Geluidsmetingen deugen niet

gehoorbeschadiging

Foksuk

De geluidsmetingen die zijn gedaan door Westerveld tijdens Amsterdam Open Air zijn zo belabberd dat ze geen juiste weergave kunnen geven van de werkelijk ervaren geluidsoverlast. Vooral in Nellestein is de gebruikte meetmethode ontoereikend om geluidsoverlast te meten. Er wordt gemeten aan de achterkant van de flats, waar de ingangen en deurbellen zijn, in de arcades, op 1,5 meter hoogte. Dat kan nooit een goed beeld geven van de geluidsoverlast.

Sandra Zuidema - bewoonster van Nellestein: "De gemeente volgt het draaiboek Evenementen. Daarin wordt beschreven dat het geluid gemeten wordt op een hoogte van 1,5 meter boven het maaiveld. Hier gaat het dus al meteen mis. Een meting op die hoogte is namelijk volkomen zinloos in een wijk als Nellestein, waar vrijwel niemand woont op die hoogte. Althans, ik neem niet aan dat er veel mensen in de bergingen wonen. Of in de ruimtes waar de afvalcontainers staan. Of in de brievenbussen. Of op de trap naar de eerste verdieping. En juist Nellestein is de wijk die het dichtst bij de locatie van AOA ligt. Dan kan je wel als gemeente roepen dat er echt gehandeld is conform de regels, maar de regels zijn in dit geval volstrekt onzinnig.

Bovendien wordt er alleen gemeten bij de bel. Vele woningen in Nellestein hebben aan die kant geen ramen. Een geluidsmeting bij de bel geeft dus op geen enkele wijze informatie over de overlast die AOA bij de omwonenden teweeg brengt. Welke gemeenteambtenaar krijgt dat eindelijk eens in de gaten?

En dan hebben we het nog niet eens over wát er gemeten wordt. In Nellestein, waar de appartementen een meanderende bouw kennen, komt het geluid soms door de weerkaatsing uit minstens twee richtingen binnen. Ook dat wordt dus niet gemeten.

Het lijkt er sterk op dat de opzet van de geluidsmetingen er zó op gericht is, dat klachten over geluidsoverlast überhaupt niet naar voren kúnnen komen. Want een wetenschappelijke, objectieve basis ontbreekt ten enen male. Worden het gezond verstand en een heldere kijk op de materie door de diverse gemeentelijke instanties soms vertroebeld door eurotekens? Ik ben bang dat deze vraag met een volmondig “ja” beantwoord moet worden."

Klachten en verzoeken om correcte metingen worden door de Afdelingsmanager Toezicht en Handhaving op kafkaiaanse manier afgedaan: “Voor evenementen als de onderhavige (evenementen met als locatie grote pleinen of parken) is de geluidsnorm 95-100 dB(A) op 25 meter van de bron. In Nederland – en ook de gemeente Amsterdam – worden de geluidsvoorschriften gebaseerd op de “Handleiding rekenen en meten industrielawaai”. In de handleiding wordt een uniforme rekenmethode aangehouden van 1,5 meter boven maaiveld. Zo ook bij het beoordelen van de aanvraag voor Open Air. In de vergunningvoorschriften is de meetmethode van 1,5 meter aangehouden. Alhoewel er grote begrip is voor uw situatie is de rekenmethode an sich goed verlopen. Er wordt namelijk alleen maar via deze methode gemeten.

De ‘Handleiding rekenen en meten industrielawaai’ mag dan de norm zijn, maar de norm voor toelaatbare geluidsoverlast in de industrie is minder dan 85 dB. Voor evenementen is dat meer dan 100 dB, terwijl de evenementen momenteel ook een industrie zijn.
Voor woningen binnen de zone van een gezoneerd industrieterrein kan een hoogst toelaatbare gevelbelasting van 60 dB(A) worden toegestaan in de Wet geluidshinder. Het hoogst toelaatbare binnenniveau bedraagt 35 dB(A). Vreemd genoeg is de norm voor evenementen bij woonwijken veel soepeler, en mag de gevelbelasting 67 dB(A) zijn, een waarde die ook regelmatig overschreden wordt. Het gevaar van lawaaislechthorendheid begint bij werknemers bij 80 dB(A). Boven deze waarde moet de werkgever volgens de Arbowet gehoorbescherming aanbieden. Bij 83 dB(A) mag een werknemer nog maar 4 uur zonder gehoorbescherming werken, waarbij er geen onacceptabel grote kans op gehoorschade mag bestaan. In de overige 4 uur mag dan geen hoog geluidsniveau meer voorkomen. Een werknemer is verplicht gehoorbescherming te gebruiken als de dagdosis gemiddeld hoger is dan 85 dB(A).

Op festivalterreinen worden geluidsniveaus van meer dan 100 dB geproduceerd. Het wordt tijd dat de meetmethode grondig wordt aangepast. De huidige meetmethode is absurd.

Bewoners van Nellestein hebben een klacht hierover ingediend bij de Gemeentelijke Ombudsman.

Deze kwestie zal ook ter sprake komen tijdens de hoorzitting over de bezwaren tegen AOA 2016 op 25 augustus, 9.30 uur, in de raadzaal van het stadsdeelkantoor Zuidoost. Ga daar met zoveel mogelijk mensen heen, ook als u enkel de bezwaarmakers die een toelichting geven met uw aanwezigheid wil steunen. Bezwaarmakers kunnen in hun toelichting dit probleem duidelijk maken. Er wordt veel meer geluidsoverlast geleden dan er gemeten wordt.

Ook een raadsadres aan de burgemeester en de raad en inspraak bij het stadsdeel behoort tot de mogelijkheden. Het is te gek voor woorden dat men bij klachten van bewoners gaat meten achter het gebouw, en onder de arcade. Als er zoals de handhaver van Zuidoost schrijft ruime aandacht is voor geluidsoverlast, dan moet het stadsdeelbestuur dat eens duidelijk en op een correcte manier laten merken.

In de vergadering van 14 juli van de gemeenteraad waarin het evenementenbeleid werd vastgesteld zijn ook een paar moties aangenomen, onder andere motie CM van de Partij voor de Dieren om “de definitie van ‘geluidsbelasting’ verder uit te werken en daarin maximale geluidsnormen bij de bron [dB(A)-dB(C)] op te nemen". Bewoners van Nellestein en vrienden van parken moeten ook betrokken worden bij het samenstellen van de locatieprofielen (motie CO van de PvdD).

© Natuurbescherming ZO 2015