Groengebied Amstelland en de schappen

Morgen, donderdag is er weer een vergadering van Groengebied Amstelland. Ik heb de stukken doorgenomen. Er zijn onderzoeken gedaan door de provincie (om de recreatiedruk op de kaart te krijgen) met rapporten en GGA heeft een concept ambitiedocument opgesteld. De kern van de zaak is dat er een stijgende druk komt o.a. door toekomstige bouwplannen op onze natuur- en recreatiegebieden. In alle stukken is nog steeds sprake van sterk verhullende terminologie. Nergens lezen we het woord ‘evenementen’, laat staan ‘festivals’, maar men blijft bij een toekomstige ‘zonering’ en spreiding van de druk, wat dat ook mag inhouden. Met ‘recreatie’ wordt vooral bedoeld evenementen en festivals, en barbecues.
Veel kunnen we dus niet verwachten van de ontwikkelingen bij GGA.

Je houdt het niet voor mogelijk maar in de rapporten staat een indeling in 7 soorten burgers/natuurgebruikers:
- avontuurzoekers
- plezierzoekers
- harmoniezoekers
- verbindingszoekers
- rustzoekers
- inzichtzoekers
- stijlzoekers.
Onder de stijlzoekers en plezierzoekers vind je de festival- en barbecuefans. Dus die zijn al ingecalculeerd.
In elk geval werd geconstateerd dat er een hoge recreatiedruk is rond de Gaasperplas met gevaar voor natuur.
Hoe men de drukte wil spreiden is nog een vraag.

Er komt nog een raadpleging publiek over het concept ‘ambitiedocument’. Waarin ook al sprake is van zonering in het Gaasperpark.
De recente zoneringskaart van GGA zie er zo uit:

zoneringskaart

Ergens rechtsboven is een vlekje ‘rustige natuur’.

De verdeling bestaat uit ‘rustige natuur’ (groen), ‘gemoedelijke recreatie’ (oranje) en ‘dynamisch ontvangstgebied’ (rood). Het ‘dynamisch ontvangstgebied’ rond de Ouderkerkerplas is duidelijk bedoeld voor festivals als Buiten Westen georganiseerd door Air Events BV, al bekend van Amsterdam Open Air, en Festival Macumba, van Macu Events VOF. Het gebied rond de Gaasperplas is gelukkig geen ‘dynamisch ontvangstgebied’, maar behoort ook niet tot ‘rustige natuur’ of ‘gemoedelijke recreatie’, en dat is verontrustend.

De Eindrapportage Natuur- en recreatiegebieden Noord-Holland’ ziet wel een gevaar: "Op bepaalde plekken en routes wordt de recreatiedruk te groot en ontstaan conflicten tussen gebiedsfunctie natuur versus recreatie” want "Bouwopgave regio maakt recreatieve functie nog belangrijker."

Die gebiedsfunctie recreatie betekent feitelijk nog steeds festivals en horeca bij het bastion en de westzijde van de plas. Bouwen in het NNN staat nog steeds op de agenda!!! 
Het Toekomstplan Gaasperplas staat nog steeds op de agenda.
Uit een voorstelstuk: "Volgens de initiële planning zou de uitvoering van het Toekomstplan Gaasperplas starten in 2022. De gemeentelijke projectorganisatie heeft echter meer tijd nodig voor voorbereiding en
participatie en voorziet de start van de uitvoering inmiddels pas in 2024.” (Kleurtoevoeging is van mijzelf)
Het is duidelijk dat meer ‘recreatie’ een gevaar is voor de natuur.

We kennen het Beleidskader Hoofdgroenstructuur van het college van Amsterdam al, en dat is gewoon een uitholling van het NatuurNetwerk Nederland, want daarin wordt het grootste deel van het Gaasperpark een ’stadspark'. De discussie hierover is nog niet rond. Er komt een 2e termijn in de Commissie RO en nog een bespreking in de gemeenteraad. Het rammelt en rommelt aan alle kanten.

Het bestuur van GGA is verplicht om zich te houden aan de nieuwe Wet gemeenschappelijke regelingen, maar heeft al een verzoek tot uitstel gestuurd aan Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Holland. De wijzigingen in de wet dienen vóór 1 juli 2024 verwerkt te zijn in alle gemeenschappelijke regelingen, dus alle recreatieschappen. Het gaat bij GGA niet van harte.

Zolang het NNN niet adequaat geborgd is in het beleid en het beheer van de schappen in NH zal het blijven rammelen en rommelen in de gemeenten en zal het beleid niet voldoen aan de nieuwe wet die in de pas moet lopen met de Europese wetgeving en de EU verdragen, met name het Verdrag van Aarhus.

Omdat sinds kort het Verdrag van Aarhus op de agenda is komen te staan van rechtbanken en ook de Raad van State en het Rijk, moet men weer iets verzinnen om de ‘participatie’ op voor de gemeenten ‘onschadelijke’ manier in te bedden in de bestaande ondeugdelijke praktijken van de gemeenten.
Recreatie Noord-Holland NV is in elk geval opgeheven. Nu moeten de schappen het NNN nog borgen in hun beheer en beleid.

© Natuurbescherming ZO 2015