Men is begonnen met het voorlopig oplappen van een beperkt aantal beschadigde plekken in de verharde paden in het Gaasperpark om deze begaanbaar en veilig te houden tot de uitvoering van het 'opwaarderingsproject' in 2020. De vraag is ook of het kleine aantal parkbomen die herplant zou worden wel zullen aarden in de verdichte bodem van het park.
Weer veel werkverkeer en zware machines. Hoe minder werkzaamheden hoe beter voor het park.
Ook een preview van plannen die in het 'participatietraject' Gaasperplas aan de orde zijn: rooien, kappen en verwijderen van struweel, bosplantsoen, solitairen, tuinen en hagen en dunnen van bosvakken.
Veel hiervan is onnodig en schadelijk voor natuur en biodiversiteit. Er was al veel struikgewas gerooid een tijd geleden.
Het enige doel van de beheerder van het park, Groengebied Amstelland, lijkt mij het besparen op onderhoudskosten. Waar geen plantsoen, struweel, of tuin meer is, hoeven die ook niet bijgehouden te worden. Dan is het gewoon een kwestie van regelmatig intensief maaien en de open ruimtes kunnen dan ook gebruikt of beter gezegd misbruikt worden voor evenementen.
Van ecologisch beheer is geen sprake. De stadsecoloog, Geert Timmermans, die aan de plannen loszinnig meewerkt is louter bezig met het uitvoeren van het gemeentebeleid dat nog steeds gericht is op meer festivals in het groen. De schaamteloosheid waarmee dit beleid ook door de nieuwe coalitie uitgevoerd wordt, tart alle verbeelding. Bodembroeders als de nachtegaal zullen niet meer op de uitgedunde bodem kunnen broeden. Honden kunnen overal door en zullen hun nesten verstoren.