Festivaldruk

Trouw 14.5.2016: “Park zucht onder festivaldruk

De parken en natuurgebieden in en om Amsterdam zijn populair bij organisatoren van muziek- en dancefestivals. Dat stuit op verzet.

Volgens bodemkundige Gert Peek van de Wageningen Universiteit is veengrond 'de slechtst mogelijk plek' voor een festival. "Veen is niets meer dan plantenresten en water. Als die bodem inklinkt door alle gewicht, kan het water niet meer wegstromen en ontstaan er plassen. Afwateringsbuizen aanleggen onder de grond of ophogen met zand, zoals vaak wordt gedaan, helpt maar ten dele.”

Stadsecoloog Martin Melchers is ook kritisch. "In augustus valt de schade reuze mee, maar in het voorjaar moet je sowieso geen festivals willen vanwege het broedseizoen", stelt hij. Hij noemt het afschuwelijk dat de gemeente ruim baan maakt voor de feestgangers. "Parken zijn er voor rust en ontspanning, en dan gaan ze daar die klereherie maken. Je moet gewoon een paar festivalterreinen inrichten en die zo inrichten dat de natuur daar niet wil komen. Als de jeugd pilletjes op heeft, vinden ze toch alles prachtig.”

Daar denken de organisatoren anders over. "Het gaat erom de natuur bij de recreant te brengen, dan ga je niet op een parkeerplaats staan dansen", zegt Daniel van Drunen van Park am See. Hij verwijst naar parken met een duidelijke groenbeheerder, zoals Groengebied Amstelland. Dat beheert een aantal terreinen rondom Amsterdam en staat open voor festivals. "Eerder werkten wij ook goed samen met Staatsbosbeheer. Het brengt ook geld in het laatje", zegt Van Drunen. Die inkomsten lopen op tot anderhalf euro per bezoeker, in het geval van Park am See in totaal 6.000 euro. Een koopje vergeleken met concertzalen, die snel tienduizenden euro's voor een avond vragen.

Maar volgens stadsecoloog Melchers moet je niet willen verdienen aan natuur.”

Heel goede repliek van Martin Melchers. De opbrengst uit evenementen is belachelijk laag vergeleken bij de schade die veroorzaakt wordt. De schade aan het Oosterpark tijdens de 1 mei-viering wordt geschat op 41.000 euro. Festivalorganisatoren als Daniel van Dreunen willen voor een koopje in een mooi park. Het brengt inderdaad geld in het laatje, maar enkel voor festivalorganisatoren, en voor de ‘cultuur’ doen ze het echt niet. Poen in het groen, daar gaat het om.

© Natuurbescherming ZO 2015