Er komt een D’tje bij in mijn reeks van vijf. DDDDDD, voor decibels, dance, drank, drugs, drones en een doppie. Je ziet drones inderdaad ook vaak verschijnen tijdens festivals.
Tijdens een rechtszaak over het gebruik van een drone over natuurgebied de Oostvaardersplassen is de overtreder vrijgesproken omdat het zogezegd geen opzet zou zijn geweest. Dat is wel een vreemde uitspraak. In dit geval waren geen dieren in de buurt, die waren al weggevlucht natuurlijk. Dronevliegers zijn net als bezitters van honden en auto's, die een uitbreiding zijn van hun ego. In andere gevallen is wel degelijk waargenomen dat paniek ontstond bij runderen en herten. Zijn no-fly zones misschien een idee?
DagbladvanhetNoorden: "‘Drones zijn niet gewenst in natuur’
Natuurorganisaties zijn bezorgd over het toenemende gebruik van drones in natuurgebieden. Ze kunnen dat nu niet verbieden omdat de wet onduidelijk is.
Een van de plekken waar overlast van drones is gesignaleerd, is De Onlanden, het natuur- en waterbergingsgebied aan de rand van de stad-Groninger wijk Ter Borch. Afgelopen zomer werden daar enkele malen gebruikers van drones aangesproken op hun activiteiten.
Overlast
Volgens wetlandwacht Wim van Boekel van stichting Natuurbelang De Onlanden hebben dronepiloten vaak geen idee van de overlast die ze met hun robotvliegtuigje veroorzaken. ,,Drones kunnen voor veel verstoring zorgen, vooral in het broedseizoen. Ze verontrusten vogels, die daardoor niet de dingen kunnen doen die ze moeten doen. In deze tijd van het jaar maken ze bijvoorbeeld ganzen aan het schrikken, die daardoor steeds onnodig moeten opvliegen en zo kostbare energie verspelen.’’
Boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten, dat veel grond in De Onlanden beheert, onderschrijft het verhaal van de wetlandwacht. ,,Het zijn nu nog incidenten, maar het is wel funest wanneer trekvogels steeds maar worden verstoord. Als dat veel gebeurt, lijden de dieren er echt onder. Zo’n trekvogel heeft een conditie als een rijder van de Tour de France. Als die te weinig kan eten en rusten, valt hij ook om.’’
Handhaving
Een geluk bij een ongeluk is volgens de boswachter dat een fors deel van De Onlanden hoort bij de zone rondom vliegveld Eelde die vrij van ongecontroleerd luchtverkeer moet blijven. ,,Dat betekent dat iemand anders eigenlijk de handhaving moet doen. Wij hebben daar de middelen niet voor.’’
Hij zegt dat ingrijpen nu lastig is, omdat de wet op dit punt niet duidelijk is. ,,We willen geen drones in De Onlanden. Maar we moeten ons aan de wet houden, en die is hier onduidelijk.’’
Opjagen van dieren
Dat heeft Staatsbosbeheer ook geconstateerd, zegt woordvoerder Marcel van Dun. Hij wijst op een proces in Utrecht begin september tegen een dronepiloot die was betrapt in natuurgebied de Oostvaardersplassen. Tegen hem werd een boete van 250 euro geëist wegens het opjagen van ganzen en runderen, maar volgens de politierechter stond niet vast dat de man de dieren met opzet had verontrust. Het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan.
,,Dat is goed, want er moet snel duidelijkheid komen over het gebruik van drones’’, zegt Van Dun.
Er zitten overigens ook goede kanten aan drones, vindt hij. ,,Ze zijn heel nuttig bij het monitoren van natuurgebieden. Als je er met een cameraatje overheen vliegt, hoef je het gebied niet meer in waardoor je de natuur minder verstoort.’’”
Ik ben benieuwd wat dat voor maatregelen oplevert. Dat kan ook gebruikt worden als normstelling bij festivals. Als drones verstorend werken, wat dan gezegd van meerdaagse luidruchtige festivals?