Groen in Denemarken juli 2017 en juli 2018
Dat de recreatieschappen niets of nauwelijks iets aan ecologisch groenbeheer doen zal intussen wel duidelijk zijn. Het NNN wordt beheerd als een evenemententerrein. Als de schappen iets willen dan is het uitbreiden van de terreinen voor barbecues en strandjes waarop de tokkies en flodders en Tante Truus en Ome Benno zich primitief kunnen uitleven. Toch is de zogezegde behoefte aan open ruimten een waanidee. De geteisterde stadsmens wil wel naar buiten, maar heeft niets aan kale grond. De klimaatverandering zorgt er wel voor dat het zo heet wordt dat die kale grond en strandjes niet aantrekkelijk meer zijn, of in elk geval behoorlijk gevaarlijk. Tijdens hittegolven is er behoefte aan koel groen. De temperatuur onder bomen is graden lager dan op strandjes en open ligweiden. De enige oplossing is om meer bomen en parken aan te planten om te voorzien in de werkelijke behoeften die samenhangen met milieu en gezonheid.
Als u het ook eens van een ander wil horen:
NPO Radio1: “Er vallen meer doden door de warmte, de infrastructuur wordt aangetast, de natuur wordt beïnvloed. Om hitte in de toekomst aan te kunnen, is het écht nodig om Nederland anders in te richten. Zeker nu deskundigen zeggen: wen er maar aan, dit gaat in de toekomst normaal worden. Vandaag is de stelling van Stand.nl: Nederland moet op de schop om hittebestendig te worden. Maar hoe?
1: Meer groen maakt de stad aangenamer
"Plant meer bomen", zegt Jeroen Kluck. Hij doet onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam naar hoe we Nederland hittebestendig gaan maken. Hele gemeenten hebben groenbeheer weggezet als kostenpost, maar dat is onterecht. Het effect van schaduw voor de temperatuur van de stad is groot. De stad is een paar graden warmer dan op het land. Dat merk je vooral in de nacht, dan is de stad opgewarmd maar raakt zijn warmte niet kwijt. Steden moeten vanaf 2020 het bouwen en uitbreiden hittebestendig ontwerpen. Water in de stad heeft overigens weinig effect op de warmte.
2: Minder steen in de stad
Volgens Marjolein Pijpers-van Esch, micro-klimaatonderzoeker aan de TU Delft, neemt steen warmte op en straalt dat ’s nachts weer uit. We moeten op zoek naar manieren om dat tegen te gaan. Bepaalde steensoorten nemen minder warmte op. En het beschilderen met lichte kleuren kan ook helpen, omdat de warmte dan weer teruggekaatst wordt. Maar in de buurt van terrasjes is dat weer niet handig. Dan wordt het direct naar de mensen gestraald waardoor die het nog warmer krijgen.
3: Natuurnetwerk versneld aanleggen
Arnold van Vliet, bioloog aan de Universiteit van Wageningen, zegt dat ons land van heel Europa het slechtste omgaat met het in stand houden van de biodiversiteit. Dieren zoeken nu naar andere plekken om water te vinden dus zowel de beplanting in tuinen kan worden aangepast door planten die beter tegen warmte kunnen. Maar ook op grotere schaal: we bouwen al jaren aan een netwerk van natuurgebieden door middel van natuurbruggen bijvoorbeeld. Dat moet versneld worden om populaties de mogelijkheid te geven te migreren over grotere afstanden."
Wat betreft het NatuurNetwerk Nederland, dat is al bijna volledig afgemaakt. Het probleem zit hem in de aantasting van wat er nu al is door evenementen. Het NNN is geen natuurnetwerk meer bedoeld voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit maar een fraai decor voor evenementen. Er moet geld mee verdiend worden en dat betekent dat het stap voor stap geprivatiseerd wordt of minstens geëxploiteerd met commerciële doeleinden. Dan kun je niet meer spreken van natuurgebieden. Indien de afbouw van de natuur in Nederland doorgaat als een juggernaut (denk aan de tonnenzware vrachtwagens voor Amsterdam Open Air) dan zal dat catastrofale gevolgen hebben voor fauna en flora, voor tuin- en landbouw, voor milieu, voor waterberging, voor klimaatbeheersing en het vertrouwen in de democratische rechtsstaat als besturen enkel de belangen dienen van multinationals als LiveStyle Inc. (waaronder Awakening, ID&T, Amsterdam Open Air, Macumba, Mysteryland, enz. enz), een exclusieve mannenclub.
