., 'voor kennisgeving aangenomen’. Maar de tekst van mijn inspraak staat er niet bij. Het bestuur van Zuidoost heeft er wel goed aan gedaan die aanvraag af te wijzen. Maar GGA probeert het nu weer.
Ondanks de huidige crisissituatie gaat GGA kennelijk gewoon door met het doordrukken van oude plannen die geen enkele rekening houden met de nieuwe situatie. GGA is en blijft een ondemocratische instelling, die in deze tijd niet meer te rechtvaardigen is.
Daarom moet het groenbeleid van de gemeente en van GGA op de schop. Wij moeten van financiële exploitatie van natuurgebieden en parken overschakelen naar een beleid van ecologisch beheer dat zorgt voor een gezonde natuur, een gezond park voor mens en dier. In het Gaasperpark zijn vijf soorten vleermuizen aangetroffen. Dat zijn beschermde dieren en dat is goed zo. Maar dieren kunnen net als mensen dragers zijn van ziekten. Er is geconstateerd dat het coronavirus over kan springen van dier op mens, maar ook van mens op dier. Een te dichte en intensieve vermenging van beide habitats van dier en mens is niet aan te raden. Verstedelijking van natuur is zeer risicovol in een geglobaliseerde wereld waarin de mobiliteit van mensen van continent naar continent hoog is.
Ook barbecues voor grote aantallen mensen vormen een niet te negeren risico. Het is de taak van burgemeesters om te zorgen voor orde en veiligheid. Naast de festivals kunnen ook barbecues schadelijk zijn voor onszelf en ons omgeving. Met het fijnstof van de vuurtjes liften virussen mee. De hygiëne is niet gegarandeerd, er is geen controle op het voedsel, de lucht wordt vervuild en onze natuur wordt een ongezonde stedelijke plek. Geitenvlees op de barbecue in een park is een duidelijk risico.
Omdat de Q-koorts-bacterie in de leefomgeving aanwezig is zullen besmettingen blijven voorkomen. Virologen vrezen dat dit ook kan gelden voor het coronavirus. Het is net als griep een blijvertje. De kans is groot dat er vanaf nu een besmettingsgevaar zal blijven bestaan als grote menigten festivals bezoeken. Mijns inziens moeten festivals daarom permanent geweerd worden uit natuurgebieden en parken. Laat de natuur een gezonde habitat zijn voor fauna en flora, waar op kleine schaal ook recreanten toegelaten mogen worden als zij die fauna en flora niet verstoren.