Een ballonnetje...

Waar is de tijd gebleven dat een ballonnetje nog voor kleine kinderen was en blaakte van onschuld? Toon Hermans is niet meer.

DSC08767

Parool: "'Een ballonnetje doen': zorgen over populariteit lachgas

Een slagroomspuit, een doos patronen en wat ballonnen: meer heb je niet nodig om 'een ballonnetje te doen'. Onder Amsterdamse jongeren lijkt lachgas aan populariteit te winnen. Is dat erg? Experts waarschuwen voor het risico op verlamming en hersenschade.

De jongeren gebruiken het op parkeerplaatsen, in speeltuinen, bij sportclubs, in parken en langs de berm in de uitgestrekte polders dieper het stadsdeel in. Vaak zoeken jongeren die afgelegen plekken 's nachts op. De hoeveelheid patronen en ballonnen die ze achterlaten, laat zien dat ze soms wel tientallen ballonnen lachgas per ­persoon gebruiken.

Dat baart experts zorgen. Eén ballonnetje is tamelijk ­onschuldig, maar grotere hoeveelheden lachgas kunnen een vitamine B12-tekort veroorzaken, met als gevolg tintelingen, duizeligheid, een verdoofd gevoel in ledematen en pijnscheuten in voeten en vingers.

Extreem gebruik - sommige jongeren gebruiken meer dan 100 patronen per dag - kan zelfs ernstige schade veroorzaken aan het ruggenmerg, zei revalidatie-arts Christof Smit bij Nieuwsuur. Hij heeft jongeren ­verlamd zien raken of zelfs overlijden door overmatig lachgasgebruik.

Bezorgdiensten
De populariteit en bekendheid van lachgas werd in de zomer van 2016 nog eens aangejaagd door een wetswijziging: het gas valt niet langer onder de geneesmiddelenwet, maar onder de warenwet. Verkoop, handel, bezit en gebruik ervan werden legaal, waarna ondernemers zich stortten op de nieuwe, lucratieve markt.

Als de jeugd geen lachgas gebruikt vóór hun achttiende, dan leren ze het wel in de omgeving van of op festivals. Het kan en mag allemaal.

© Natuurbescherming ZO 2015