De nieuwe bestuursstructuur had ervoor kunnen zorgen dat er eenheid was in de gemeente over beleid en dat adviezen van de bestuurscommissies nu enkel met zeer zwaarwegende tegenargumenten afgewezen zouden kunnen worden. Zo zou democratisering en vergroening verder uitgewerkt kunnen worden. In stadsdeel Zuidoost is door de adviescommissie een ongevraagd advies ingestuurd aan de gemeente met het verzoek om het Gaasperpark te behouden als natuurgebied (NNN) en dat is een vooruitgang tegenover de vorige bestuursraden. Dat is ook de wens van de meerderheid van de inwoners van Zuidoost, wat ook is gebleken tijdens het participatietraject Gaasperplas. De gemeente mag dat niet zomaar naast zich neerleggen. Maar de huidige coalitie in de gemeente wil zijn besluiten opleggen aan de dagelijkse besturen van de stadsdelen en dat botst met de groene en democratische intenties die de coalitie beweert te hebben.
Het probleem is dat de dagelijkse besturen vaak op de rem trappen en adviezen van stadsdeelcommissies niet wensen te ondersteunen.
In stadsdeel Zuidoost staat er kennelijk ook een serieus probleem op uitbarsten. Een van de bestuursleden van GroenLinks Zuidoost beweert in diverse bewonersverenigingen/platformen dat er geen inspraak meer nodig is na het participatietraject Gaasperplas, want dat daarin al voldoende inspraak is geleverd. Dat is regelrecht in strijd met wat de gemeente zelf schrijft. De officiële inspraak moet nog komen. Zie daarvoor de stand van zaken. Het is wel bijzonder bar en boos dat een bestuurslid van GroenLinks Zuidoost de burgers zo misleidt.
DeBrugKrant: "‘Het functioneren van de stadsdeelcommissies is een probleem’
Fenna Swart heeft het helemaal gehad met de bestuurders in Oost, het bestuurlijk stelsel in Amsterdam, het stadsbestuur en ook met haar eigen partij. En dus kondigde ze eind april aan te stoppen als commissielid in Oost en zegde ze haar lidmaatschap van GroenLinks op. “Het systeem zoals het nu functioneert is echt een probleem”, zegt Swart in een toelichting op haar vertrek.
De druppel voor haar was het advies over de biomassacentrale die bij Diemen moet komen en waar de stadsdeelcommissie unaniem tegen is. Swart was een van de initiatiefnemers van het advies, maar tot haar grote ergernis leken de bestuurders van Oost – inclusief haar eigen partijlid Vermin – weinig ruchtbaarheid en vervolg aan dit advies te willen geven. Zoiets had Swart al eerder meegemaakt, met haar inzet voor bijvoorbeeld het Diemerpark of bestrijding van vuurwerk. Hard gewerkt om voor de bewoners van Oost iets te bereiken en dan tegen een bestuurlijke muur op lopen.
Toch merkte ze al vrij snel dat ook dat kleine beetje macht aan haar en de andere leden van de stadsdeelcommissie niet werd gegund. De verklaring die ze hiervoor heeft is simpel. Oost heeft drie, door het stadsbestuur aangewezen bestuurders. Een van GroenLinks, een van D66 en een van de PvdA. Die drie partijen zitten ook in het gemeentebestuur en, zegt Swart, “het gemeentebestuur wil gewoon geen trammelant in de stadsdeelcommissies”.
Dus moeten de bestuurders in Oost (net als in de andere stadsdelen) de commissie aan de lijn houden. Dat doen ze volgens Swart door zich als bestuurder bij hun eigen partijgenoten vooraf, tijdens en na commissievergaderingen uitgebreid te bemoeien met het werk en de adviezen van de commissie.”
Fenna Swart stapt op: ‘Stadsdeelcommissie fopspeen’
Oost-Online: "‘Stadsdeelcommissie moet serieuze rol krijgen’
De nieuwe stadsdeelcommissies zijn nu één jaar aan het werk. Hoe gaat het? IJopener Magazine spreekt met Stijn Nijssen (VVD), voorzitter van stadsdeelcommissie Oost. Sinds enkele maanden loodst hij de leden van de commissie en van het dagelijks bestuur door de maandelijkse vergaderingen op het stadsloket. Hij liet meteen al van zich horen: in een ingezonden brief in Het Parool riep hij het college in de Stopera op goed te luisteren naar de stadsdeelcommissies.”
Oost-Online: "Oost ‘geniet’ van festival aan de Gaasperplas
Tot in de wijde omgeving was zaterdagavond de intense dreun van het Amsterdam Open Air festival te horen. Alsof een paar straten verder de luidsprekers volop open stonden. In Betondorp, Amsteldorp en zelfs verderop in de Watergraafsmeer waaiden de doffe klanken door de buurt. En dat terwijl het maximale aantal decibellen voor festivals onlangs gemaximeerd is tot 85. Ondanks vele klachten hield de overlast aan.
Inmiddels lijkt de controle op festivals niet te bestaan en is het festivalbeleid een wassen neus. Ook kan het zijn dat de vastgestelde norm van 85 decibel niet worden overschreden, maar dan is een verlaging van die norm dringend gewenst."
Intussen denderen de festivals maar door. De weerstand ertegen wordt steeds groter en het College blijft stug doorgaan met het faciliteren van grote festivals in parken en natuurgebieden, zelfs in de broedtijd. Zoals ik gisteren al schreef ‘het festivalbeleid moet op de schop’!
NRC: "‘Ik zie nu hoe ingewikkeld het is. Dingen veranderen kost tijd’
Rutger Groot Wassink, Groen Links-wethouder”
De daktuin waar hij op staat op de foto in de NRC is ook symboolpolitiek. Daktuinen zijn leuk en brengen verkoeling voor de onderliggende ruimte, maar zijn geen oplossing voor de luchtvervuiling en de aftakeling van de natuur en biodiversiteit in Amsterdam.