Parool: "Bodem van vijf Amsterdamse parken overbelast door festivals
Groenonderzoekers zijn voor de gemeente nagegaan hoe de parken zich hebben gehouden onder de festivals van vorige zomer. Delen van het Martin Luther Kingpark, Gaasperpark, Oosterpark, Rembrandtpark en Sloterpark worden door het intensieve gebruik overbelast genoemd.
De schade van festivals wordt vooral gezocht in de verdichting van de bodem. Die kan het gevolg kan zijn van een dansende menigte en dagenlange afdekking door rijplaten, podia en foodtrucks.
Het gevolg van een verdichte bodem kan zijn dat regenwater minder snel wordt opgenomen en blijft liggen. Plantenperken worden te nat terwijl op velden juist verdroging kan optreden, waardoor de graszoden minder goed wortelen.
Herstel van de grasmat
De onderzoeksbureaus Antea en Prohold schrijven dat niet is bewezen dat de bodem binnen één seizoen of door één specifiek evenement is verdicht. Wel is hun conclusie dat er een duidelijke relatie is tussen de verdichting van de bodem, intensief gebruik van een park en de mate waarin de grasmat zich daarvan herstelt.
Vooral over festivals die over meerdere weken zijn uitgespreid is hun oordeel scherp: ze duren te lang en veroorzaken meer schade. Twee weken zou het maximum moeten zijn. En dan nog moet het gras hier maanden van herstellen, tot zelfs een half jaar als daarna weer een evenement volgt. Ook bij de parkonderdelen die als overbelast worden bestempeld, valt op dat het vooral gaat om de stukken die voor evenementen worden gebruikt.
Wethouder Laurens Ivens (Groen) trekt uit de onderzoeken de conclusie dat evenementen in een meerderheid van de parken niet tot onherstelbare schade leiden. Hij prijst zich verder gelukkig dat hij een vaste rustperiode van zes weken heeft ingesteld voor het groen na grotere evenementen, maar een deel van het Sloterpark is al te ver heen. De bodem is sterk verdicht en de grasmat herstelt niet meer. Ivens neemt daarom het advies van de onderzoekers over om hier deze zomer geen festivals meer te houden.”
Ivens hoopt dat vervolgonderzoeken de komende jaren kunnen uitwijzen of evenementen van invloed zijn op broedvogels, vleermuizen en wilde bijen. Dat is nu nog niet te zeggen.
Over vleermuizen wordt voorzichtig de conclusie getrokken dat de gewone dwergvleermuis zich weinig aantrekt van het licht dat festivals tot ’s avonds laat maken. Maar het lijkt erop dat andere soorten als de watervleermuis en de ruige dwergvleermuis daar gevoeliger voor zijn.”
Ja, natuurlijk vindt Ivens dat er geen onherstelbare schade is aangericht. Festivals toestaan staat nu eenmaal in het coalitieakkoord van de huidige ‘groene en democratische’ coalitie. Gewoon doordrammen die festivals!Zolang de grasmat maar groen is voordat de festivals beginnen. Maar zelfs dat is niet altijd gegarandeerd.Nee, natuurlijk komt de schade niet van één festival of één jaar, maar Amsterdam Open Air is dit jaar al aan zijn tiende ravage in het Gaasperpark toe. En daar komt dan Reggae Lake nog bij. Dat hele ‘groene en democratische’ festivalcircus van b&w moet maar eens ophouden. Zelfs tijdens de coronacrisis blijft Amsterdam Open Air kaarten verkopen.
Intussen heb ik de onderzoeken ontvangen na mijn WOB-verzoek en die ga ik grondig bestuderen. Het ging niet alleen om de festivalweiden maar ook om de toegangswegen in het park. Die zijn waarschijnlijk niet onderzocht. Het gaat in het geval van het Gaasperpark ook om een natuurgebied.
Ik hou u op de hoogte.