Een levendig park

Een levendig park. Kent u die uitdrukking?

Amsterdam: "Het college van B&W en de commissie Wonen en Bouwen heeft de motie 974 over groengeldaanvraag Gaasperpark in december 2018 afgehandeld.

Levendig park
Gaasperplas moet een levendig park worden met ruimte voor sport en bewegen en het park. Ook moet het park toegankelijker worden voor gehandicapten. In de motie werd gevraagd om een gedegen participatieproces.

Vervolg
in 2018 is met de meedenkgroep en andere stakeholders een structuurschets voor de Gaasperplas gemaakt. Deze structuurschets wordt de komende periode getoetst aan allerlei beleidskaders van de gemeente en de provincie. Daarna vragen we bewoners en andere stakeholders of het ontwerp voldoet aan hun wensen. Eind 2019 leggen we de – eventueel aangepaste - structuurschets voor aan het dagelijks bestuur van Zuidoost, GroenGebied Amstelland, B&W en de gemeenteraad.

Wat is een levendig park? De ambtenarij verstaat daaronder reuring, meer mensen, meer evenementen, meer commercie. Het komt bij ambtenaren en besturen meestal niet op om daar ook het wilde leven, fauna en flora onder te rekenen. Parken en natuurgebieden zijn nu eenmaal de uitverkoren plek voor natuurlijk leven waar dat ongestoord zou moeten kunnen groeien en bloeien. Maar fauna en flora behoren niet eens tot de stakeholders’ in het NatuurNetwerk Nederland rond de Gaasperplas.

Gelukkig heeft de mens het vermogen meegekregen om na te denken over zijn eigen handelen. Steeds duidelijker wordt dat onze activiteiten die hoofdzakelijk gericht zijn op consumptie en amusement zeer schadelijke gevolgen hebben. Het gaat niet goed met wat nog overblijft aan natuur en biodiversiteit en dat is ook een bedreiging voor onze eigen habitat, voor ons eigen bestaan. De Verenigde Naties hebben een studie gepubliceerd over de bedreiging van onze voedselvoorziening door verlies van biodiversiteit.

clips 5014

TheGuardian: "World's food supply under 'severe threat' from loss of biodiversity

Plants, insects and organisms crucial to food production in steep decline, says UN.

The world’s capacity to produce food is being undermined by humanity’s failure to protect biodiversity, according to the first UN study of the plants, animals and micro-organisms that help to put meals on our plates.

The stark warning was issued by the Food and Agriculture Organisation after scientists found evidence the natural support systems that underpin the human diet are deteriorating around the world as farms, cities and factories gobble up land and pump out chemicals.

It found 63% of plants, 11% of birds, and 5% of fish and fungi were in decline. Pollinators, which provide essential services to three-quarters of the world’s crops, are under threat. As well as the well-documented decline of bees and other insects, the report noted that 17% of vertebrate pollinators, such as bats and birds, were threatened with extinction.

“Around the world, the library of life that has evolved over billions of years – our biodiversity – is being destroyed, poisoned, polluted, invaded, fragmented, plundered, drained and burned at a rate not seen in human history,” Ireland’s president, Michael Higgins, said at a biodiversity conference in Dublin on Thursday. “If we were coal miners we’d be up to our waists in dead canaries.””

De artikelen van The Guardian zijn gratis te lezen (betalen mag ook). Het is een kwaliteitskrant en de moeite waard om je (gratis) op te abonneren met een rss-feed.

clips 5015

  The State of the World’s

Biodiversity for Food and Agriculture

Klik op bovenstaande kop voor een samenvatting
en op deze link voor het rapport.

Het is aan ons om onze eigen toekomst richting te geven. Laten we beginnen in onze eigen omgeving en de natuur en biodiversiteit hier in onze eigen woonomgeving beschermen. In ons eigen belang. Die wordt bedreigd in het NNN rond de Gaasperplas, en ook in de Amstelscheg, rond de Ouderkerkerplas.

clips 5016

De Amstelscheg

BeschermersAmstelland: "Politiek Debat op 27 februari 2019 over de toekomst van Amstelland

Amstelland: Groene Long of Klaplong

Aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezing van Noord-Holland en de verkiezing van het Waterschapsbestuur gaan lijsttrekkers, wethouders van Amsterdam, Amstelveen en Ouder-Amstel en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties in debat over de toekomst van Amstelland, de Groene Long van Amsterdam. Blijft Amstelland een open landschap met boeren en weidevogels of slibt het dicht? Hoe zien zij de toekomst van Amstelland, waar willen zij voor gaan en waar kunnen we hen na de verkiezingen op aanspreken? 

Datum: Woensdag 27 februari 2019
Aanvang: 20.00 uur, eindtijd 22.00 uur
Locatie: Mathilde Paviljoen, Amsteldijk 198, 1079 LK Amsterdam
Toegang: Gratis voor alle belangstellenden
Organisator: Stichting Beschermers Amstelland samen met 15 organisaties*)

*) Vogelbescherming Nederland, Landschap Noord-Holland, IVN Amstelveen, IVN Amsterdam, WBE Amstelland, Amstelgoed, ANV De Amstel, Duurzaam Agrarisch Natuurbeheer, AmstelNatuurZuivel, NHZ Agrarisch Collectief, Tuinpark Amstelglorie, Vereniging Amsteloever, Stichting Arcadisch Wester-Amstel, Jonge Agrariërs Amstelland, M.L.Kingpark, KNNV.

© Natuurbescherming ZO 2015