Ecologie als leidraad voor economie

Op 17 december was er een discussieprogramma over ecologie en biodiversiteit in Pakhuis de Zwijger, met hoogleraar ecologie Louise Vet die dit jaar tot nieuwe nummer 1 van de Duurzame 100 is gekozen.

Pakhuis de Zwijger: "We zien geen weidevogels meer, de bodem is verarmd, er zit gif in de grond en in ons water, en met de insecten is het zeer droevig gesteld: de afgelopen decennia is de biodiversiteit in Nederland drastisch afgenomen. Het thema lijkt soms te worden ondergesneeuwd door dat andere grote probleem: klimaatverandering. Toch zeggen wetenschappers dat we ons minstens net zo druk moeten maken over het verlies van biodiversiteit. Verlies van biodiversiteit betekent verlies van gehele ecosystemen. Kan de financiële sector de economie letterlijk vergroenen door bedrijven langs een nieuwe meetlat te leggen: wat doet productie met de natuur? En welke rol spelen steden hierin?"

Men heeft het in de discusse over het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Dat is vandaag gepresenteerd.

Samen voor Biodiversiteit: "Deltaplan voor biodiversiteit in Nederland: samen natuurverlies ombuigen naar herstel

19 december 2018
Een brede maatschappelijke beweging presenteert hun unieke aanpak voor natuurherstel in Nederland. De deelnemers zijn kennisinstituten, landbouwvertegenwoordigers, bedrijven, natuur- en milieuorganisaties en een bank. Wij laten zien dat we door betere samenwerking en het stimuleren en waarderen van grondgebruikers het biodiversiteitsverlies om kunnen buigen naar herstel. Deze partijen nodigen samen nadrukkelijk de rest van Nederland uit om aan te sluiten. Zodat Nederland een voorbeeld wordt van een dichtbevolkte delta waar we natuur en economische ontwikkeling verbinden en onze kwaliteit van leven – en die van toekomstige generaties – borgen.
Herstel van biodiversiteit is van belang voor een rijkere natuur én is ook de basis voor ons welzijn en onze welvaart. Ondanks jarenlange inspanningen van veel grondgebruikers wordt nog niet het gewenste resultaat bereikt. Daarom hebben de deelnemende partijen voor het eerst de handen ineengeslagen om samen te werken aan een concrete aanpak die wél het verschil gaat maken.

Ons droombeeld voor 2030 lees je hier.

Downloads

clips 4927

En wat doet Amsterdam, d.w.z. de ‘groene en democratische’ coalitie? Die gaat met metropolitane allures en kapsones de verkeerde kant op en wil het laatste stukje natuurgebied in stadsdeel Zuidoost verder ontdoen van bomen, struweel, bosplantsoenen en bosvakken, gaat bosvakken dunnen en hagen en tuinen verwijderen. Heeft Amsterdam een gloeiende hekel aan groen soms? Of hebben een paar ambtenaren de macht overgenomen samen met GGA om het NNN radicaal uit te roeien in Amsterdam?

Hieronder kunt u de volledige discussiebijeenkomst in Pakhuis de Zwijger volgen in HD en groot formaat.

© Natuurbescherming ZO 2015