Festivals weg uit Amsterdam

Parool: "Festivals Amsterdam wijken uit naar de provincie

Het aantal festivals in Amsterdam is het afgelopen jaren [sic] niet verder gestegen. Er was zelfs één festival minder dan in 2014. In de rest van Noord-Holland neemt het aantal festivals juist sterk toe.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Festival Monitor. Vanwege het 'festivalplafond' in de hoofdstad wijken veel festivals uit naar omliggende gemeenten in de provincie. Hierdoor is het aantal kunst- en cultuurevenementen met 10 procent toegenomen in Noord-Holland. Vooral gemeenten als Alkmaar, Zaanstad en Haarlem profiteren daarvan. 

Ook de komende jaren wil Amsterdam het aantal festivals in de stad beperken. De gemeente wil hiermee (geluids)overlast en schade aan de natuur tegengaan. Zo mogen in de parken jaarlijks nog maximaal drie grote evenementen plaatsvinden en worden er strengere eisen gesteld voor het gebruik hiervan. Vanaf 2020 moeten alle evenementen in de stad bovendien duurzaam zijn.

Eerder al werden er festivals geweerd in recreatiegebied De Oeverlanden en het Oosterpark vanwege de schade die de evenementen aan de natuur (zouden) veroorzaken. Ook riepen ecologen, natuurbeschermers en organisatoren op tot nieuwe regelgeving voor festivals in de natuur.”

Amsterdam Open Air hangjongeren in Gaasperpark

hangjongeren

AOA Wildparkeren in het park

shots 2702

Leuk als foto, maar in strijd met Flora- en faunawet

festivals night copy

Het valt allemaal heel erg mee met het uitwijken naar de provincie.  Het Parool kletst maar wat. Eén festival minder in Amsterdam is belachelijk weinig. En dat er maximaal drie grote evenementen plaats mogen vinden betekent gewoon dat er meer evenementen plaats zullen vinden, want in de meeste parken zijn er nu nog geen drie in totaal. En die strengere eisen hangen nog volledig in de lucht. Het gaat in feite elk jaar slechter met de natuur. De ecologische quick scans stellen niets voor, elk jaar verdwijnen er meer soorten uit de rapporten die niet meer geïnventariseerd worden. Het aantal ‘ecologische’ bedrijven die rapporten maken voor festivalorganisatoren neemt elk jaar toe en het gaat steeds meer om het faciliteren van evenementen, niet om het beschermen van natuur. Als zo’n bedrijf elk jaar een rapport opmaakt voor een feestorganisator dan spreekt het vanzelf dat die niet negatief uit zal vallen voor de organisator, want dan is dat bedrijf meteen de opdracht voor meer scans meteen kwijt. Zo simpel is het. De scans zijn niet onafhankelijk meer. Met allerlei trucjes worden de rapporten steeds positiever voor evenementen. Zo is de geluidskaart van Westerveld dit jaar niet opgemaakt met geluidscontouren van 67 dB, maar van 67,4 dB, wat betekent dat de oranje zone van ontoelaatbare geluidsoverlast is opgeschoven en het gebied tussen 67 en 67,4 dB is opgeschoven van de oranje naar de gele zone. Een kleine maar wel belangrijke vervalsing van de normen.

De schade aan onze parken gaat onverminderd verder. De politiek en de festivalorganisatoren bagatelliseren de schade om hun beleid en exploitatie verder te kunnen zetten. Sjoerd Wynia liegt zich de oren van de kop. Schaamte kennen deze mensen niet, want geld gaat voor. De gemeente en het stadsdeel, en de meeste politieke partijen, hebben boter op het hoofd, en gaan gewoon door met het faciliteren van meer en grotere evenementen. Wethouder Choho vertikt het om mij een antwoord te geven op mijn vraag hoe het zit met zijn lidmaatschap van het bestuur van Groengebied Amstelland. Alleen een juridische procedure kan politici dwingen hun beleid aan te passen. Daarom saboteert stadsdeel Zuidoost al jarenlang de juridische toetsing door de rechter van de omgevingsvergunningen. Stadsdeel Zuidoost bestond het zelfs om een uitspraak van de rechter om binnen twee weken een besluit op bezwaar uit te vaardigen, te negeren, wat neerkomt op minachting van de rechtbank. Dan heb je nog het ontbreken in het bestuur en de ambtenarij van onpartijdigheid, het ontbreken van rechtszekerheid, inbreuk op het zorgvuldigheidsbeginsel, het fair-play-beginsel en op het verbod op détournement de pouvoir. Dat wil zeggen, dat er onweerlegbaar sprake is van onbehoorlijk bestuur.

Daarom: Alle grote festivals in open lucht moeten weg of onderdak zoeken in grote halls en feestlocaties als de Ziggodome of de Arena.

Parool: "Gezonde lucht in Amsterdam wil niet vlotten

De lucht in Amsterdam blijft bijna overal ongezond. Uit metingen van de GGD Amsterdam blijkt dat in veertig procent van de Amsterdamse straten waar de luchtkwaliteit in 2015 is gemeten, de Europese norm voor stikstofdioxide is overschreden.”

Ja, als je de groengebieden niet meer beheert als natuurgebieden maar als evenemententerreinen dan zal de luchtkwaliteit ook achteruit gaan. Meer zwaar verkeer in parken zorgt voor meer vervuiling. Ook op dit punt is de gemeente bewonersonvriendelijk bezig. Parken en natuurgebieden als het Gaasperpark en het hele NatuurNetwerk Nederland rond de Gaasperplas maken deel uit van de groene long van de stad. Tast je die aan dan tast je ook het milieu en de lucht in de stad aan. Het is schandalig dat de gemeente zo agressief en harteloos tegenover zijn burgers staat.

© Natuurbescherming ZO 2015