Hoe beleven spechten in de broedtijd in het Gaasperpark het festival Amsterdam Open Air? Als een verschrikking.
Daarom: stuur een bezwaar in tegen de verleende omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air.
Elk jaar wordt meer ruimte ingenomen door Amsterdam Open Air. De uitdunning die door GGA is uitgevoerd onder het mom van noodzakelijk onderhoud heeft enkel het areaal dat beschikbaar is voor festivals groter gemaakt en daar is dit jaar dankbaar gebruik van gemaakt door AOA. Dit jaar is een nieuwe entree ingericht, met lampen en al, vanaf de parkeerplekken langs de Driemondweg.
Er zouden mitigerende maatregelen genomen worden voor broedende vogels in het park. Dat is geen fluit van terechtgekomen. Een hek met zeildoek heeft geen enkel effect. Als daar nog door medewerkers van AOA wildgeplast wordt dan is duidelijk dat natuur en biodiversiteit door festivalorganisatoren niet gerespecteerd worden.
Aan de ingang van het park, het verst van het grootste kabaal verwijderd, zaten spechten in het gebied dat nog open was voor wandelaars, en jammer genoeg nu ook voor crew en bezoekers van het festival. Ook op deze iets rustiger plek lopen vogels gevaar, dus in het park zelf is het nog erger.
Tijdens de opbouw en het festival waren mensen van Toezicht van Recreatie Noord-Holland NV aanwezig. Wat die uitgevoerd hebben is mij een raadsel. Toen een spechtenjong op het pad naar de Entree oost terecht kwam is meteen naar hen gebeld, hun auto stond vlakbij. De verkeersregelaar heeft op zijn manier ettelijke keren geprobeerd om het jong weer in de buurt van zijn nestboom te krijgen. Maar zelfs een jong snapt wel dat ie in een stuk groen met meterhoge brandnetels niets te zoeken heeft en niet gevoerd kan worden. Daarom probeerde hij met alle macht het bosje te bereiken aan de andere kant van het pad. Heel verstandig van dat jong. De verkeersregelaar deed dat met de beste bedoelingen. Toen het te gek werd heb ik hem verzocht om het jong in het bosje te laten zodat hij daar tenminste beschermd zat en in een boom omhoog kon klimmen waar hij gevoerd kon worden. Dat gebeurde ook. Toen kwamen de imposante heerschappen van Toezicht van Recreatie Noord-Holland NV eraan, hebben van mij gehoord dat het jong in een boom zat, hebben daarop geantwoord dat het wel in orde zal komen, en zijn toen weer verdwenen. Ik hoorde dat later op de dag het jong weer op het pad zat en door een verkeersregelaar het bosje in gegooid is. Als je er niet bij bent dan is de voorzichtigheid en zorgplicht ineens van weinig tel meer.
Maar het zwakke jong bleef een probleem. Duidelijk is dat festivals in de broedtijd een groot gevaar opleveren voor vogels. Dat zie je pas na een paar dagen als de vogels totaal uitgeput zijn en doodgaan of een makkelijke prooi worden.
Overigens dacht ik ook opgemerkt te hebben dat die vogels met verstand tewerk gaan. Toen ze doorhadden dat heen en weer vliegen met een enkel rupsje in zo’n situatie niet te doen was begonnen ze voer in bulk aan te voeren. Ik dacht ook eikenprocessierupsen gezien te hebben in hun voer. Er is momenteel weer een rupsenplaag in het park. Vogels ruimen gratis die rupsen op, wat kosten scheelt voor de gemeente. Het lijkt mij daarom verstandiger om in het Gaasperpark te stoppen met festivals. Het is schadelijk voor het park, vernielt fauna en flora en is op geen enkele manier ‘duurzaam’.
Op de controlecabine van The Good Guyz in het park hing een poster met de tekst ‘Gras is heilig’. Zoals meer in dit land is dit niet meer dan loze propaganda.
Ik heb tijdens het festival zowat alle bekende festivalorganisatoren langs zien komen, o.a. mevr. Forster, die nu wil uitbreiden van het Nelson Mandelapark (Kwaku) dat speciaal is ingericht als evenemententerrein naar natuurgebied Gaasperpark met Reggae Lake. Elk zijn eigen niche in het park. En weg met die vervelende vogels! Ik moet er niet aan denken.