Het thema van de dialoogdag van de provincie Noord-Holland op 16 mei 2018 in Wormer was biodiversiteit in het landelijk gebied. Ons natuurgebied in Zuidoost is ook als landelijk te beschouwen en sluit aan op landbouwgebied. Er waren ook veel boeren aanwezig. In de gespreksgroep biodiversiteit en in de lezingen was al gemeld dat het niet goed gaat met de natuur en biodiversiteit in dit land. Er is gewezen op de chemische vervuiling van het platteland en op de problemen met verdichting door zwaar materieel op landbouwgronden. Daar heb ik in de gespreksgroep biodiversiteit mijn verhaal aan vastgekoppeld van verdichting in natuurgebieden door festivalisering.
Zichtbaar in Wormer was ook dat de verstedelijking van het platteland verder doorgaat. (Ook het wegennet is een kluwen geworden. Door een ongeval na station Sloterdijk moest ik verder met buslijn 395, dan overstappen op 392, en dan voor Wormerveer op 69).
Situatie:
1. De stad Amsterdam voldoet niet aan de Europese milieunormen
2. Het landelijk gebied gaat achteruit qua natuur en biodiversiteit
3. De kleine natuurgebieden die waren gereserveerd voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit worden steeds verder gefestivaliseerd.
Ergo, als dit evenementenbeleid van Amsterdam doorgaat dan wordt deze toestand steeds erger.
Ik heb gedeputeerde Adnan Stekin een dvd overhandigd met korte natuurfilmpjes gemaakt in Zuidoost en hem persoonlijk mijn zorg gemeld over de mogelijke impact van een wijziging van art. 19 van de PRV. Als onder recreatie ook festivals verstaan worden dan is het hek van de dam. Hij zei dat het ‘zoʼn vaart niet zal lopenʼ. Hij had het als PvdAer even moeilijk met de vraag van de moderator of hij nog wijzigingen in het beleid verwacht na de verkiezingen waarin GroenLinks toch een aardige overwinning behaald had.
Ik heb het in het groepsgesprek met twee ambtenaren van de provincie Noord-Holland ook gehad over de WKW, de wezenlijke kenmerken en waarden die de provincie nu aan het opstellen is. Ik heb gemeld dat hier al meer dan 10 jaar de WKW drastisch naar beneden zijn gegaan door festivalisering en dat het niet mag gebeuren dat daarna een inventarisatie gedaan wordt om dan festivals toe te staan omdat de waarden lager zijn. Maar, zeiden de ambtenaren, daarmee wordt rekening gehouden. Dus men gaat niet eerst alles afwaarderen, dan de WKW bepalen om festivals toe te staan, en dan een nieuwe zonering instellen voor bvb Gaasperpark. Maar dat wordt volgens mij wel degelijk een probleem. Ik hoop van harte dat de ambtenaren gelijk hebben; de besprekingen zijn nog aan de gang. In elk geval lijkt stadsdeel Zuidoost wel degelijk een zonering of een vlekkenplan te wensen voor het park; een deel voor festivals en de rest van het park mag dan een beetje wild blijven zolang de nachtegalen niet te hard zingen. Dat heb ik ook begrepen uit het gesprek dat ik verleden week had met dhr. Bottse. Maar versplintering van het NNN is geen juiste optie. Er is geen bescherming mogelijk in de zin van de Wnb in een omgeving waarin geluid met 100 dB geproduceerd wordt. En zolang het hele gebied tot het NNN behoort blijft alles bestemd voor natuur (en lichte recreatie).