Klimaatverandering

DuurzaamNieuws: "IPCC: klimaat mag in geen geval meer dan 1,5 graden opwarmen

IPCC global warming

De wereldwijde temperatuurstijging kan en moet worden beperkt tot 1,5°C. Dat blijkt uit het langverwachte rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties. Het verschil tussen 1,5°C of 2°C opwarming van de aarde is qua impact op de planeet desastreus volgens het IPCC. Het rapport laat zien dat er meerdere scenario’s mogelijk zijn waarbij de opwarming van de aarde daadwerkelijk tot 1,5°C beperkt wordt.

Wat moet er gebeuren?
Behalve minderen met fossiele brandstoffen als kolen, olie en gas moeten we ook zorgen voor de bossen. Het rapport gaat er vanuit dat de wereld kapt met het kappen van bossen, want die CO2-uitstoot kunnen we ons niet meer permitteren. Bescherming en herbebossing kunnen een groot aandeel hebben in de CO2-reductie. Bossen halen namelijk op grote schaal CO2 uit de lucht.

IPCC - Global warming of 1,5 °C

Maar of dat gaat lukken is zeer de vraag. Want … in zowat alle landen tiert het neoliberalisme nog welig. Vooral in de hoofdsteden, kleinere steden en stadsdelen stoten de duurzaame initiatieven (als ze al duurzaam zijn!) op praktische, bestuurlijke en neoliberale bezwaren. En al die kleinschalige problemen en tegenwerking bij mekaar zorgen ervoor dat echt duurzame oplossingen zo goed als onmogelijk zijn. Dan komen we dus regelrecht in de grote problemen, ook in Nederland.

Neem nu een klein stadsdeel als Zuidoost. Hoe moeilijk is het niet om daar het behoud, laat staan versterking, van het NatuurNetwerkNederland te garanderen. Door het natuurvijandige beleid van Groengebied Amstelland en het stadsdeel/gemeente dat meer stakeholders voor exploitatie van het Gaasperpark wil aanlokken zullen meer bomen verdwijnen, zal de verstoring van fauna en flora nog toenemen en zullen de festivals de nog aanwezige maar nu al sterk gereduceerde fauna en flora verjagen of vertrappen. Gras dat regelmatig gemaaid wordt verliest zijn opgeslagen CO2 weer. In plaats van meer bomen en meer groen wordt het steeds minder. Van ecologisch beleid is geen sprake meer. De gegadigden, de stakeholders staan al te trappelen om hun stuk van het park op te eisen. Over klimaatverandering, behoud en versterking van natuur en biodiversiteit wordt niet nagedacht. Liever een restaurantje in het groen dan een rietkraag, zo denkt de spitsburger. En daar horen natuurlijk altijd parkeerplaatsen bij! De mentaliteit van Rapa Nui die leidde tot ontbossing heerst nu globaal. Het beleid van de recreatieschappen in Nederland is niet alleen een financiële catastrofe, maar ook een ecologische catastrofe.

In het Gaasperpark zitten redelijk veel bonte spechten. Door festivals in de broedtijd gaat hun aantal achteruit. Dat heeft ook gevolgen voor het evenwicht onder insecten. Elk jaar heeft het park te lijden van de eikenprocessierupsen. Die worden elk jaar bestreden in het park. Als men de spechten nu eens alle ruimte zou geven om te broeden zouden die de eikenprocessierupsen in toom kunnen houden. Een natuurlijke vorm van bestrijding. Hebben onze stadsecologen daar ooit aan gedacht? Nee, natuurlijk niet, zij hebben het te druk met het goedkeuren van festivals in de broedtijd. Het gevolg is dat op grote schaal, want elders bestaat hetzelfde probleem van teruggang van natuurgebieden, schadelijke insecten alle ruimte krijgen en een plaag worden.

Screen Shot 2018-10-08 at 12.35.14

NatureToday: "De afgelopen maanden zijn in 1837 feromoonvallen 134.943 eikenprocessievlinders gevangen. Het gemiddelde van 73 vlinders per val ligt ruim drie keer zo hoog als het aantal in 2017. Op basis van de vangsten, goede vliegomstandigheden en de beoordeling van de conditie van de eitjes kunnen we er vanuit gaan dat de populatie in 2019 opnieuw drie keer zo groot zal zijn als het jaar ervoor.

Op basis van vangsten en beoordeling van de conditie van de eitjes kunnen we ervan uit gaan dat de populatie in 2019 wederom ongeveer drie keer zo groot is als in 2018. Een gegeven waar rekening mee moet worden gehouden en beheersmaatregelen op afgestemd moeten worden, zeker vanuit het oogpunt van gezondheid en de overlast die het kan opleveren voor de omgeving. Het bevorderen van biodiversiteit en een beroep doen op vogels en predatoren zou daarbij een belangrijk onderdeel van de strategie moeten zijn.

Bekijk ook dit filmpje.

© Natuurbescherming ZO 2015