Hoe komt het dat de Verenigde Staten zo geteisterd worden door wervelwinden en tornado’s? Omdat ze roofbouw gepleegd hebben op hun land. Grote delen van Noord-Amerika zijn kaal, er wordt op grote schaal gefrackt en naar olie geboord. De bodem warmt op en zorgt voor wervelwinden die kunnen aangroeien tot allesvernietigende tornado’s. Nederland wordt al bijna even kaal. Zelfs onder het mom van ‘terug naar de natuur’, terug naar het oude landschap van duinen bijvoorbeeld, worden bomen gekapt om het ‘oude landschap’ te herstellen. De vraag is dan welk landschap is het origineelste? Zeker in tijden van klimaatverandering zal de natuur zich moet aanpassen en inrichten voor opvang van hogere temperaturen en meer plotse en hevige stortbuien. Dat kan alleen door meer bomen aan te planten. Aan opname van kunstgrasvelden in de Hoofdgroenstructuur hebben we niets en ze zijn nog slecht voor het milieu ook. Welke partij heeft dat ook weer ingevoerd? Toch niet ….? Toch wel! Het is wachten op de eerste bestuurder die zegt “Maar kunstgras blijft wel mooi groen!” We creëren papieren Potemkindorpen, enkel bedoeld om de burger met schone schijn een rad voor ogen te draaien.
Excuusgroen
Groene daken in de stad hebben hun voordelen, o.a. voor waterberging, verkoeling van de woningen, habitat van kleine insecten, maar hun ecologische waarde is buiten de bloeipiek in juni/juli miniem, zeker tijdens hittegolven. Ook voor luchtzuivering zijn ze niet erg effectief. Ze zijn een symbolisch excuus en afleiding om verdere aftakeling van natuur in de echte groengebieden rond Amsterdam acceptabel te maken. Onze stadsecologen rollen over mekaar heen om aan te tonen dat de stad een veel betere habitat is voor fauna en flora. Het schrikwekkend voorbeeld van Rapa Nui (Paaseiland) zegt hen niets. De bewoners van Rapa Nui (Paaseiland) hadden alle bomen gekapt waardoor regenval uitbleef en een ecologische catastrofe inzette.
Verval ontstaat gewoon door het vasthouden aan falend beleid, een beleid dat in ons geval neoliberaal is, door en door, en ook de zich links noemende partijen in zijn greep heeft. Politiek is volgens de politici zelf een kwestie van ‘het goed uitleggen’, d.w.z. de waarheid verzwijgen en vervangen door een fictie die het goed doet bij het volk. Geen echt groenbeleid maar een beleid dat groen vervangt door iets dat er op lijkt en minder geld kost en zo mogelijk vooral geld oplevert, bijvoorbeeld evenementen in het groen onder het mom van ‘behoud door ontwikkeling’. Dat deden ze op Rapa Nui ook. Vooral ontwikkelen, en bomen kappen, en dan in arren moede overstappen op kunstgrasvelden, daktuintjes, kaboutergroen en moestuintjes (die altijd zonder al te veel moeite weer met woningen bebouwd kunnen worden).
We kennen de kale vlakten van de Oostvaardersplassen (volgens mij in de toekomst een mogelijke bron van wervelwinden en tornado’s die sinds kort ook in Nederland voorkomen).
Plagen als de eikenprocessierupsen en de Japanse duizendknoop worden door onecologisch beheer zelfs bevorderd. Als je er in parken voor zorgt dat er genoeg vogels zijn die de rupsen opvreten dat heb je een veel kleiner probleem. Mede dankzij het huidige maai- en klepelbeheer kan Japanse duizendknoop zich in razend tempo verspreiden. De eikenprocessierupsen vertonen sociaal gedrag, ze eten steeds ’s nachts in groepen en vervellen in gemeenschappelijke spinsels. Ze zijn dus enigszins te vergelijken met de barbecuërs die onze parken teisteren. Kennelijk willen onze besturen dergelijke vormen van ‘sociaal gedrag’ aanmoedigen.
NatureToday: "Satellietbeelden uit de Groenmonitor van Wageningen Environmental Research laten zien dat het grasland in Nederland op dit moment 17% minder groen is dan normaal. De regionale verschillen zijn echter groot. In Groningen, Friesland en het Groene Hart valt het nog wel mee. Maar in Oost-Overijssel, Gelderland, Zeeland, delen van Brabant en Limburg en de kuststrook is het gras tot 37% minder groen.”
