Tot eind september kunt u nog inspraak, reacties inleveren over de zoekgebieden ten behoeve van het Concept-RES Noord-Holland Zuid. De mogelijkheid om een reactie te sturen vind u hier.
Concept RES
Meer informatie hier. Visiekaarten hier. Natuur & Milieu NH heeft hierover al vergaderd. Ik kan me vinden in de kaart die door de natuurverenigingen is opgesteld en waarop Natura2000 en NatuurNetwerk Nederland uitgesloten wordt van plaatsing van windturbines.
De gemeente Amsterdam heeft andere plannen. Het college wil zelfs een windturbine in de Gaasperplas. In de Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050 vind u de plannen van de gemeente.
"De aanpak hiervoor hebben we beschreven in de Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050 (PDF). Of lees de publieksversie (PDF).”
In dit stuk van de gemeente wordt geen rekening gehouden met de natuur, en over komende inspraakmogelijkheden bij de gemeente Amsterdam zult u er weinig of niets in vinden. Het college zal de eigen plannen tegen heug en meug willen doordrukken. Zo gaat dat in een ‘groene en democratische’ coalitie. Later moet natuurlijk nog inspraak komen van de bewoners van Amsterdam. Maar dat zal bij GroenLinks niet van een leien dakje lopen.
Wageningen: "Impact van windturbines op vogelsterfte vaak onderschat
Windmolenparken leveren hernieuwbare energie, maar zijn ook van invloed op vogelpopulaties. Vogels kunnen in aanvaring komen met de rotorbladen van windturbines, met sterfte tot gevolg. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat de gevolgen van deze extra sterfte op vogelpopulaties onder de huidige normen voor windmolenparken worden onderschat.
Extra sterfte door aanvaringen met windturbines kan leiden tot een afname van vogelpopulaties. In de besluitvormingsprocedure van windmolenparken wordt daarom bekeken of de risico’s van windturbines op vogelpopulaties aanvaardbaar zijn.
Bekijk het rapport
- 'Mortality limits used in wind energy impact assessment underestimate impacts of wind farms on bird populations', Ecology and evolution, 4 June 2020”
"Nederland ligt op het kruispunt van een aantal internationaal bezien zeer belangrijke trekroutes. Deze vogeltrek tussen broed- en overwinteringsgebieden vindt niet alleen overdag, maar voor een belangrijk deel ook ’s nachts plaats.
Pieken in de trek treden op in het voorjaar (maart-mei), de zomer (juli) en het najaar (augustus-oktober). Geschat wordt dat rond de 100-150 miljoen trekvogels ons land in het voorjaar aandoen of er over heen trekken, 20-30 miljoen in de zomer en 200- 300 miljoen in het najaar, waarbij ongeveer de helft uit ‘s nachts trekkende vogels bestaat (LWVT/SOVON 2002)."
Gooise Meren wijst ook windmolens in natuurgebieden Weesp af
En vergeet ook dit niet, maar dit heeft minder met windturbines te maken:
AT5: “Waarom stoppen met aardgas geen goed idee is
Dringend advies vanuit Eindhoven van energie-hoogleraar David Smeulders. Amsterdam doet er beter aan nu niet van het aardgas af te gaan. De kosten zijn gigantisch en het zorgt juist voor méér CO2-uitstoot. ‘Ik maak me zorgen over het draagvlak.’
AT5 ging langs in het lab van de hoogleraar Energiesystemen aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Voor het college-bord legt Smeulders uit waarom een aargasvrije stad nu juist niet bijdraagt aan het halen van de klimaatdoelen, de belangrijkste daarvan natuurlijk dat Nederland in 2050 95 procent minder CO2 uitstoot ten opzichte van 1990.
Smeulders: ‘Onze doelstellingen zijn niet ‘ik wil de groenste stad zijn’, want dat wil iedereen. Onze doelstellingen zijn niet ‘ik wil de meeste bloemen planten daar’. Nee, onze doelstellingen zijn: ik wil die CO2-uitstoot naar beneden brengen.’
En uit de berekeningen van de professor volgt dat de gasketel per eenheid geproduceerde energie minder vervuilend is dan overstappen op elektriciteit om mee te koken of huizen te verwarmen. Die elektriciteit moet namelijk geproduceerd worden en Nederland – en ja, dus ook Amsterdam – is daarvoor de komende decennia nog wel even afhankelijk van een ‘stroommix’ die afkomstig is uit aardgascentrales, kolencentrales, biomassacentrales, een beetje kernenergie en een deel groene energie.
‘Dan moeten we dus afvragen of die ketel door dit palet, of dat resulteert in een vermindering van CO2-uitstoot’, vervolgt Smeulders. ‘Als je naar de cijfers kijkt zie ik hier 180 en hier 490. Dat betekent dat als ik van gas naar elektriciteit ga, komt er dus meer CO2 uit.’
Ook neemt de vraag naar elektriciteit – denk aan de Tesla’s, datacenters en warmtepompen – nu al explosief toe. Amsterdam kent een relatief robuust stroomnet, al zijn storingen ook hier al geen zeldzaamheid. In de rest van de Nederland voorziet Smeulders grote problemen: ‘Het verschil, misschien handig om te weten, er gaat door het aardgasnet tien keer zoveel vermogen dan door het stroomnet. Dus als we zeggen we schaffen het hele aardgasleidingennet af, dan betekent dat dus dat de stroomkabels tien keer zo dik moeten worden. Dat is dus acht jaar praten, twee jaar graven en zijn we dus alweer tien jaar verder.’"