Is politiek de oplossing of het probleem?

Bericht van Hart voor de K-Buurt: "Op zaterdagmiddag 8 sept gaat er een grote openbare onafhankelijke hoorzitting plaatsvinden in Bontekraai.
Een panel van deskundigen van buiten willen de hele middag van bewoners horen:  Al dat ‘’participeren’’ hoe gaat dat voor jou, werkt dat voor jou? of wat moet veranderen?

Aan het eind van de middag, Zaterdag om 18.30 is er een plenaire terugkoppeling van de 1ste bevindingen van die dag van het Panel. Het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Zuidoost zal dit aannemen en ook het uiteindelijke rapport. Iedereen is welkom. En er zal eten en drinken zijn.

NU, met een nieuw bestuur in Zuidoost, is er de kans de hele systematiek grondig aan te pakken! Daarvoor is komende zaterdag  een OPENBARE ONAFHANKELIJKE hoorzitting.”

KbuurtParticipatie Hoorzitting8sept

De hele systematiek grondig aanpakken. Vernieuwende participatie. Dat klinkt mij goed in de oren. Een nieuwe lente en een nieuw geluid! Dat is ons beloofd in het nieuwe coalitieakkoord van de gemeenteraad.
De stadsdeelbestuurders voeren taken en bevoegdheden uit namens het College van burgemeester & wethouders. In de gemeenteraad heeft GroenLinks met 10 zetels de meerderheid. 
De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de stad. De gemeenteraad treedt op als volksvertegenwoordiger, stelt de hoofdlijnen van het beleid van de gemeente vast en controleert de uitvoering daarvan door het college van Burgemeester en Wethouders.

Dit is het kader waarbinnen alles zich afspeelt. Burgers kunnen inspreken en zienswijzen insturen, ook indien nodig bezwaren indienen tegen besluiten van b&w. Dat liep de voorbije jaren niet lekker. Zeker in Zuidoost namen bestuurders nogal een loopje met participatie en integriteit. Dus de roep om een ander beleid is terecht. Het is nu of nooit! Er wacht de gemeenteraad een zware opdracht in deze tijd van klimaatverandering en  aantasting van milieu en biodiversiteit. 

Dus het zal vooral de linkse coalitie zijn, met name GroenLinks die nu met de billetjes bloot gaat en zich waar moet maken. Voorlopig is daar nog weinig of niets van te zien. Na elke verkiezing wordt de site van de gemeente gewijzigd, worden nieuwe commissies ingericht met andere namen, die het voorbereidende werk doen voor de raad en b&w. Ik mis in deze coalitie een commissie waarin de woorden natuur en milieu voorkomen. Dat zal wel vallen onder duurzaamheid.
Duurzaamheid is een nogal wazig begrip. Ergens speelt altijd het begrip ‘winst’ mee. “Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.” Misschien is het woord ‘ontwikkeling’ wel het probleem. Hoezo ontwikkeling, wat is ontwikkeling? Het blijft dubieus en rekbaar.

bestuur Zuidoost

De bestuurders van Zuidoost zijn Tanja Jadnanansing (PvdA, voorzitter), Dirk de Jager (GroenLinks) en Jakob Wedemeijer (SP). Het eerste wat me opviel was dat de bestuurders van Zuidoost zich nu verschuilen achter het e-mailadres van bestuursondersteuning. Het e-mailadres van de bestuurder van GroenLinks, Dirk de Jager, heb ik nog niet kunnen vinden. Hij is wel te vinden via zijn onderneming Sustainable Solutionsinfo@sustainable-solutions.nl. Het is mij niet bekend of dit een bedrijf is of een ideële onderneming. Hij was kennelijk ook betrokken bij de ontwikkeling van Fair Trade chocolade. Ik ben een fan van fair trade, eerlijke handel, zodat elders mensen iets meer verdienen. Maar over chocolade doen vreemde berichten de ronde. De intentie van fair trade is volgens mij wel van het allergrootste belang voor een nieuw systeem van eerlijke handel.

