"Dank voor uw aanmelding voor de online informatiebijeenkomst over het beleidskader Hoofdgroenstructuur dinsdag 18 januari om 16.30 uur.
Tijdens de bijeenkomst geven wij een korte presentatie over het beleidskader en kunt u via de chat toelichtende vragen stellen. Let op: Deze bijeenkomst is niet bedoeld om uw inspraakreactie te geven. Wilt u inspreken? Gebruik dan deze link.”
Met deze aankondiging begon de vergadering over de vernieuwing van de Hoofdgroenstructuur op internet vanmiddag. De procedure van inspraak is van start gegaan.
De HGS als juridisch planologisch instrument is ingesteld ter bescherming van het stedelijk groen, en gaat over bestaand groen. Deze HGS zal uitgebreid worden met de Ecologische structuur. Deze ES stelt op zich weinig voor en was tot nog toe een vreemde constructie, eerder bedoeld om de EHS (nu NNN, van de provincie Noord-Holland) te ondermijnen dan om bescherming te bieden. De vraag die door meerdere personen gesteld werd in de meeting chat was dan ook of in de HGS ook het NNN geborgd zal zijn.
Wat we van een aantal ambtenaren te horen kregen, waaronder Niek Bosch (TAC), Geert Timmermans (stadsecoloog) en diverse andere ambtenaren is het volgende. De TAC, de Technische Advies Commissie, zal vaker een advies leveren aan college en gemeenteraad, ook inzake de impact van evenementen (wat zo’n twee jaar geleden was uitgesloten na een herziening van de TAC-verordening), vooral festivals, op de bodem en de natuur van parken en NNN-gebieden. Het NNN is een provincie-aangelegenheid en wordt niet expliciet genoemd omdat het ‘geen gemeentebeleid’ is, maar het moet natuurlijk wel gerespecteerd worden door het college.
In de groentypes die de gemeente aangeeft wordt al rekening gehouden met NNN- en Natura2000-gebieden, werd ons verteld. Laten we dan toch bijzonder goed duidelijk maken in onze inspraak dat daar expliciet regels voor moeten gelden en nageleefd. In een stadspark zal meer reuring mogen dan in een natuurpark of stadsnatuur. Het vervelende is dat het opnemen van de Ecologische structuur in de HGS niet betekent dat het hele Gaasperpark in de HGS is opgenomen. Daar zullen we in onze inspraak strikt op moeten letten. Het lijkt alsof slechts dit ES-deel valt onder het groentype ‘natuurpark', en de rest van het Gaaperpark nog steeds als ‘stadspark' wordt afgewaardeerd. Natura2000 valt dan in groentype ‘landschapspark’. In een stadspark mogen voor zover ik weet ook festivals plaatsvinden, zoals dat in de locatieprofielen is vastgelegd. Het probleem is dat het bestemmingsplan dat enkel lichte recreatie toestaat nog steeds niet is gewijzigd. Het is daarom noodzakelijk om er bij de gemeenteraad op aan te dringen om duidelijk te zijn en het NNN adequaat te borgen in de nieuwe HGS.
Als de draagkracht van een park festivals niet aankan, dan zouden die door het college en ook de gemeenteraad niet toegestaan mogen worden. Als de bodem aangetast wordt door verdichting en het bodemleven eruit verdwijnt is dat een aantasting van de natuurwaarden van het park.
Het lijkt mij daarom van het allergrootste belang voor behoud van natuur en biodiversiteit dat de TAC een advies geeft over evenementen in het NNN, een advies dat door het college en de gemeenteraad gerespecteerd zou moeten worden.
Het groentype van het hele NNN-gebied in stadsdeel Zuidoost zou dat van natuurpark en landschapspark moeten zijn.
Zolang de HGS ook kunstgrasvelden (sportvelden) omvat en er een heel gamma aan groentypen opgevoerd wordt, zal de bescherming van het groen in de HGS niet algemeen en niet goed geregeld zijn. Verharding van groengebieden blijft nog mogelijk, zoals dat in het Diemerpark dreigt te gebeuren.
Duidelijk werd in deze vergadering gesteld dat volgens de nieuwe HGS-structuur windturbines niet toegestaan zouden zijn, tenzij de gemeenteraad dringende redenen zou hebben om die daar wel te bouwen.
Van Ballorig werd ook gezegd dat met de kennis van nu dit speelpaleis er niet had mogen komen. De hoofdgroenstructuur is juist bedoeld ter bescherming van waardevol groen.
Hoewel deze vergadering louter bedoeld was ter informatie voor belangstellenden, en die waren er in groten getale, zo’n honderd mensen hadden zich aangemeld, en zo’n 80 waren er wel aanwezig, werd er meteen driftig geschreven in de meeting chat. Daar kon wel een kleine novelle van gedrukt worden. Maar het is belangrijk dat iedereen, ook u, een eigen standpunt op schrift stelt en dat doorgeeft aan de gemeente.
Wat ook nog aangepast moet worden in de plannen is dat er enkel geluidseisen gesteld zijn voor de omgeving van parken (omwonenden) waarin festivals georganiseerd worden. Er zijn geen geluidsnormen vastgesteld voor dieren in de parken die het zelfs in de broedtijd soms moeten doen met geluidsniveaus van meer dan 100 dB.
In de Omgevingsplannen zullen een aantal maatregelen inzake de HGS en evenementen nog in beleid omgezet moeten worden. Het is belangrijk om deze HGS-plannen alvast een onderdeel te maken van de komende Omgevingsplannen van Amsterdam.
De HGS wordt dus wel uitgebreid, maar met kunstgras sportvelden en andere groentypes, en met de afwaardering van natuurparken tot stadsparken (het Gaasperpark). Dat is dus het tegendeel van bescherming van groen. Het NNN is nog steeds niet geborgd in de natuur van Amsterdam.
Morgen is er om 13.30 een commissievergadering Ruimtelijke Ordening over o.a. de HGS-plannen. Ook over een paar andere zaken in Zuidoost.
Tot en met 13 februari kunt u uw mening, standpunten, bezwaren inzake de HGS-plannen sturen aan de gemeenteraad als inspraak. Dat kan ook via hoofdgroenstructuur@amsterdam.nl.