AD: “Nederland wordt dorre vlakte: 'Noodplan nodig voor natuur'
Waterstanden moeten omhoog en natuurgebieden aan elkaar geknoopt om de natuur beter bestand te maken tegen extreme droogte. Dat willen natuurorganisaties. Zij vrezen dat dier- en plantensoorten uitsterven als Nederland vaker met hittegolven te maken krijgt.
Nu al komen sommige soorten ernstig in de knel. Zo zijn er noodoperaties opgetuigd om de kleine heidevlinder en een aantal zeldzame beekvissen te redden. ,,Deze droogte drukt ons met de neus op de feiten. Klimaatverandering is niet alleen een kwestie van een stijgende gemiddelde temperatuur, maar gaat gepaard met extremen. Die zullen de komende decennia alleen maar groter worden. Het is de vraag of onze natuurgebieden daartegen bestand zijn’’, zegt voorzitter Titia Wolterbeek van SoortenNL, de overkoepelende stichting achter tien natuurbeschermingsorganisaties waaronder de Zoogdiervereniging en De Vlinderstichting.
Stresstest
De organisaties willen dat alle natuurgebieden in Nederland, net als alle gemeenten, worden onderworpen aan een klimaatstresstest. Gemeenten zijn verplicht om uiterlijk volgend jaar een klimaatstresstest te doen. Die moet uitwijzen waar de knelpunten liggen bij extreme weersomstandigheden. Daarbij gaan ze uit van het klimaatscenario van het KNMI dat in 2050 hevigere buien, hetere zomers en langere periodes van droogte voorspelt.
Het zou goed zijn om ook in kaart te brengen wat de gevolgen voor de natuur zijn, als die weersextremen werkelijkheid worden, zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit. ,,De huidige droogte gaat nog jarenlang zijn weerslag hebben in de natuur. De Nederlandse natuur is zo versnipperd en slecht beschermd, dat ze deze klap eigenlijk niet kan hebben.’’ Voor dier- en plantensoorten die nog maar in één gebied voorkomen, kan een lange periode van droogte de fatale klap zijn.
Water en voedsel
Ook de natuurbeheerders maken zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor de natuur. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten willen dat natuurgebieden groter en robuuster worden gemaakt. ,,Door gebieden met elkaar te verbinden, kunnen dieren wegtrekken naar een plek waar nog wel water en voedsel te vinden is’’, zegt woordvoerster Marjolein Koek van Natuurmonumenten.”
NatureToday: "Voor het water is het groendak volledig op regenwater aangewezen. In een normaal jaar valt er regelmatig een bui, wat voldoende is voor een sedumdak. Door de langdurige droogte van deze zomer is de substraatlaag in de meeste gevallen volledig uitgedroogd.”
HetGroeneHart: “Groene Hart-beleid is failliet
Lees het artikel in ROMmagazine mei 2018 :
Overal langs de wegen in het Groene Hart verschijnen steeds meer dozen. En kassen en windmolens. Het gaat mij niet om de afwijzing van bedrijfsbebouwing als zodanig, want die bieden onderdak aan economische activiteiten en zorgen voor werkgelegenheid. Het gaat om een van de essenties van ruimtelijke ordening: realiseren van omgevingskwaliteit. Zelfs een lager ambitieniveau -‘vermijden van teringzooi’- wordt hier niet gehaald.”
DagbladVanHetNoorden: "Gaswinning gaat naar nul, maar bij Pieterzijl gaat de NAM fracken”
Waar zijn wij mee bezig als we onze natuur zo neoliberaal aanpakken en parken en groengebieden steeds verder exploiteren en volproppen met festivals, zodat ze dermate beschadigd worden dat ze hun natuurlijke functies als waterberging, verkoeling, luchtzuivering, enz. niet langer goed kunnen vervullen? De oplossingen die aangedragen en uitgevoerd worden lijken mij eerder schadelijk dan gunstig.
Het probleem is vaak dat politieke partijen zich enkel bezighouden met hun eigen toko, en dat is hoofdzakelijk het instandhouden van de partij. De vorming van coalities werkt corrosief op de democratie. Vóór de verkiezingen zijn ze allemaal zo groen dat ze er groen van zien, en na de verkiezingen krijgen we te maken met een combinatie van slap rood, slap blauw en slap groen, wat neerkomt op … laten we zeggen Pruisisch blauw.