Op de site van de gemeente heeft de Jager onder nevenfuncties alleen staan: Voorzitter VVE Blok 4 GWL. Maar op de site van GWL-terrein staat voor Blok 4 ene Jaap Leertouwer. Hoe zit dat nou? Niet dat het veel uitmaakt, trouwens.
In elk geval vind ik dat bestuurders via hun persoonlijke e-mailadres te bereiken moeten zijn, anders lopen we het gevaar om langs mekaar heen te praten over belangrijke aangelegenheden. Een bestaand probleem is soms heel eenvoudig op te lossen met een mailtje.

Duidelijk is dat er geen vertrouwen bestond tussen burgers en de vorige bestuurders van Zuidoost. Dat geldt voor de K-Buurt en dat geldt ook voor het participatietraject Gaasperplas.
De toekomst van de Gaasperplas zal de lakmoesproef worden van de huidige coalitie. Als het bestuur van Zuidoost gedwongen wordt om de besluiten van b&w uit te voeren, dan zullen we naar de gemeente moeten om verhaal te halen. De vraag is in hoeverre GroenLinks het nog serieus meent met het bevorderen van meer groen in en om de stad of dat men in de neoliberale val getrapt is waarin volgens mij ook de PvdA gestruikeld is. Achteraf kunnen bestuurders van de PvdA wel het boetekleed aantrekken (zoals Dijsselbloem over de verarming van Griekenland door de Europese banken), maar het is de PvdA die een neoliberaal beleid heeft geaccepteerd waarin bijvoorbeeld de zorg verder werd uitgehold en geprivatiseerd. 

De vraag is of GL ook die kant op gaat met de privatisering van onze natuurgebieden en de aantasting van onze natuur en biodiversiteit door festivals. Gaat GL door met het beleid van de vorige burgemeester die het evenementenbeleid helemaal en dictatoriaal naar zich toe trok met alle gevolgen van dien, of komt er nu een wende ten goede? De komende vier jaren zal dat duidelijk worden. Krijgen we inderdaad een nieuwe lente en een nieuw geluid? Daar hopen zeer veel bewoners van Amsterdam op.

Wij zullen dit van nabij volgen. De problemen van deze tijd eisen een ander beleid. De tijdgeest in de politiek lijkt vooralsnog achter te lopen.
HenrikAlexandersson: "
Politiken är problemet, inte lösningen

Vertaling: “De politiek is het probleem, niet de oplossing!
Het vertrouwen in de partijen is op.
Zij verzamelden voor zichzelf macht, maar toonden zich niet bekwaam genoeg om hun taken goed te volbrengen.
In een samenleving waarin staten en politici zich enkel richten op een klein aantal kernopgaven - en die vakkundig uitvoeren - worden spontaan functies, structuren en ondernemingsmodellen gecreëerd voor alle veranderende behoeften van deze tijd en de toekomst.”

Ik zeg niet dat ik het daar mee eens ben, maar het is wel mogelijk dat op een of andere, mogelijk ongewenste manier de macht volledig uit handen van de politiek geslagen wordt. Vraag de eerste de beste burger wie de macht nu in handen heeft, en hij/zij zegt ‘de banken, het geld’, m.a.w. de corporatieve staat. Alle macht in handen van de ondernemingen. Het afschaffen van de dividendbelasting kan als voorbeeld dienen.
Komt Recreatie Noord-Holland NV (waarvan Groengebied Amstelland een onderdeel is) over een paar jaar in handen van LiveStyle (eigenaar van ID&T en Amsterdam Open Air, en ontelbare andere festivalorganisaties)? Awakenings in Tomorrowland?

O wonder!
How many goodly creatures are there here!
How beauteous mankind is! O brave new world,
That has such people in
t.

(William Shakespeare, The Tempest)

Wordt de nieuwe lente van de nieuwe coalitie misschien een silent spring? De stilte van de vogels in het park vervangen door de bassen van de festivals, want opvullen zullen we de leegte die we zelf creëren!

© Natuurbescherming ZO 2015